Zo voorkom je dat je in een sleur terechtkomt – reflectievragen & 5 praktische tips

Inmiddels is voor heel Nederland de officiële zomervakantie van 2020 voorbij en is het normale leven weer begonnen. Ondanks dat de zomervakantie anders geweest zal zijn dan normaal voor veel mensen, hoop ik dat je hebt kunnen relaxen en bijkomen. Als ik iets van jongs af aan niet heb begrepen is het wel het idee dat je van vakantie naar vakantie toeleeft. Dat je leven zo’n sleur is geworden die bestaat uit opeenstapelingen van automatisme, dat je alleen kan genieten op het moment dat je buiten het ‘normale’ leven staat. Daarom een aantal tips om te voorkomen dat je in een sleur terechtkomt.

De reden waarom we zo genieten van vakantie is omdat we eventjes niks moeten – of althans, aanzienlijk minder moeten dan normaal. We genieten van meer vrijheid, plezier en ontspannen. Maar zijn dat geen onderwerpen en thema’s die je altijd zou moeten kunnen ervaren? Ook op het moment dat je aan het werk bent of andere dingen doet die bij jouw normaal horen? De eerste stap om te voorkomen dat je in een sleur terechtkomt, is dus ontdekken waar jij vrijheid, plezier en ontspanning in je leven mist. Dat kun je doen door jezelf reflecterende vragen te stellen zoals:

Vrijheid

  • Voel ik mezelf vrij tijdens mijn werk(week)?
  • Wat zijn momenten waarop ik vrijheid ervaar? Denk aan gebeurtenissen, hobby’s of specifieke ervaringen.
  • Zijn er in mijn persoonlijke leven ervaringen die mij minder vrij doen voelen dan ik zou willen?

Plezier

  • Heb ik minimaal één keer per dag buikpijn van het lachen?
  • Voel ik geregeld de ruimte om plezier te ervaren in mijn werk door te genieten van het werk dat ik doe in plaats van gefocust te zijn op bepaalde resultaten?
  • Heb ik de ruimte om te experimenteren en ontdekken in mijn (werkend) leven? Is er ruimte om fouten te maken en hiervan te leren – of moet alles perfect zijn?

Ontspanning

  • Sta ik ‘s morgens met een ontspannen gevoel op of voel ik me geregeld gehaast?
  • Heb ik het gevoel dat ik chronisch tijd tekort kom?
  • Zie ik tijd als mijn vijand of vriend?

Door jezelf deze negen vragen te stellen krijg je inzicht of jij al in die sleur zit, ertegenaan hangt of dat er niks aan de hand is. Ik wil je daarom ook vragen om deze vragen voor jezelf te beantwoorden, en daar dan ook de tijd voor te nemen. Niet vlug vlug tussen alle bedrijvigheid door terwijl je deze blog met scannende ogen leest. Nee, eventjes de tijd nemen om op papier en schrijvend deze vragen te beantwoorden – zonder afleiding van externe prikkels.

Steek er wat mij betreft nog een geurkaarsje bij aan en zet een kopje thee.

Op die manier neem je de tijd en ruimte om hier echt goed over na te denken zonder antwoorden te geven die je eigenlijk zou willen geven. In plaats daarvan kun je eerlijk naar jezelf zijn. Die eerlijkheid is belangrijk omdat je iets niet kan verbeteren of oplossen op het moment dat je oneerlijk bent over hoe je je over een bepaalde situatie voelt.

Het vervelende van een sleur is, is dat een sleur vooral tussen gelukkig en ongelukkig in hangt. Je bent niet per se ongelukkig, maar springt ook niet van de daken van enthousiasme. Dat is mentaal gezien een behoorlijk uitdaging – omdat je het idee hebt dat je niet weet waar je aan toe bent. Wij mensen houden nu eenmaal van duidelijkheid, dus we willen graag verklaren waarom we ons op een bepaalde manier voelen. Met een sleur is dat moeilijker aan te geven, omdat je waarschijnlijk niet direct kan benoemen wat er nodig is om het gevoel van die sleur op te lossen.

De kunst is daarom ook ontdekken waar je vastloopt – en hierbij niet jezelf torenhoge verplichtingen op te leggen dat je meteen de sleur opgelost moet hebben. Een probleem oplossen (in dit geval een sleur doorbreken) gaat juist met kleine, maar impactvolle stappen. Wanneer je in één keer te veel van dit probleem wil oplossen heb je juist kans dat je jezelf uit balans trekt. Dat kan op zijn beurt onnodige stress en in het ergste geval een burn-out of bore-out veroorzaken.

