
Een boekenliefhebber in hart en nieren. Het liefst baddert ze met haar favoriete boeken, daarnaast is ze te vangen voor lekker eten zoals poffertjes en sushi. Inmiddels is ze een graag geziene gast in het boekenlandschap, want deze enthousiaste boekblogger helpt lezers met het kiezen van hun volgende next-read. Voor The Selfpub Club spreek ik met Veronique Janssen, die haar eigen boekenblog Veroniques Boekenhoekje runt. In 2018 was ze jurylid van The Indie Awards: een onafhankelijke, literaire prijs om het werk van indie-auteurs een kwalitatieve onderscheiding te bieden.
Op het moment dat Veronique en ik dit gesprek voeren is ze druk bezig met haar afstudeerscriptie. Ondanks de aandacht en energie die ze erin steekt gaat het erg goed met haar. “Ik wil graag mijn enthousiasme en positiviteit delen met mensen”, vertelt Veronique met een brede glimlach. Dat doet ze door bijvoorbeeld kooktips en recepten te delen op haar Instagran-account, maar ze wordt door lezers vooral geroemd door haar werk dat ze doet met haar boekenblog, Veroniques Boekenhoekje.
“Mijn blog ben ik gestart op 16 december, 2016. Mensen begonnen me steeds vaker om leestips te vragen, omdat het ze opviel dat ik zo veel las.” Vol enthousiasme deelde Veronique haar mening over boeken, waardoor mensen de beste boekentips voorgeschoteld kregen. “Vanuit daar begon ik een blog op Hebban, dat is een community voor lezers.” De volgers die Veronique kreeg met haar blog op Hebban groeiden, waardoor ze besloot een eigen domeinnaam aan te schaffen en haar blog daarnaartoe te verhuizen. “Ik krijg zo veel energie van het bloggen. Mijn blog is écht mijn kindje. Die vrijheid die ik ervaar is ongekend”, vertelt Veronique.
Het grootste voordeel aan het hebben van een eigen boekenblog vindt ze het feit dat ze alles zelf kan bepalen. “Er zijn geen regels en de regels die er wel zijn bepaal ik zelf. Naast recensies deel ik ook video’s, recepten en soms ook persoonlijke verhalen.” Die balans tussen verschillende aspecten maakt het voor Veronique zo speciaal. “Het is mijn verhalenschriftje geworden. Hoe bijzonder is dat? Ik schreef vroeger al veel verhaaltjes in schriften. Ik heb overigens niet de ambitie om een boek te schrijven op dit moment”, vertelt Veronique met een knipoog.
Absolute hoogtepunten
In december bestaat Veroniques blog maar liefst vier jaar. Ze kijkt terug op bijzondere hoogtepunten van de afgelopen jaren. “Onder andere The Indie Awards waren een absoluut hoogtepunt. Gevraagd worden als jurylid vond ik heel onwerkelijk. Wat een eer was dat”, legt Veronique uit. Tijdens ons gesprek geeft ze barmhartig aan dat er dan ook altijd plek is voor self-publishers op haar blog. “Dat hele proces was fantastisch. Boeken lezen, overleggen met de jury en een prijs uitreiken. Dan kom je mensen tegen die zeggen dat ze je volgen. Best gek vind ik dat”, geeft ze toe.
Boekbloggers kunnen recensie-exemplaren van uitgeverijen toegestuurd krijgen. In ruil voor een ‘gratis’ exemplaar schrijven boekbloggers een eerlijke recensie, waarin ze met hun community delen wat ze van een specifiek boek vonden. “Ik weet nog dat een uitgeverij voor het eerst een boek naar mij opstuurde. Ik was nog niet zo lang bezig, maar ze toonde toch vertrouwen in mij. Dat gevoel wanneer er een boek op de deurmat valt, zonder dat je het gekocht hebt – vind ik heel speciaal.” Veronique geeft aan nooit haar blog begonnen te zijn met de intentie van het verkrijgen van gratis boeken. “Mijn vriend zei laatst dat ik nog steeds even blij ben met een recensie-exemplaar als de allereerste keer. Dat vond ik heel speciaal. Als ik dat gevoel kwijtraak, dan stop ik ermee”, geeft Veronique aan.
