Reflectie op het eerste halfjaar van 2019

Als alle coaches het nog niet vaak genoeg benadrukt hadden: het eerste halfjaar van 2019 is voorbij en het is tijd om te reflecteren. Normaal houd ik dit soort dingen voor mezelf, maar schrijven is voor mij een fijne uitlaatklep dus ik dacht: ik maak er een artikel van, zodat je op de meest optimale manier mijn proces kan volgen.

Hoogtepunten

Voor mij is transparantie enorm belangrijk. Ik ben heel erg trots op een aantal dingen: het winnen van de Different is Better award op 13 januari 2019, de nominaties voor The Indie Awards en de Duurzame Jonge 100 – ook al zijn daar geen verdere prijzen uitgekomen. Het feit dat organisaties zodanig vertrouwen hebben in mijn kunnen om alleen al een nominatie te geven, is iets waar ik dankbaar voor ben.

Tijdens de uitreiking van de Jonge 100, met de Different is Better award

Daarnaast was mijn uitverkiezing en onderscheiding als Bredase Smaakmaker iets waar ik nog steeds een glimlach van krijg van oor tot oor. Om op eenentwintigjarige leeftijd een eigen billboard te krijgen en een opname in het stadsarchief als Bredase Smaakmaker, is een ongelooflijk iets om bij stil te staan. Lunchen met de burgemeester en een persoonlijke speech en onderscheiding van de burgemeester himself krijgen – ja, ik ben heel trots.

Tijdens de opening van de Bredase Smaakmakers expositie

Er zijn nog een aantal geweldige hoogtepunten die daar voor mij uitschieten. Zoals het spreken op de KvK Startersdag, naast niemand minder dan Charlotte van ‘t Wout. Wat een eer om haar te mogen ontmoeten. Als dat nog niet geweldig genoeg was, won ik in maart toegang tot The Selfmade Summit – waar ik prachtige mensen zoals Emilie Sobels en Iris van Lunenburg mocht spreken.

Op 20 februari organiseerde ik samen met Anne van Super Story Studios een middag om vrouwelijk ondernemerschap te stimuleren. We hadden een gezamenlijke brainstorm en het was de bedoeling dat we daarna nog aan de slag zouden gaan, maar het was zó gezellig dat dat er niet meer van kwam. Ik ontmoette daar mensen die ik een aantal maanden later als dichtstbijzijnde vrienden mag beschouwen – daar ben ik zo dankbaar voor.

Ruimte voor verbetering

Op business gebied zijn er veel doorbraken geweest. Persoonlijke en zakelijke groei lopen langs elkaar, want als ondernemer ben je je bedrijf. En dat zorgde ervoor dat mijn business groei stagneerde, tot mijn grote frustratie. Waarom? Omdat mijn business spiegelde wat er in mijn binnenwereld speelde.

Ik zat vast in allerlei overtuigingen waarvan ik niet wist dat ik ze nog had. Zoals dat ik hard moest werken om geld te verdienen, ik geen waarde bood omdat iedereen het toch wel weet, ik moeilijk kon ontvangen en ik nog perfectionisme tegenkwam. Achteraf gezien is het logisch dat door deze overtuigingen mijn business groei stagneerde en ik niet de omzet kon realiseren die ik wilde, en daardoor ook uit mijn spaarrekening moest putten.

Mindset

Iets waar ik overigens niet per se van baal – omdat dit precies is wat ik nodig had om mezelf te ontwikkelen. Ik ging op een diepere laag met mijn mindset aan de slag. De onderste steen mocht boven komen. De stenen die ervoor zorgden dat ik me niet verloor in faalangst, maar in straalangst. Inmiddels zijn we zes maanden verder en voel ik me vrijer dan ik ooit heb gevoeld.

Vrijheid en geluk hebben opnieuw een nieuwe betekenis voor mij gekregen. De laatste weken ben ik zo hard gegroeid, heb ik mijn business een nieuwe impuls gegeven en ben ik ook daadwerkelijk gaan genereren. Nog steeds niet op het punt waar ik wil zijn, maar stapje voor stapje kom ik daar wel. En man, wat ben ik trots dat ik zo op mezelf heb leren bouwen.

Ik stelde mijn geluk vaak toch nog uit door geld als voorwaarde te gebruiken, maar nu ik dat los heb gelaten voel ik een vrijheid die niemand meer van mij af kan pakken. Ik ben dus onwijs dankbaar dat ondernemen mij heeft laten zien wat er in mijn innerlijke wereld nog speelde en wat licht en liefde nodig had om te transformeren.

Kortom: ik ben dankbaar voor het eerste halfjaar van 2019. Het is voor mij trouwens altijd even mijn weg zoeken in het nieuw jaar – vreemd genoeg – en meestal kom ik na juni pas écht opgang. Ook dit jaar weer. Ik beschouw mijn persoonlijke ontwikkeling als een uitdagend, fascinerend en vooral een bevrijdend proces. Ik kijk uit naar de tweede helft van 2019. En mijn doelen? Ik heb wel een aantal dingen in mijn hoofd, maar gezien dit nog niet helemaal concreet is – gun ik mezelf de tijd dit te ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Instagram

16   40
14   57
11   66
13   60
13   53