Om kleine, impactvolle stappen te zetten en je leven uit de sleur te tillen vind je hieronder vijf concrete tips om dit te realiseren:

1. Wanneer ervaar jij betekenis?

Het is heel simpel: om tot bloei te komen als mens hebben we betekenis in ons leven nodig. Zonder betekenis lopen we het risico ons leven als een leeg, inhoudsloos omhulsel te gaan ervaren en dat is zonde. Er is zoveel moois op deze aarde te beleven en te bereiken! Een belangrijke stap in het doorbreken van de sleur is vastgeroeste routines te vervangen door betekenisvolle momenten.

Dat betekent niet dat je elke week een berg hoeft te beklimmen (mag wel), maar dat kan bijvoorbeeld ook betekenen dat je elke week iets doet wat je heel belangrijk vindt. Bijvoorbeeld zorgen dat je elke week minimaal één keer een avond gezellig eet met je familieleden. Of dat je elke week iets met je vader/moeder of broer/zus gaat doen. Je kan het zo gek niet noemen.

Ga voor jezelf op ontdekkingsreis wat jou betekenis geeft en waardoor jij voelt dat je echt leeft. Is het misschien elke week een drankje doen bij dat leuke koffietentje? Is het vaker me-time momenten creëren waardoor je ten volste ontspant? Het maakt in principe niet uit wat het is dat jou betekenis geeft. Het gaat erom dat je het gaat ontdekken en het jezelf gunt om het ook op basis van frequentie te doen die jij voelt dat nodig is.

2. Beweging doet wonderen

We spenderen dagelijks te veel tijd in ons hoofd en te weinig in ons lichaam. Omdat we vaak zo op kunnen gaan in hersenspinsels, zorgen en overpeinzingen verliezen we de connectie met ons lichaam. Het verliezen van die connectie met ons lichaam zorgt ervoor dat we ook meer afstand ervaren van hart & ziel – en dat is treurig, want die plekken zijn precies waar je betekenis en plezier ervaart!

Om beter in je lichaam te komen is beweging een belangrijk onderdeel. Met beweging gebruik je namelijk je lichaam – waardoor het makkelijker is om in je lichaam te zakken. Om meer te bewegen hoef je echt niet vijftien kilo aan elke arme omhoog te tillen in de sportschool. Je kan juist ook kiezen voor activiteiten zoals yoga, meditatie of priming. Priming is iets dat Tony Robbins graag doet en het is een manier om met je lichaam te verbinden. Klik hier voor een filmpje over wat priming inhoudt en hoe je het kan toepassen.

Zorg dus dat je start met op dagelijkse basis meer te bewegen zodat je de connectie tussen hoofd, hart, ziel en lichaam scherp houdt. Een andere vorm van beweging die ik zelf behoorlijk fijn vind is wandelen of fietsen – je hebt er vrij weinig voor nodig behalve tijd en motivatie. Het brengt je uiteindelijk een heleboel rust, ontspanning en vaak ook connectie met de natuur.

Na een dag laptoppen en telefoneren voel ik me behoorlijk fris en fruitig op het moment dat ik een wandeling heb gedaan (al is het maar tien – twintig minuten). Het zorgt voor nieuwe energie en helpt me oude energie af te voeren naar de grond door de stappen die ik zet.

3. Ontdek een nieuwe passie

Een sleur ontstaat mede door verveling. Je mist een bepaalde uitdaging. Je doet te weinig van hetgeen dat echt voor een glinstering in je ogen zorgt. Om dat vuur in jezelf weer terug te krijgen kan het enorm nuttig zijn om een nieuwe passie te ontdekken. Ik geloof er zelf in dat we als mens niet geprogrammeerd zijn voor één passie, maar voor meerdere passies. Het leven is toch eigenlijk te kort om maar één ding de rest van je leven te doen? Hoe tof is het dan als je volop kan experimenteren met dingen die je leuk lijken en dat je nieuwe paden kan ontdekken?

Om je leven een nieuwe impuls te geven kan het ontdekken van een nieuwe passie fantastisch werken. Die passie hoeft niet eens gericht op werk te zijn, maar kan ook een hobby zijn. Of iets wat je altijd al had willen leren. Of iets waarvan je denkt: dit vind ik eigenlijk heel leuk, maar heb ik al te lang niet meer gedaan. Ga dat doen. Ontdek wat het effect van het doen op je gemoedstoestand heeft.

Het kan ook zijn dat wanneer je in loondienst werkt – je graag eens zou willen ontdekken of het ondernemen iets voor je is. Tegenwoordig kun je relatief makkelijk een bedrijf oprichten naast je baan, ook wel een side hustle genoemd – dus waarom wachten als je vandaag nog een stap kan zetten waar je morgen blij mee bent?

