
Ondernemen, content, social media, marketing en personal branding. Het wordt regelmatig in één adem genoemd waardoor ondernemers soms door de bomen het bos niet meer zien. Grote kans dat jij als ondernemer een mooi bedrijf hebt opgebouwd waar je vol trots alles voor geeft. Nu dat bedrijf is opgebouwd, stevig staat en als een goed geoliede machine draait wordt het tijd voor de volgende stap: een ijzersterk persoonlijk merk creëren met jou als ondernemer als hét gezicht. In dit artikel vind je een stappenplan om daarmee te starten.
Je hebt op een bepaald moment in je leven de keuze gemaakt om een bedrijf op te richten. Een vernieuwend concept, een gat in de markt (of samenleving) of een zicht op gouden pegels. Het starten en opbouwen van dat bedrijf heeft je niet alleen voldoening gegeven, maar mogelijk heb je ook nieuwe werkgelegenheid gecreëerd, een fantastische klantenkring opgebouwd én bekendheid gegenereerd. Maar nu voel je dat je als ondernemer klaar bent voor de volgende stap: je wil jezelf als (kennis)ondernemer op de kaart zetten en loopt vast in waar je moet beginnen.
Je eigen gezicht
Het kan nogal een omslag zijn om ineens in plaats van je bedrijf jezelf als middelpunt van marketinguitingen, content en branding te gebruiken. De pijlers zijn op jou als ondernemer – en daarmee ook persoon – gericht, waardoor het voelt alsof de spotlights op je voorhoofd branden. Het mag leuk en spannend zijn om jezelf als merk te positioneren in de markt. Als schrijver én spreker is mijn bedrijf mijn gezicht en dat zorgt soms ook voor de angst om gezien te worden. Uiteindelijk overwint mijn enthousiasme om te delen en mijn boodschap te verspreiden, maar ik kan me goed voorstellen dat je twijfel in waar je moet beginnen.
Omdat ik mijn klanten (voornamelijk ondernemers) ondersteun op het gebied van lezingen ontwikkelen, professioneel spreker worden, een boek schrijven en inspirerende content creëren leek het me leuk om een blog met een doe-het-zelf-stappenplan te maken, zodat iedere ondernemer die zichzelf meer op de kaart wil gaan zetten hier mee aan de slag kan. Kom je er niet uit? Dan zet ik aan het einde van dit artikel mijn gegevens waarmee je me kan bereiken, zodat je vrijblijvend een berichtje kan sturen met je vragen.
Stap 1 – Breng in kaart waar je om bekend wil staan
Als ondernemer heb je waarschijnlijk meerdere thema’s die bij je passen. Het ondernemerschap zelf zal daar een groot onderdeel van uitmaken, al zijn er waarschijnlijk nog genoeg (vak)inhoudelijke thema’s waar jij kennis, ervaringen en inspiratie over kan delen. Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van het bedrijf dat je hebt opgebouwd, in welke branche je werkzaam bent en wat je persoonlijke interesses zijn. Toch is het handig om voor jezelf een papier te pakken en de meest overkoepelende thema’s uit jouw leven te bundelen.
Die van mij zijn bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling, creativiteit en maatschappelijke innovatie. Dit zijn de drie hoofdthema’s die ik gebruik als pijlers voor mijn werk, personal brand en de content die ik maak in elke vorm mogelijk. Door hooguit drie thema’s voor jezelf te kiezen, kun je deze thema’s weer verder opdelen in subcategorieën. Maak dus duidelijk waar jij om bekend wil staan en welke mogelijke subcategorieën hierbij horen. Op die manier kun je web creëren als basis van jouw branding.
Een andere manier om helder te krijgen waar jij om bekend wil staan als persoon – is door jezelf de vraag te stellen: hoe wil ik herinnerd worden als ik er niet meer ben? Het voelt als een abrupte vraag, maar het is fijn om hierover na te denken omdat je gedwongen wordt tot de essentie te komen. Vragen zoals: wat wil ik in de wereld achterlaten? en wat is mijn bijdrage aan het grotere geheel? kunnen ook zeer verhelderend zijn.
