Shownotes Succesvol Falen: De Podcast – S01E01 Het ontstaan van Succesvol Falen

Succesvol Falen: De Podcast is een podcast over ondernemerschap, carrière maken, succes en falen. Maar dan net ietsje anders. In deze podcast ontdekt host Nikki Pommer (1997) de betekenis van succes en de rol die falen daarbij speelt. Verwacht inzichtelijke afleveringen, innovatieve ideeën, toffe gasten en vooral een verfrissend tegengeluid op de prestatiemaatschappij.

In de allereerste officiële aflevering van Succesvol Falen: De Podcast vertelt host Nikki over het ontstaan van het idee, het starten met ondernemen en deelt ze sneak peaks van wat je van de podcast kan en mag verwachten. Een korte, maar duidelijke podcastaflevering als perfecte introductie voor deze nieuwe podcast.

Shownotes

Introductie van Nikki – waarin ik je van harte welkom heet bij de eerste podcastaflevering van Succesvol Falen. Ik vertel je over het uilenhok of vleermuizenhol (whatever floats your boat) waar ik me bevind om de podcast op te nemen. Het is een lekker weertje buiten – iets boven de twintig graden tijdens de opnames.

De aflevering heb ik opgenomen op maandag – tijdens mijn creatiedag – een dag waarin ik vooral content maak, podcasts opneem of boeken schrijf. Out of the blue besloot ik dat ik eindelijk gebruik wilde maken van mijn nieuwe microfoon. Zo koos ik een leuk muziekje uit, begon met een jingle en outro en maakte meteen opnames voor de eerste aflevering.

Voor mij is het handig om meteen door te pakken, omdat ik dingen anders te lang laat liggen. Ik ben iemand die op flow werkt, dus ik moet het voelen – wil ik een project aanpakken. Perfectionisme is iets wat ik achter me heb gelaten – maar ik ben wel een gedetailleerd persoon. Details zijn belangrijk voor me, en daar kan ik soms weleens over vallen.

De podcast maak ik met Anchor, een website en app die het laagdrempelig maakt om een podcast op te nemen. Het liefst duik ik volledig in de resources die Anchor biedt om de podcast te maken: dat is een voordeel en een nadeel. Het voordeel is dat ik leergierig ben en graag alles te weten kom. Het nadeel is dat ik dan te lang blijf hangen op de hoe, in plaats van dat ik het gewoon uitvoer.

Meteen een handig inzicht voor creatievelingen: probeer jezelf niet te lang vast te houden op de ‘hoe’, maar ontdek die hoe door te doen. Door te doen krijg je namelijk een natuurlijke flow te pakken (of niet), waardoor het veel makkelijker en leuker wordt om projecten te realiseren.

Je ontdekt vanzelf wel of je er goed in bent of niet – en met die invalshoek wordt het makkelijker om van het proces te genieten in plaats van te blijven steken op het resultaat.

Het ontstaan van Succesvol Falen

Vanuit daar maak ik in de aflevering meteen een bruggetje naar het ontstaan van de podcast. Mensen die mij kennen weten dat ik twee boeken heb uitgegeven: De wijze lessen van een twintiger (2018) én Indie (2020).

Indie gaat over het uitgeven van je boek in eigen beheer. Ik schrijf in dit boek over alle stappen die ik heb ondernomen tijdens de uitgave van mijn eerste boek en interview zeven experts uit het vakgebied die je helpen het allerbeste uit jouw boek te halen.

De wijze lessen van een twintiger is ontstaan vanuit mijn herstelproces van een burn-out, die ik op zeventienjarige leeftijd kreeg. Op dat moment heb ik bewust de keuze gemaakt om van school af te gaan omdat ik in het huidige school- en zorgsysteem niet goed kon herstellen.

Vanaf dat moment maakte ik de keuze om mijn herstel vorm te geven met de focus op persoonlijke ontwikkeling. Ik koos voor het ondergaan van een transformatieproces: waar ik van onbewust naar een bewust mens evalueerde. Iemand die bewust in het leven staat. Met aandacht leeft voor mezelf, de mensen om me heen en de wereld.

Ondanks dat ik voel dat mijn herstelperiode en die specifieke transformatie zijn einde inmiddels heeft gehad – is jezelf ontwikkelen een proces dat eindeloos is. Echter ga ik met het starten van de podcast, het schrijven van een nieuw boek en de zomer in aantocht voor mijn eigen gevoel een nieuwe fase van mijn leven in.

In mijn boek vind je dus de belangrijkste lessen die ik leerde over persoonlijke ontwikkeling. Lessen die je helpen bewuster in het leven te staan voor mee voldoening, zingeving en betekenis.