Een side hustle starten kan overigens ook goed werken voor ondernemers die binnen hun eigen bedrijf het gevoel hebben vast te lopen. Door een side hustle op te zetten kun je je kennis en ervaringen gebruiken om het te laten groeien, maar kun je door een nieuw bedrijf ook compleet nieuwe ervaringen opdoen. Daag jezelf dus uit om een nieuwe passie te ontdekken of een oude (verwaarloosde) passie nieuw leven in te blazen.

4. Maak je gevoelens bespreekbaar

Ondanks de groeiende ruimte om over je mentale en emotionele gezondheid te praten, hangt er voor veel mensen nog een taboe op open zijn over wat je voelt en denkt. We hebben er om een heleboel redenen een onderwerp van gemaakt dat we liever mijden – terwijl het zo kan helpen om open te zijn over wat je doormaakt en hoe je je daardoor voelt. Dit geldt ook voor je wanneer je het idee hebt dat je in een sleur zit.

In principe is in een sleur zitten niks raars of ernstigs, maar het kan bij aanhouden – zoals eerder gezegd – wel uitgroeien tot een burn-out of bore-out. Dat is zonde als je het kan voorkomen door op tijd te signaleren dat je in een sleur zit, te ontdekken hoe je hierin terecht bent gekomen en vervolgens door middel van kleine stappen aan de slag gaat om die sleur te doorbreken.

Hiervoor heb ik al drie tips gegeven om dat te doen – maar ik zou als vierde tip toch graag willen zeggen dat het praten over je gevoelens belangrijk is. Praten biedt opluchting en ruimte, omdat je het door te praten niet meer hoeft te onderdrukken. Niemand wordt vrolijk van onderdrukken – en dat is logisch. Onze emoties zijn er niet om genegeerd en afgewezen te worden, maar juist om doorvoeld te worden en contrasten te kunnen ervaren. Daarom is het van belang dat je de tijd en moeite neemt om jezelf uit te spreken over bepaalde dingen. Doe dat bij voorkeur met bij iemand die je vertrouwd en waarbij je je op je gemak voelt. Praten helpt, altijd.

5. Commitments aangaan

Er is bijna niks zo demotiverend als een afspraak met jezelf maken en die vervolgens niet nakomen. Dat kan je een gevoel geven van irritatie, frustratie en teleurstelling. Daarom is het belangrijk dat als je besluit kleine, maar impactvolle stappen voor jezelf te zetten dat je een commitment aangaat: een afspraak maken met jezelf die je ook weet te houden. Een commitment naleven wordt makkelijker op het moment dat je de commitment naar iemand uitspreekt.

Heb je bijvoorbeeld met jezelf afgesproken iedere dag te gaan wandelen? Deel dan iedere dag een foto van het aantal stappen of de minuten die je hebt gelopen op social media. Op die manier is er een kleine stok achter de deur: want als je het niet doet kun je geen foto delen. Dat soort dingen geven mij vaak de motivatie om kleine gewoontes die ik dan een keertje vanuit een gebrek aan motivatie wil laten versloffen, toch oppak. Ik heb tenslotte een commitment met mezelf gemaakt, en ik vind het mezelf waard om die commitment na te komen – zeker op het moment dat het mij alleen maar ten goede komt.

Een andere manier om een commitment na te komen is het zoeken van accountability partner. Een accountability partner zorgt er met jou voor dat jullie doelen en commitments (het liefst wekelijks) kort en bondig bespreken. Zodra deze commitments of doelen niet gehaald zijn, dient jou partner ervoor om jou kritische en oprechte vragen te stellen over waarom het niet is gelukt en hoe het de volgende keer beter kan. Zodra je verantwoording aan iemand anders af moet leggen over een bepaald iets, wordt het behalen van een taak, doel of commitment makkelijker. Je wil toch graag vol trots kunnen zeggen dat iets je gelukt is.

Andersom is het natuurlijk ook aan jou om deze spiegel voor je partner te zijn. Het werken met een accountability partner kan motiverend en inspirerend werken, omdat je elkaar – zoals het woord het al zegt – accountable oftewel verantwoordelijk houdt voor het zetten van bepaalde stappen. Dat is altijd fijn en een goede steun in de rug.

Ben jij er klaar voor om jouw sleur te doorbreken? Ik hoop dat deze tips je daar een stapje of meerdere stapjes bij mogen helpen. Laat het mij weten als dat zo is, en mocht je nog een tip hebben om uit een sleur te komen: laat dan zeker een reactie achter onder dit artikel. Zo hebben anderen er mogelijk ook iets aan!

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *