Succesvol Falen met Aden Spierings: ‘Ik denk dat falen onderdeel is richting het proces van succes’

Aden Spierings kijkt in de camera. Foto is gemaakt door Joyce van Hoedoe.nl

Voelt het als falen om als ondernemer weer terug in loondienst te gaan? Is succes meer een prestatie of een mijlpaal die je ervaart? In mijn eerste artikel voor de Succesvol Falen-rubriek spreek ik schrijver en creatief koppie, Aden Spierings. Hij vertelt meer over zijn visie op fouten maken, de persoonlijke successen die hij heeft ervaren en hoe hij zijn toekomst vormgeeft.

In de Succesvol Falen-rubriek interview ik mensen met bijzondere en eigen verhalen over falen en succes. Ik ben van mening dat falen de bouwstenen van succes zijn en ben benieuwd hoe mijn gasten hier tegenaan kijken. Benieuwd? Lees snel het interview met Aden.

Aden Spierings kijkt in de camera. Foto is gemaakt door Joyce van Hoedoe.nl
Foto gemaakt door Joyce van Houdoe.nl – tekst loopt door onder foto

Vertel eens, met wie heb ik het genoegen? Wie ben je, wat doe je en waar word je blij van?

“Ik ben Aden, op Instagram @adenbluecc of gewoon Aden Blue. Maar Aden (die/hen/hij) is ook prima. Ik ben schrijver en noem mezelf een creatief koppie. Ongeveer 4,5 jaar geleden ben ik voor mezelf gestart als freelancer. Ik heb toen een heleboel werkzaamheden geprobeerd. Schrijven bleef hangen. Dat doe ik nu dan ook 32 uur per week bij een heel gaaf tekstbureau in Tilburg. In mijn vrije tijd vind ik het nog steeds heel leuk om content te maken, dus dat doe ik samen ook met mijn vriendin op het Instagram-account @liefikhebje.

Ik word giga blij van taal en cultuur. Je kunt me doodgooien met nieuwe woorden uit allerlei talen, maatschappelijke of culturele films en nutteloze feitjes. Ik houd van weten. Verder schrijf en presenteer ik in mijn vrije tijd spoken word / performance poetry. Ik luister graag veel muziek (van rap/hiphop tot aan techno en folk) en ben actief door te hardlopen, aan krachttraining te doen of te reizen. Samen met m’n lief bouw ik aan een camperbusje – zij heet Babs.”

In deze rubriek gaat het over succesvol falen. Ik ben van mening dat falen en successen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Om een introductie te geven: wat zijn successen die jij hebt ervaren?

“Poe, dat is nogal een vraag, hè? Ik vind het woord succes sowieso wat abstract. Gaat het over zakelijke successen? Persoonlijke successen? Is het meer prestatiegericht of bedoelen we een mijlpaal? Ik vind dat wel lastig, want ik merk dat de definitie van succes behoorlijk verschilt per persoon en per context. De successen (of mijn definitie hiervan dus: de dingen waar ik trots op ben) die ik in mijn leven heb ervaren zijn vooral persoonlijk geweest. Om voorbeelden te geven:

 • Op mijn zeventiende ben ik een jaar naar het buitenland vertrokken. Een halfjaar in de Verenigde Staten, een halfjaar in Costa Rica. Daar heb ik vloeiend Engels en Spaans leren spreken;
 • Ik heb vier jaar lang mijn geld verdiend met freelancen. Om dat voor elkaar te spelen heb ik keihard gewerkt;
 • Ik heb hulp gezocht om mijn trauma’s te verwerken (dit was echt een succes!) en door al die gesprekken is het mij ook gelukt;
 • Uit de kast komen als non-binair transgender;
 • Samen met mijn vriendin heb ik een go-with-the-flow bedrijf opgezet en in een jaar tijd mochten we maar liefst vijftien vakantiehuisjes (gratis!) bezoeken om daar content voor te maken;
 • Een bus kopen en ombouwen tot camper en met name de elektra aansluiten was een groot succes voor mij;
 • Na vier jaar ondernemen heb ik de keuze gemaakt om te stoppen en weer voor een werkgever te werken. Ik kwam tot het besef dat op deze manier ondernemen niet bij mij past en over deze drempel gaan was behoorlijk. Ik ben er trots op dat ik het heb gedaan.”

Hoe is het proces naar die successen verlopen? Ging dat soepel? Of zijn er tijdens die processen ook dingen niet soepel verlopen?

