Wat is multipotentialisme?

Toen ik voor het eerste de term multipotentialisme tegenkwam voelde het alsof er voor mij allerlei puzzelstukjes in elkaar vielen. Eindelijk voelde ik me begrepen, omdat ik eerder nog nooit zo’n duidelijke uitleg had gehad voor het feit dat ik héél veel dingen leuk vind en ook kan. Voor de neutrale lezer die nu zijn pupillen in vraagtekens ziet veranderen: multipotentialisme is een term voor mensen die niet één, maar meerdere passies hebben.

Ondanks dat er hier en daar op het internet zeker artikelen over multipotentialisme te vinden zijn, mis ik nog een heel groot stuk informatie dat mij meer uitleg, begrip en context over de term multipotentialisme kon geven. En zoals ik dat wel vaker doe met dingen waar ik geen informatie over kan vinden: dan ga ik zelf op onderzoek uit om antwoorden te geven op mijn vragen!

Ontdekkingen

De term multipotentialisme is dus een begrip voor mensen die niet één maar meerdere passies hebben. Ze zien zichzelf niet per se als een specialist (al zijn er gigantisch veel mulipotentialisten die ik ken, including myself – die absoluut een expert zijn op een bepaald gebied), maar zijn meer een generalist – omdat meerdere dingen het vuurtje in hen aanwakkeren.

Het zijn de multipotentialisten die als kind het liefst acht verschillende beroepen zouden uitoefenen. Ik herken dit van mezelf. Ik wilde vroeger graag dolfijnentrainer, artiest, schrijver, ondernemer en politieagent worden. Dan mis ik wellicht nog twintig beroepen die ook wel eens de revenu zijn gepasseerd.

Nu ik als ondernemer werk, zijn er dagelijks nieuwe ideeën die mijn gedachtes passeren. Soms word ik er gek van. Maar in essentie, ben ik dankbaar voor het feit dat ik een creatief brein heb dat verder reikt dan de sociaal geaccepteerde norm. Dat is een voordeel van multipotentialisme.

De reden waarom veel multipotentialisten vastlopen, is omdat onze maatschappij niet ingericht is op mensen met meerdere passies. Ons schoolsysteem verplicht je dat je op zestien tot achttienjarige leeftijd een keuze maakt voor de rest van je leven.

Onze maatschappij is voornamelijk ingericht op de specialistische rol, maar multipotentialisten zijn vaak generalisten met het volgende talent: oog voor een bredere visie. Ze weten losse puntjes aan elkaar te knopen en weten van een uiteenlopende groep van ideeën of mensen, een samenhangend geheel te maken.

Stel je voor dat al deze steentjes ideeën zijn: ik presenteer het hoofd van een multipotential.

Kenmerken

  • Een constante aanvoer van nieuwe ideeën, hun brein fungeert als ideeënfabriek
  • We raken snel verveeld als er geen uitdaging meer in iets zit
  • We hebben zicht voor het ‘grotere’ geheel
  • Prioriteiten stellen? Ehm..
  • Wispelturig is een woord waarmee anderen ons kunnen omschrijven
  • Knopen doorhakken vinden we moeilijk
  • We horen bij de categorie alleskunners en barsten van het talent op meerdere vlakken
  • Organiseren gaat ons héél goed af
  • Multipotentialisten voelen zich vaak aangetrokken tot een leidersrol

Voor een lange tijd zag ik mijn multipotentialisme als een struikelblok. Dit kwam vooral omdat mensen mij het gevoel konden geven dat ik wispelturig was. Opmerkingen als: weet je nou nog steeds niet wat je wilt? En, verander je nou alweer van richting? Of dingen zoals: je zit nog in de ontdekkingsfase – zijn dingen die ik vaak heb gehoord.

Onzekerheid

Als je je niet bewust bent dat multipotentialisme bestaat, kun je van dit soort opmerkingen behoorlijk onzeker worden. Sinds mijn ontdekking van multipotentialisme, ben ik echter meteen op onderzoek uitgegaan om te leren hoe ik hiermee om kan gaan. Omdat mijn inbox dagelijks overstroomt met berichten over multipotentialisme, van herkenning tot aan vragen – vind je binnenkort een blog over hoe je met multipotentialisme om leert gaan en vooral gaat zien als een talent en hoe je het optimaal kan laten bijdragen aan je levensgeluk.

Ik hoop vooral met deze artikelen meer context te kunnen geven aan de term, zodat er meer bewustzijn over ontstaat. Ik geloof erin dat multipotentialisten er altijd zijn geweest, maar dat de bewustwording en groeiende begrip hierover iets is van de nieuwe generatie.

Ondertussen ben ik ook het boek Hoe word je alles? tegengekomen van Emilie Wapnick. Ik heb hem nog niet gelezen, maar hoor positieve verhalen. Het boek is zowel als paperback en e-book beschikbaar.

Heb je na het lezen van dit artikel zelf nog vragen over multipotentialisme? Schroom dan zeker niet om deze te stellen! Je kan mij een berichtje sturen via Instagram of via een mailtje. Dan kan ik ze meenemen in een volgend artikel. Ben jij een multipotential?

Geef een antwoord