The Selfpub Club – Sanne Hillemans: ‘Niet iedereen is je fan’

Foto gemaakt door Femke Meijboom

Het is maandagmorgen en voordat je met je dag begint, schrijf je nog snel die laatste alinea af, waar je gisteravond niet meer aan toe kwam omdat je tijdens het schrijven in slaap bent gevallen. Je typt als een razende, schrijft de laatste zin, zet de laatste punt, en met een tevreden zucht leun je achterover terwijl je geniet van dat intens bevredigende gevoel van een verhaal dat af is.

Gastblog door Sanne Hillemans

Door je hoofd spoken ideeën om het verhaal uit te geven, of op te sturen naar een uitgeverij. Misschien kun je het wel gratis online aanbieden om van je lezers te horen. Nadenkend tik je tegen je lippen, maar dan schud je gedecideerd je hoofd, sluit je je laptop en sta je op om iets anders te doen.

Maar wacht… Waarom?

Wat houdt je tegen?

Het antwoord op deze vraag is heel uiteenlopend, maar komt bijna altijd op hetzelfde neer: Angst.

“Het is nog niet goed genoeg.” – Angst.

“Wat gaan mensen erover zeggen?” – Angst.

“Wat als niemand het koopt?” – Angst.

Tekst loopt door onder foto.

Angst en creativiteit

Angst speelt zo’n ontzettend grote factor in creativiteit, en in de meeste gevallen blokkeert het de boel behoorlijk. Het beste boek dat je over dit onderwerp (angst en creativiteit) kunt lezen is Big Magic van Elizabeth Gilbert (die van Eat, Pray, Love, ja), maar ik wil er kort iets over zeggen, omdat het zo’n cruciaal onderdeel is.

Perfectie bestaat niet

En erop wachten is volstrekt zinloos. Er is een grote kans dat als je nu de ballen hebt om iets te doen met je werk en het over vijf jaar terugleest, je haast schaamte voelt omdat het niet zo goed is als je had gewild. Dat is echter niet iets negatiefs. Dat is iets positiefs! Het betekent dat je gegroeid bent als schrijver, dat wat je nu schrijft volgens je eigen maatstaven beter is dan wat je vijf jaar geleden schreef.

Vicieuze cirkel

Maar het is een vicieuze cirkel, want hoewel je op dat moment beter bent dan vijf jaar geleden, zul je over vijf jaar weer hetzelfde doormaken. Begrijp je wat ik hiermee wil zeggen? Wachten heeft nooit zin, want je bent altijd in ontwikkeling en altijd aan het groeien. Dat is iets om te vieren!

Wachten op perfectie is toegeven aan je angst. Bang zijn dat wat je schrijft niet goed genoeg is, dat mensen het niet leuk zullen vinden, dat niemand het zal kopen. Maar geen van deze dingen zul je weten als je het niet doet.

Een andere goede vraag om te stellen: Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Niemand koopt je boek. Elke lezer vindt het slecht. Je leest het zelf terug en schaamt je omdat er een foutje door de controles is geslopen. Nou en? Je hebt gewerkt aan een ontzettend leuk project, je hebt geleerd en bent gegroeid als persoon en als schrijver.

Wat is het probleem?

“Ik vond je boek niet echt leuk.”

– “Je bent ook niet mijn doelgroep.”

Wat is je doelgroep?”

– “Mensen die mijn boek leuk vinden.”

De meest geruststellende worden die ik ooit heb gehoord

Het zijn woorden die ik heel regelmatig tegen mezelf zeg. Woorden die me altijd weer geruststellen en toen ik ze voor het eerst hoorde, viel er een enorme last van mijn schouders. Ik denk dat ze waardevol zijn voor iedereen met een artistiek beroep of überhaupt een creatieve hobby. En ik vind het heel belangrijk om dit besef met jullie te delen.

Niet iedereen is je fan.

Tekst loopt door onder foto.

Subjectief


Schrijven is nu eenmaal een subjectief beroep. Niet iedereen zal je fan zijn en dat moet je ook niet willen. Ieder persoon heeft een andere smaak en op alle creatieve uitingen komen zowel positieve als negatieve reacties.

Iedereen leidt zijn of haar eigen leven en we hebben allemaal ons eigen referentiekader, van waaruit we iets tot ons nemen. Dat betekent ook dat je werk op sommige momenten helemaal niets met iemand zal doen terwijl het diegene op een ander moment wellicht had kunnen raken. Het punt waarop je bent in je leven, bepaalt voor een groot deel hoe jij naar een werk kijkt. Persoonlijk lees ik boeken (bijna) nooit een tweede keer, dus dan draait het allemaal om timing.

Kritiek


Natuurlijk, als je heel vaak kritiek krijgt en er zit altijd een soortgelijke boodschap in, is het wellicht tijd om daar eens goed naar te kijken. En sluit je ook zeker niet af voor kritiek, want het zorgt vaak voor belangrijke groei.

Maar als iemand klaagt over de ongeloofwaardigheid van je hoofdpersonages terwijl een ander zich juist hartstikke goed kon inleven, dan heb je te maken met smaakverschil. En smaak is het begin van alle recensies.

Het is onmogelijk dat de hele wereld je fan wordt. De hele wereld gaat je boeken niet leuk vinden. Niet eens heel Nederland gaat je boeken leuk vinden. Nog erger, niet eens je hele vriendenkring gaat je boeken leuk vinden! Mensen gaan slechte dingen zeggen over je werk en mensen gaan wellicht gemene dingen zeggen over jou als schrijver.

Maar daar staat tegenover dat mensen ook goede dingen gaan zeggen over je werk. Ze zullen lieve dingen doen en je complimenteren. Dat zijn de mensen waar je het voor doet en dat zijn de mensen waar je je op moet richten.

Niet iedereen is je fan


Houd deze geruststellende woorden altijd in gedachten als iemand je kwetst of je werk onderuit probeert te halen. Sta open voor kritiek, luister ernaar en neem het mee. Maar als je je er niet in kan vinden of als het puur gebaseerd is op subjectiviteit, laat het dan los en glimlach.

Want waarom zou je eigenlijk niet glimlachen?

Falen bestaat niet

Je doel niet halen is niet falen.

Je doel moeten aanpassen is niet falen.

Geen doel hebben is niet falen.

Weinig boeken verkopen is niet falen.

Een tijd niet schrijven is niet falen.

Een pauze nemen is niet falen.

Falen doe je pas, als je opgeeft. Dat is pas het moment dat alles stopt en dat er ook geen kans meer is op succes. In alle andere situaties zijn er slechts twee uitkomsten.

Of je slaagt, of je leert.

En beide zijn even waardevol.

Over Sanne

Sanne Hillemans begon in 2017 met het uitgeven van haar werk en heeft inmiddels vijf titels op haar naam staan. In haar nieuwste boek 55 tips over schrijven en uitgeven neemt ze je mee in zowel haar ervaringen als haar mindset om er elke keer weer opnieuw voor te zorgen dat dat boek er komt.

Wil je meer ontdekken over Sanne? Klik dan hier.

Geef een antwoord