The making of DWLVET – 1. Mijn verhaal

Als muziekfan kijk ik graag docu’s, making of’s en andere vormen van reality. Hier wordt voor mij duidelijk wat het verhaal achter een artiest is. Daar raak ik zelf geïnspireerd door. Om te vieren dat het twee jaar geleden is dat ik begon met schrijven van mijn boek De wijze lessen van een twintiger, wil ik jullie in deze blogserie meenemen in the making of van mijn allereerste boek.

Wanneer je het eerste deel van de serie hebt gelezen, kun je ontdekken wat mijn drijfveren en boodschap zijn voor mijn boek. In de blogs die nu komen licht ik elk hoofdstuk uit. Hierbij deel ik met je hoe het idee is ontstaan, wat mijn favoriete quotes zijn uit het hoofdstuk en wat het belang is van dit puzzelstukje.

Wat is jouw waarheid?

Mijn boek begon met een hoofdstuk waarin ik meer deel over mijn persoonlijke verhaal. Ik vond het belangrijk om daar over te schrijven. Als iemand die zelf graag zelfhulp, pyschologie en mindsetboeken leest ben ik kritisch met wat ik consumeer. Mijn hoofdvraag is dan vaak ook: kan ik wat ik lees nu passen binnen mijn eigen waarheid?

De belangrijkste stukken pak ik dan ook uit een boek en als ik ergens iets niet mee kan, dan laat ik dat ook voor wat het is. Dit is overigens wat ik elke lezer wil meegeven: ontdek wat bij JOUW waarheid en leven past. Denk je toch, nah, ik voel hem niet helemaal – ook goed. We hebben allemaal onze eigen waarheid en het intrigeert mij om van anderen te leren.

Jij hebt makkelijk praten

Goed, terug naar mijn eigen boek. Wat ik wel eens dacht wanneer ik een zelfhulpboek las was – ja, jij hebt makkelijk praten. Dit kwam natuurlijk voort vanuit mijn eigen oordelen, maar ik vond het wel een belangrijke notitie om aan mijn eerste hoofdstuk toe te voegen.

Ik kan je wel vertellen dat je mag genieten van je leven, je zelf mag omarmen en voor je dromen mag gaan – maar wat is dat advies waard als ik het zelf niet doorleefd zou hebben? En ik doorleef dat advies trouwens nog steeds. Elke dag is namelijk een moment waarop ik kan kiezen om bij de pakken neer te zitten óf voor mijn dromen te gaan en mezelf lief te hebben.

Toch is het najagen van dromen, accepteren van mezelf en gelukkig zijn niet iets wat in mijn schoot is geworpen. Ik heb er enorm toegewijd naartoe gewerkt om te hebben wat ik nu heb en voel. Mijn leven zag er voor het schrijven van mijn boek heel anders uit:

Geldtekort, rondlopen in kapotte kleren, ongezond eten, ongezonde relaties en vooral een ongezonde relatie met mezelf. Ik was totaal niet gelukkig, stond elke dag moe op en vroeg me constant af wanneer dit gevecht in mezelf eindelijk tot stop zou komen.

Transformatieproces

Toch koos ik ervoor om niet op te geven. Ik besloot mijn transformatieproces aan te gaan, te omarmen en af te maken tot het moment dat ik die verbinding met mezelf weer gevonden had. Dat is een lang, intensief en pittig proces geweest. Maar werken aan jezelf is het dubbel en dwars waard.

Ik heb meerdere boodschappen met mijn boek, en laten zien dat je persoonlijke werk doen het waard is – is er eentje van. Hoe donker en zwaar dingen in het moment ook lijken, er zijn altijd betere tijden aan de horizon. Regelmatig krijg ik reacties dat mijn boek een positieve houding heeft, waar ik enorm dankbaar voor ben, maar ik heb me dus allesbehalve altijd positief gevoeld.

Door te beginnen met het verwerken van mijn eigen verhaal als begin, kon ik dit voor mijn gevoel écht meegeven aan de lezers. Je ziet namelijk vaak bij dit soort boeken dat persoonlijke ervaringen en anekdotes wél worden gebruikt, maar daar blijft het bij. In sommige boeken is dat precies wat er nodig is, maar ik voelde dat ik met mijn boek dat extra kijkje in mijn leefwereld wilde geven.

Mijn favoriete stukken

Het schrijven van dit boek heeft mij geleerd dat de beste manier om het leven te leven betekent dat je mee mag gaan met de flow. De vormen van controle die we denken te hebben, zijn baak gebaseerd op een illusie. De realiteit die we vaak denken te zien is gebaseerd op gedachtes. Iedereen heeft een verschillend idee van de realiteit, dus wat is realiteit voor jou eigenlijk?

Hoe ziet jouw realiteit eruit? Is deze gebaseerd op het beeld dat je meekrijgt van je omgeving? Of weet je een eigen realiteit te creëren die jou gelukkig maakt? We nemen dingen vaak aan voor vanzelfsprekend, maar hoe waar is dat nu eigenlijk? Er hebben tijdens het schrijven genoeg van dit soort vragen mijn gedachten gepasseerd en ik probeer ze op mijn manier te antwoorden.

– uit De wijze lessen van een twintiger

Dit is een van mijn favoriete stukken uit het eerste hoofdstuk, omdat het twee jaar na dato meer binnenkomt dan ooit. Ik bevind me momenteel in een fase waarin ik mezelf mag trainen om de controle los te laten. Ik wil namelijk nog te vaak het resultaat van dingen afdwingen door er controle op te houden – maar door mijn eigen woorden te lezen realiseer ik me dat controle slechts een illusie is.

Soms weet je dingen diep vanbinnen al, maar duurt het eventjes voordat het kwartje daadwerkelijk valt. Vanaf het moment dat het kwartje valt, en dan bedoel ik echt valt, dan ben je ook in staat om kennis naar de realiteit te vertalen. Daarom is persoonlijke ontwikkeling ook een on-going process, omdat je dingen nog wel kan weten, maar je niet altijd in staat bent het direct te implementeren.

Een ander stuk uit het eerste hoofdstuk van mijn boek vind ik ook tof:

Voordat je begint aan het ‘echte’ verhaal is er nog iets dat ik je graag wil meegeven. Het is een stukje over mezelf. De weg naar dit boek is niet makkelijk geweest. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in spiritualiteit, persoonlijke groei en bewustzijn. Ik lees hier dan ook regelmatig boeken of artikelen over, kijk filmpjes of zoek andere relevante informatie op.

Wat ik dan altijd meteen dacht: jij hebt makkelijk praten. Ik ben nu een positief mens, omdat ik heel lang negatief was. Heel lang werd ik geteisterd door negatieve gebeurtenissen en gedachtes, die mij compleet in zijn greep hadden.

Ik heb de andere kant van het leven gezien en dat was niet makkelijk. Het voelde als een eindeloze sleur waarbij ik mezelf soms afvroeg of het wel een keer over zou gaan en ik gelukkig kon zijn.

– uit De wijze lessen van een twintiger

Dit was voor mij de inleiding naar mijn persoonlijke verhaal, het extra kijkje in mijn gedachten – om te benadrukken dat ook ik zowel ying als yang ken. Vanaf daar start mijn boek met de belangrijkste lessen die ik heb gebundeld. Die lessen ga ik vanaf volgende week met je delen.

Heb jij een vraag over mijn boek(en) of schrijfproces? Stuur je vragen via een mailtje naar mij toe of een DM op Instagram. Dan verwerk ik hem in een volgende blogpost!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

3   56
9   63
4   56
24   72
7   64