Begonnen als boek

Het schrijven van De wijze lessen van een twintiger begon in februari 2018. Een paar maanden daarvoor was ik ook begonnen met een boek – Succesvol Falen. Nadat ik van school afging – vanwege een burn-out – had ik het idee dat ik het kon oplossen door dingen te doen waar ik energie van kreeg.

In mijn hoofd was het beeld ontstaan dat je een burn-out krijgt door te veel dingen te doen die je niet leuk vindt. Dat is deels waar, maar dekt nooit volledig de lading. Ik ging op zoek naar dingen die ik in essentie leuk vond om te doen: dingen ondernemen.

Ik heb me toen ingeschreven voor het project ZomerOndernemer en besloot een bedrijf te starten. Iets wat ik leuk vond, waar ik energie van zou krijgen. Maar dat was niet de enige reden waarom ik startte: ik wilde iedereen die aan mij had getwijfeld toen ik van school afging laten zien dat ik het wél ging maken. Dat mijn beslissing niet raar was.

Tegelijkertijd zat ik ook nog in de ontkenningsfase van mijn burn-out. Een idee van ik wil wel, maar ik kan niet. Alles liep door elkaar heen, waardoor ik na een paar maanden stopte met het bedrijf. Toen ging mijn proces ook eigenlijk pas van start, omdat ik dar onbewust voor koos.

Ontdekken door te doen

Ondertussen ging ik ook op ontdekking in wat ik dan graag wilde doen: cliché termen zoals het vinden van je passie, het volgen van je hart vlogen me om de oren. Inhoudelijk ben ik het ermee eens, maar als je dit soort termen zonder context deelt weten mensen niet snel wat ze ermee kunnen. Tijdens die ontdekkingsreis ondernam ik van alles om erachter te komen wat ik dan wilde.

Dat proces was indrukwekkend – kleine succesjes wisselden zich af met gigantisch op mijn plaat gaan. Maar ik leerde. Ik ontdekte. En op die manier kwam ik erachter wat ik wilde – door succesvol te falen. Dat was mijn eerste aanraking met dit idee. Door te doen kwam ik weer in verbinding met mezelf.

Starten met een podcast

Tijdens het schrijven van Succesvol Falen kwam ik erachter dat mijn focus voor toen meer lag op het creëren van bewustzijn dan ondernemerschap. Daarom besloot ik om De wijze lessen van een twintiger te schrijven. Succesvol Falen zou later wel komen – op het juiste moment.

Uiteindelijk kwam dat moment – nu dus – waarop ik voelde dat dit het moment was waarop ik aan de podcast wilde beginnen. Want ik vind praten toch wel heul gezellig.

Wat je mag verwachten

In principe ben ik al een kleine vijf jaar ondernemer. En in die periode heb ik een he-le-boel geleerd. Over mezelf, over de mensen om me heen, over de wereld, over zakendoen, over ondernemen, maar vooral over het leven. Dat is precies wat ik ga bundelen in deze podcast. Er gaan mooie onderwerpen besproken worden, toffe gasten komen langs en ik heb grootste plannen met dit concept. Are you ready for it?

Quote van de podcast:

“Done is better than perfect, because there is no perfect without done.”

– David Allen

Handige takeaways

  • Werken in themadagen kan je productiviteit enorm verhogen. Met een themadag kies je thema’s die voor jou relevant zijn, en daar trek je dan een dag voor uit om aan te werken. Mijn themadagen zijn creatiedagen voor het maken van content, podcasts of boeken. Daarnaast heb ik werkdagen voor mijn directe klantwerk en aandagen om aan mijn bedrijf te sleutelen.
  • Wil je ook een podcast maken? Kijk dan eens naar Anchor. Dit is een app en website om gemakkelijk en laagdrempelig een podcast te hosten, publiceren en distribueren.
  • Wil je beginnen aan iets? Voorkom dat je vastloopt op de details. Focus je liever op het beginnen – zodat je een eigen flow te pakken krijgt. Het meeste leer je namelijk tijdens het proces. Met die insteek wordt het ook makkelijker om te genieten van het proces, in plaats van alleen maar aan het resultaat te denken.

Relevante linkjes

De podcast luisteren

Succesvol Falen: De Podcast is te luisteren op je favoriete platformen.

Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en Anchor.

Luister je de podcast op Apple en vind je ‘m tof? Ik zou het heel fijn vinden als je dan een review zou achterlaten! Dat helpt mij namelijk om de podcast te laten groeien. Alleen doen als je zin hebt, natuurlijk.

Meer Nikki?

Vind je de content die ik maak tof? Cool! Je kan mij volgen op Instagram voor dagelijkse vlogs. Op zoek naar aesthetic inspiratie? Volg me dan op Pinterest. O ja, je mag me ook altijd een connectieverzoek sturen op LinkedIn. Let’s connect!

Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

3   56
9   63
4   56
24   72
7   64