The making of DWLVET – van idee naar manuscript

Als muziekfan kijk ik graag docu’s, making of’s en andere vormen van reality. Hier wordt voor mij duidelijk wat het verhaal achter een artiest is. Daar raak ik zelf geïnspireerd door. Om te vieren dat het twee jaar geleden is dat ik begon met schrijven van mijn boek De wijze lessen van een twintiger, wil ik jullie in deze blogserie meenemen in the making of van mijn allereerste boek.

Afgelopen week kreeg ik een herinnering van Facebook. Daar stond in dat ik net de grens van tienduizend woorden was gepasseerd met schrijven. Bizar was dat! Elk jaar is een speciaal moment, want dan word ik weer herinnerd aan de tijd dat ik van mijn droom echt een realiteit maakte.

Deze blogserie start ik misschien ook wel een beetje vanuit eigen belang, om altijd een herinnering te hebben hoe dat proces in zijn werking ging. Ik bedoel: nu weet ik het meeste nog voor te halen van twee jaar geleden. Wellicht vind je het leuk om te lezen, raak je gemotiveerd of misschien geïnspireerd. Of je vindt het gewoon gezellig. Ook prima.

NaNoWriMo

In november 2017 deed ik mee aan NaNoWriMo, dat staat voor National Novel Writing Month. De meeste deelnemers gaan de uitdaging aan om in één maand tijd dertigduizend woorden te schrijven. Mijn start was lekker, maar na zevenduizend woorden kwam de klad erin en voelde ik ook niet de motivatie om ermee verder te gaan.

Het manuscript waar ik toen aan werkte was wel iets waar ik iets mee wilde doen, maar niet op dat moment. Fun fact: binnenkort ga ik mijn volgende titel(s) aankondigen – en wellicht komt het manuscript van NaNoWriMo daar wel bij aan te pas. 😉

Goed – de tijd verstreek, snel. Inmiddels bevonden we ons in februari 2018. Ik kwam erachter dat ik iets wilde doen met alle kennis en ervaring die ik had opgedaan de afgelopen twee jaar. Die kennis en ervaringen hadden me zelfstandig uit een burn-out gebracht. Ik wist dat het iets speciaals was.

Het krijgen van een burn-out is inmiddels geen uitzondering op de regel meer, maar was in mijn tijd van uitval een gigantisch taboe. Hoe verder ik me ontwikkelde, hoe meer ik ontdekte dat wat ik voelde en wat er door mij heenging – iets was waar veel meer mensen doorheen gaan. Veel meer.

Het pling-moment

Voordat ik ging schrijven dacht ik wel na over wat mijn vervolgstap zou zijn. Wilde ik een bedrijf starten? Wat zou ik dan willen doen? Wilde ik weer studeren? Nah. Totdat het pling-moment kwam. Ik stond in de douche en de naam De wijze lessen van een twintiger schoot door mijn hoofd en mijn eerste boek was geboren.

Ik vloog uit de douche, kleedde me aan, riep naar mijn moeder dat ik een boek ging schrijven en begon. Je ziet bij veel schrijvers dat eerst het idee en dan de titel pas in hun opkomt, bij mij is het precies andersom. Ik bedenk eerst een titel en dan volgt het idee. Best bijzonder, maar wel mijn manier.

Boodschap bepalen & plotten

Met de titel in mijn achterhoofd dacht ik na over wat de boodschap van het boek moest worden: wat wilde ik de lezers meegeven? Een hoop. Ik wilde vooral vanuit mijn ervaringen een situatie van herkenbaarheid creëren. Mensen meegeven dat het belangrijk is om jezelf te zijn, open te zijn over wat erin je omgaat en vooral niet bang te zijn om deze persoon met de wereld te delen.

Daarnaast wilde ik ook dat mensen daadwerkelijk iets zouden opsteken vanuit die boodschap, dus ik besloot mijn allerbelangrijkste lessen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling in het boek te verweven. De titel vond ik een eye-catcher, want hij roept nieuwsgierigheid op. Daarnaast heeft de titel nog een extra betekenis: ik vind namelijk we enorm van de nieuwe generatie kunnen leren.

Het is een wisselwerking, overigens, waarbij alle generaties van elkaar leren – als je er maar voor openstaat. Maar deze generatie, de generatie waar ik me in bevind – vind ik speciaal. We durven open te zijn over wat we voelen en denken, stoppen niet als het moeilijk wordt en houden ons bezig met onderwerpen zoals mentale gezondheid, duurzaamheid en inclusie.

Braindump

Na het bedenken van de titel en het bepalen van de boodschap besloot ik alle lessen die ik in mijn hoofd had op papier te zetten. Alle waardevolle lessen die mijn leven hadden veranderd werden op de muur geplakt. Uiteindelijk besloot ik niet alles in het boek de verwerken.

Ik maakte keuzes door te kijken welke lessen ik had geleerd over mijn eigen systeem, met betrekking tot mindset en psychologie. Vervolgens keek ik naar wat ik had geleerd met betrekking tot sociale contacten. Vanuit daar keek ik naar wat ik het belangrijkste vond om mee te geven op het gebied van werk, het volgen van je hart en je dromen najagen.

Je hebt twee soorten schrijvers: de schrijvers die op gevoel gaan schrijven én de schrijvers die alles eerst moeten plotten voordat ze de eerste stap kunnen zetten. Ik ben de schrijver in het midden. Ik kan zo een half (of heel) boek puur op inspiratie schrijven, maar uiteindelijk wil ik plotten zodat ik gemotiveerd raak om de doelen af te tikken.

Nadat ik dus een braindump van alle ideeën had gedaan begon ik met schrijven. Ik schreef in twee maanden tijd het eerste manuscript. Vervolgens ben ik het na gaan lezen. Ik was niet tevreden. Wel over het geraamte, de basis, maar sommige stukken moesten eruit om andere dingen toe te voegen. Dus het manuscript ging de digitale prullenbak in.

Het was geen gevalletje van kill your darlings, het was een kill your, well, everything. Ik weet dat perfectionisme het afmaken van je boek in de weg kan staan – maar ik was gewoon niet tevreden genoeg om hiermee door te gaan. Daarom maakte ik snel keuzes en schreef ik een nieuwe versie.

Van idee naar manuscript

Mijn eigen overgang van idee naar uitvoering gaat heel snel. Ik heb een idee in mijn hoofd en moet het ergens kwijt. Negen van de tien keer neem ik dan ook verdere stappen, dus het uitwerken van een idee. Daarna kan ik er afstand van nemen en ontdekken of ik er mee verder wil gaan.

Als multi-passionate, daar lees je hier meer over, komen ideeën in overvloed naar me toe. Daar ben ik erg dankbaar voor – maar daarom moest ik voor mezelf ook wel een systeem ontdekken waarna ik wilde leven. Met De wijze lessen van een twintiger was het echter niet eens een keuze. Het ging volledig vanzelf. Van idee tot manuscript, tot uitgeven.

Volgende week vertel ik meer over het ontstaan van de hoofdstukken. Heb jij vragen over mijn schrijfproces of boek? Stuur een mailtje of DM via Instagram en ik verwerk hem in een blog. 🙂

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

3   56
9   63
4   56
24   72
7   64