“Nou, dat ging allesbehalve soepel haha. Ik heb onwijs veel fouten gemaakt. Maar ook echt lelijke fouten. Zeker als we het dan hebben over de persoonlijke successen. Iets wat ik wel geleerd heb, en zelf ook heel waardevol vind, is dat als ik aan iets nieuws begin ik me er heel bewust van ben dat het eerst honderd keer fout gaat voordat het lukt. Dat idee helpt om dingen vol te houden en door te bijten. Ik ben heel daadkrachtig als ik iets wil, maar als ik ergens klaar mee ben geef ik gauw op. Dan ga ik naar iets anders door.”

Denk je dat er een verband is tussen falen en succes?

“Zeker. Ik denk dat falen een onderdeel is richting het proces naar succes. Je kunt geen succes behalen zonder fouten te maken. Je kunt niets nieuws doen zonder het eerst uit te vogelen. Kan gewoon niet.”

Wat zijn drie momenten waarbij je echt het gevoel had: nu heb ik gefaald?

 1. Geen hulp zoeken op het moment dat ik het écht nodig had, maar mezelf isoleren en afleiden met verkeerde dingen;
 2. Weer in loondienst gaan werken, omdat het ondernemen voor mijn gevoel ‘niet lukte’;
 3. Heel voorzichtig uit de kast komen.

Wat voor lering heb je uit deze momenten getrokken?

 1. De dingen die het beste voor je zijn, zijn vaak ook het engst om te doen;
 2. Niet elk mens is hetzelfde en niet alle successen zien er hetzelfde uit. Sta jezelf vooral toe om te ontdekken wat voor succes voor jou het meest natuurlijk aanvoelt. Ik geloof er niet langer in dat succes iets is waar je met bloed, zweet en tranen hoeft te komen. Proactief zijn is echt een schijtvaardigheid van de moderne maatschappij. Je mag gerust reactief zijn in het leven, dat maakt je niet lui. Sterker nog: het heeft mij veel rust gebracht en daardoor ben ik productiever en ‘succesvoller’ in het leven;
 3. Mooi dat je online open wilt delen over dingen, maar sommige dingen duren wat langer voor ze klaar zijn om te delen met het grotere publiek. Het is ook iets moois om eerst privé in je eigen leven stappen te zetten en deze op een later moment pas echt te delen. Dan zijn de woorden er ook klaar voor. Laat tot die tijd online even rusten en focus je op offline.
Aden Spierings kijkt in de camera. Foto is gemaakt door Joyce van Hoedoe.nl
Foto gemaakt door Joyce van Houdoe.nl – tekst loopt door onder foto

Hoe zouden we naar jouw idee – beter in falen kunnen worden?

“Ik denk dat er een beladen betekenis aan het woord falen hangt. Alsof het ’t tegenovergestelde is van succes behalen. Dat is niet zo. Het is een heel natuurlijk onderdeel van het leven. Van elk proces. Alles wat je nieuw leert, vraagt om oefening. Daarin ga je fouten maken. Daar word je ook beter van, leer je weer van. Ik denk dat we er goed aan doen om kinderen die prestatiedruk niet mee te geven en daarentegen te leren dat fouten maken erbij hoort. Daar vooral ook de lol van in zien, want hoe grappig is het eigenlijk dat we soms enorm gestrest zijn en er vervolgens retegoed in zijn.

Het besef dat je iedere keer dat je iets weer doet of probeert nét weer een beetje beter bent dan de vorige keer vind ik zelf prachtig. Haat jezelf ook zeker niet voor wat je fout hebt gedaan in het verleden. Je mag daar gerust spijt van hebben, want dat is ook een emotie, zolang je maar beseft dat je er niets aan kunt doen en het simpelweg onderdeel is van jouw proces. Own it, accept it and go on.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst? En hoe werk je hier naartoe?

“Ik heb niet echt plannen voor de toekomst. Zoals ik al zei: ik ben gestopt met proactief zijn. Ik heb wel een paar dingen die me leuk lijken om te doen, zoals langere tijd met onze bus rondreizen, een kledingmerk starten, meer met spoken word performance doen en meer doen met talen leren of creatieve vaardigheden ontwikkelen. Maar ik zie wel of mijn pad me daar heen wijst. Als ik merk dat dat zo is, dan reageer ik daarop en handel ik ernaar. Maar ik ga niet meer proberen om mijn leven en bepaalde richting in te duwen. Dat vermoeid alleen maar.

Mijn ‘plan’ voor de toekomst is dus kijken waar het leven me heen brengt. We gaan het meemaken. In de tussentijd doe ik gewoon m’n ding en geniet ik van proberen, het doen en ontdekken.”

Meer ontdekken over en van Aden? Volg hem op Instagram.

Geef een antwoord