Naast het jureren en het ontvangen van recensie-exemplaren was een speciaal moment dat Veronique met een quote op de achterkant van een boek stond. “Ik had dat boek al als proeflezer gelezen en was onwijs enthousiast. Vervolgens heb ik die mening met de auteur gedeeld. Ineens stond mijn quote op de achterkant van het boek – dat was een hele leuke verrassing.”
Ongevraagd boeken opsturen
Waar ik natuurlijk enorm benieuwd naar ben, is hoe het nu precies werkt om een recensie op een boekenblog te krijgen. “Soms krijg ik weleens zomaar boeken opgestuurd. Er bestaat een kans dat ik het dan niet lees en zelfs terugstuur”, zegt Veronique. Sommige uitgevers weten precies waar Veronique van houdt qua boeken, waardoor een onverwachts pakketje een leuke verrassing is. “Dan zijn er echter wel afspraken gemaakt met die uitgever. Het liefst krijg ik van tevoren een mailtje of berichtje op social media voor het opsturen van een recensie-exemplaar.”
Het komt soms voor dat Veronique zelf een uitgeverij benaderd voor een winactie of interview. “Meestal benader ik zelf geen uitgevers of schrijvers, tenzij ik zo enthousiast ben over een boek en ik het dolgraag wil lezen. Dan reageer ik wel, maar dat voelt ook een beetje apart. Dat is niet echt mijn ding”, legt ze uit. Veronique ontvangt soms ook een persbericht, dan kiest ze ervoor of ze reageert of niet. “Voor schrijvers zelf is het het handigst dat ze mij persoonlijk een berichtje sturen.”
Naam verkeerd schrijven
Als ik Veronique naar absolute do’s en don’ts vraag tijdens het benaderen van een boekblogger, komt ze met duidelijke en praktische tips. “Ik vind het vervelend als mensen mijn naam verkeerd spellen of een compleet andere naam gebruiken zodra ze me mailen. Dan heb ik liever dat je me aanschrijft met beste blogger/recensent. Als je de moeite neemt om mijn naam te gebruiken, neem dan ook de tijd om te kijken hoe je die schrijft.”
Het is Veronique ook eens overkomen dat ze na het publiceren van een recensie niks meer van de auteur van een boek hoorde. “Geen bedankje, of in ieder geval een bericht waarbij ze aangeven de recensie ontvangen te hebben. Of dat ze me blokkeren op verschillende platformen”, vertelt Veronique met een kleine zucht. “Ik wil graag weten wat mijn recensie voor je heeft gedaan – dat is voor mij ook leuk om te weten!”
Wat Veronique ook een absolute no-go vindt, zijn de voorstellen om betaald te krijgen voor een recensie. “Ik ben niet om te kopen. Als ik geld aanneem om een positieve recensie te schrijven, dan heeft dat een negatieve invloed op mijn merk.” Veronique geeft aan dat eerlijkheid een van haar belangrijkste pijlers is, en daarom zegt ze resoluut nee tegen aanbiedingen om betaald te krijgen voor het schrijven van een positieve recensie.
Tekst loopt door onder foto.

Een gedegen voorbereiding is waardevol
Wanneer je een boekblogger wil benaderen, is een voorbereiding volgens Veronique belangrijk. “Doe alvast onderzoek naar de boekblogger, zo weet je welke genres bij de blogger passen. Dat scheelt voor iedereen een hoop tijd en moeite. Ik geef regelmatig namen van collega-bloggers door waarvan ik weet dat ze bij een specifiek genre goed passen. Zo helpen we elkaar. Het is ook interessant om als schrijver naar het bereik van een blogger te kijken – zo kun je inschatten wat de mogelijke impact is van een recensie over jouw boek.”
Het kan goed zijn dat je het eng vindt om een boekblogger in eerste instantie te benaderen. Er wordt toch een ‘oordeel’ geveld over jouw boek – je kindje, zoals Veronique dat mooi omschrijft: “Het is heel normaal om het eng te vinden om een boekblogger te benaderen voor een recensie. Blijf alsjeblieft uniek als schrijver. Je bent goed zoals je bent.”
Veronique geeft aan het fijn te vinden wanneer ze zoveel mogelijk informatie ontvangt over een boek. “Waar gaat het boek over, wanneer komt het uit of is het al uitgekomen, maar wat ik vooral belangrijk vind is wat je van mij verwacht en wat ik van jou kan verwachten.” Volgens Veronique is het belangrijk om de verwachtingen duidelijk te hebben én alle informatie over je boek te verschaffen aan een boekblogger.