Stap 2 – Stel je doel(en) scherp
Op het moment dat je in gedachten hebt waar je om bekend wil staan kun je een doel of meerdere doelen scherp stellen. Zelf werk ik hooguit met drie doelen per tijdsbestek, omdat ik op die manier niet te veel lijntjes uit heb staan. Soms werk ik zelfs met minder doelen, of maak een doel met duidelijke tussenstappen. Een personal brand opbouwen heeft naar mijn inziens altijd een doel – en dat kunnen meerdere doelen zijn:
– Expertstatus vergroten
– Een boek schrijven, uitgeven en verkopen
– Het creëren van een community
– Influencer zijn
– Gevraagd worden als spreker of trainer
– In de media verschijnen
– Beginnen met een nieuwsbrief
– Starten met een blog
– Een podcast lanceren
Deze voorbeelden zijn vooral gebaseerd op wat ik bij de ondernemers zie waar ik zelf mee werk. Door dus een van deze doelen (of eentje die er niet bij staat) te kiezen en die als uitgangspunt te gebruiken van waar je met je personal brand naartoe wil werken, krijg je richting. Richting zorgt op zijn beurt weer voor focus – als je goed weet te kaderen wat je wel en niet gaat doen.
Formuleer voor jezelf een doel – en ben er niet per se gefocust op het realistisch maken. Daag jezelf juist om een onrealistisch doel te stellen, want daardoor word je gedwongen om anders te denken.
Stap 3 – Bepaal de middelen die je in gaat zetten
Om een doel te bereiken heb je middelen nodig. Het leuke van middelen is dat ze door elk mogelijk voorwerp, dienst of product ingevuld kunnen worden. Als je dit in het kader van personal branding bekijkt is de kans groot dat je met de opbouw hiervan middelen zoals social media of een website gaat gebruiken. Op die manier kun je werken aan je online brand.
Het kan ook zijn dat je de offline manieren van een personal brand opbouwen prefereert. Of misschien een gezonde mix van allebei. Ik zou het in ieder geval aanraden om de mogelijkheden van online branding te bekijken, want die zijn vaak gratis en zeer toegankelijk. Een manier om je offline brand te vergroten is bijvoorbeeld het bezoeken van netwerkbijeenkomsten.
Een maximum
Voor de ondernemers waar ik mee werk zijn we vooral gefocust op online manieren om een personal brand te creëren, dus voor nu zou ik daar graag wat tips voor geven. Kies met het bepalen van je middelen maximaal drie socialmediaplatformen uit die je gaat inzetten om je doelen te bereiken. Mijn persoonlijke platformen zijn Instagram, LinkedIn en Pinterest. Zo vind ik bijvoorbeeld Facebook niet meer leuk en kost het me energie, en heb ik van bijvoorbeeld Twitter al lang geleden afscheid genomen. Het wil overigens niet zeggen omdat ik er als ondernemer zelf voor kies om deze platformen niet te gebruiken, het voor jou ook niet werkt.
Ik geloof dat iedere ondernemer zijn eigen doelgroep heeft en daardoor ook verschillende middelen kan gebruiken die het beste bij hem/haar aansluiten. Maak voor jezelf dus een overzicht van welke socialmediakanalen jij graag zou willen gebruiken om jouw doel(en) te bereiken.
Een ander belangrijk puntje hiervan is dat je goed onderzoek doet naar de identiteit van de platformen die je opschrijft. Wil je luchtigere content over je persoonlijke leven in combinatie met expertisetips combineren? Dan is Instagram bijvoorbeeld een goed kanaal. Wil je vooral focus hebben op (vak)inhoudelijke content gericht op de zakelijke markt? Dan is LinkedIn een fijn platform om je op te begeven. Door naar de identiteiten van verschillende platformen te kijken, kun je het beste kiezen wat bij jou aansluit.
Stap 4 – Van kennis naar content
Op het moment dat je je hoofdthema’s, doelen en middelen hebt geïdentificeerd kun je de volgende en misschien wel belangrijkste stap zetten: jouw kennis en ervaringen vertalen naar content die aanslaat. Die content kun je in elke vorm maken. Denk alleen al aan de meest voorkomende vormen content zoals: socialmediaberichten, video’s, blogs, podcasts en een nieuwsbrief.
Content wordt nog steeds onderschat tijdens het bereiken van een bepaald doel. Het is dé manier om jezelf in de kijker te spelen bij de gewenste doelgroep en niet alleen tijdens het bereiken van je doel. Ook tijdens het proces biedt content de benodigde waarde. Content is het middel dat je helpt je doelen te bereiken en je tegelijkertijd ook nog veel meer dan dat kan bieden.