“Op die manier kan ik een weloverwogen keuze maken van waarom ik het wel of niet wil lezen. Als dat een ja is dan krijg je een hyperactieve mail van mij terug”, vertelt Veronique. Zodra Veronique toestemt met het ontvangen van een recensie-exemplaar, deelt ze haar adres. “Het kan ook zijn dat je alleen e-books als recensie-exemplaar aanlevert. Vermeld dat duidelijk in je mail, sommige boekbloggers vinden dat geen probleem, maar niet iedere blogger gaat ermee akkoord.”
Veronique maakt vervolgens duidelijke afspraken over wanneer ze het boek gaat lezen. Ze laat de auteur ook altijd weten wanneer ze het boek ontvangen heeft. “Zodra het boek gelezen is en de recensie geschreven is stuur ik een link naar de auteur. Als de auteur het vraagt wil ik de recensie ook zeker op platformen zoals Hebban of Goodreads plaatsen.” Veronique vindt het allesbehalve een probleem om dat voor een auteur te doen. “Maar ik waardeer het niet als mijn recensie gewoon gekopieerd en geplakt wordt op dit soort platformen zonder toestemming.”
De toegevoegde waarde van samenwerken met een boekblogger
“Het doel van een recensie is voor mij niet het boek verkopen, maar de lezer adviseren”, legt Veronique uit. Ze geeft aan dat een recensie ontzettend persoonlijk is en veel te maken heeft met de smaak van de persoon die een boek leest. “Ik kan een boek geweldig vinden, maar jij kan het boek helemaal niks vinden. Recensies zeggen niks over de schrijver als persoon.” Door recensies kan de lezer een beeld vormen van bijvoorbeeld de schrijfstijl, de verhaallijn en de personages.
Er is een duidelijk verschil tussen recensenten van een krant of tijdschrift, ten opzichte van een boekblogger, licht Veronique toe: “Boekbloggers schrijven meestal (vrijwillige) recensies vanuit hun liefde voor boeken. Als self-publisher is de grootste uitdaging je boek bij het publiek te krijgen. Boekbloggers staan heel dichtbij dat publiek. Meestal zijn ze het publiek.” Volgens Veronique kan een een loyale, enthousiaste boekblogger een hoop voor je betekenen. “Ze reageren op stories, delen je posts en doen echt de moeite om een relatie met je op te bouwen. Dat is wat je wil.”
Kwaliteit hangt of staat met redactie
Veronique denkt niet dat de boeken van self-publishers per se minder kwalitatief zijn dan de boeken die bij een uitgeverij uitgegeven worden, zoals weleens beweerd wordt. “Ik denk dat de kwaliteit van een boek hangt of staat met een goede redactie. Investeer in een goede redactie als self-publisher.” Veronique vindt het bijvoorbeeld storend als er in een boek regelmatig een spelfout wordt gemaakt of dat het verhaal inhoudelijk niet klopt. “Een spelfoutje kan gebeuren, maar het moet niet door het hele boek zichtbaar zijn. En het is ook niet handig als in de ene scène een personage een jurk aan heeft en daarna ineens een broek.”
Tijdens het jureren voor The Indie Awards zag Veronique dat de boeken van self-publishers van hoge kwaliteit waren. “Sommige boeken waren nog beter dan bepaalde boeken van reguliere uitgevers”, geeft Veronique toe. Volgens haar is het imago van self-publishers nog steeds aan verbetering toe. “Het kan en mag niet zo zijn dat een boek direct minder wordt geacht zodra het van een self-publisher komt. Ik geloof erin dat er in elk boek evenveel werk en liefde zit. Het is belangrijk dat we naar het verhaal kijken en niet naar waar of door wie het boek is uitgegeven.”
Over Veronique
Veronique is boekblogger en oprichter van Veroniques Boekenhoekje waar ze wekelijks recensies, video’s en Instagram Stories plaatst. Ze geeft haar mening en beste leestips aan haar volgers. Daarnaast verschijnt ze ook regelmatig met recepttips op Instagram. Inmiddels heeft Veronique een loyale community opgebouwd met haar boekenblog en is ze een van Nederlands’ meest enthousiaste boekbloggers.
Meer weten over Veronique? Klik dan hier.