Het valt me op dat de ondernemers waar ik mee werk regelmatig twijfelen over de content die ze willen maken. Ze hebben het idee dat ze niks waardevols te vertellen hebben. Hun kennis, ervaringen en expertise is zo normaal voor ze geworden – dat ze het gevoel hebben dat ze niks extra’s te bieden hebben. En dat is juist een grandioze, maar hele herkenbare denkfout: omdat het voor jou misschien normaal is wil het niet zeggen dat dat voor andere mensen ook zo is.
Eén stap verder
Ik sprak ooit met iemand die zei: “Je hoeft maar één stap verder te zijn dan je publiek.” Die opmerking sloeg de spijker op zijn kop want het was ook echt zo. Vaak ben je door één inzicht al een stap verder geholpen en dat is precies de reden waarom mensen je volgen en meer van je willen weten. En wanneer die mensen bezig zijn met het inzicht verwerken dat jij ze hebt gegeven, ben jij alweer een stap of meerdere stappen verder waardoor je ze weer verder kan helpen.
Daarnaast onderschatten ondernemers vaak ook de kracht van persoonlijkheid. Omdat ze hun eigen persoonlijkheid zo met hun bedrijf hebben verworven, hebben ze het idee dat niemand er juist op zit te wachten hoe de backstage beelden en de lifstyle van deze ondernemer eruitzien. Dat is juist wel zo. Mensen verbinden zich aan mensen. Mensen kopen ook van mensen. Daarom is het van groot belang om de persoonlijkheid achter de ondernemer te ontdekken – zeker nu we een shift maken van perfecte, ideale en gelikte plaatjes naar echte, eerlijke en authentieke beelden.
Zorg dus dat je ook je persoonlijkheid laat zien als ondernemer zodra je content gaat maken voor je personal brand. Start met brainstormen over welke content je allemaal kan maken en gebruik de drie hoofdthema’s die je in stap 1 hebt verzameld als uitgangspunt. Vervolgens kun je onder die thema’s en hoogstwaarschijnlijk ook subcategorieën een web van ideeën voor content creëren.
Door scherpe content te maken bouw je je personal brand op en zet je stappen richting het doel dat je wil bereiken.
Stap 5 – Procesgericht naar je doel werken
Het is makkelijk om je zo te verliezen in het eindresultaat dat je weinig aandacht schenkt voor de weg die je ondertussen bewandeld. Dat is eeuwig zonde, want het is juist de kunst om te genieten van het proces – daar is namelijk waar je alle lessen opdoet en ervaringen ontvangt. Wanneer je als ondernemer start met het opbouwen van je personal brand is de kans groot dat je een scherp doel voor ogen hebt. Je wil bijvoorbeeld een boek uitgeven of als spreker gevraagd worden.
In de tussentijd gebruik je content om je merk op te bouwen en uiteindelijk kom je steeds dichterbij dat doel. Maar het kan ook zo zijn dat je in diezelfde periode een fantastische community om je heen creëert, een podcast begint of bijvoorbeeld kansen krijgt om als expert aan een bepaalde project mee te werken. Die kansen komen voort uit het proces dat je bewandeld en daar kun je een heleboel van leren. Zorg dus dat je met het opbouwen van je personal brand geniet van de hele ervaring – en niet gefixeerd alleen maar naar het doel toe werkt.
Strategisch plan
Als ondernemer ben je er hoogstwaarschijnlijk goed in om (strategisch) een bepaald doel te bereiken. Dat heb je immers met je eigen bedrijf al bewezen door te doen. Ondanks dat een personal brand in de details anders is dan het opbouwen van een bedrijf, is het in de kern precies hetzelfde: je wil iets op de kaart zetten – en in dit geval ben jij dat zelf.
Zorg er daarom voor dat je ook bij het opbouwen van je personal brand insteekt vanuit het idee dat je strategisch een doel wil bereiken. Maak naast het stappenplan voor de opzet en de vertaling van kennis & ervaring naar content ook een stappenplan van hoe je naar je ultieme doel gaat toe bewegen, zodat je ook daar met volle vaart vooruit kan.
Als merk marketeer ondersteun ik visie gedreven ondernemers bij het ontwikkelen van een persoonlijk merk. Een persoonlijk merk waarmee ze het verschil maken voor hun klanten en de wereld uitdagen met hun gedachtengoed. Hulp nodig om jouw merk sterk te positioneren in de markt?