Niet alles hoeft een succes te zijn: een kijkje in mijn ‘mislukte’ plannen

Succes is wat je er zelf van maakt. 🙂

Ondernemen was voor mij een manier om te laten zien dat ik wél iets kon. Nadat ik vanwege een burn-out stopte met school, besloot ik te gaan ondernemen. Uiteindelijk hield ik dit natuurlijk maar een paar maanden vol, omdat ik juist rust nodig had om te herstellen. Tóch ben ik blij dat ik ben gaan ondernemen – keer op keer – want het heeft mij ontzettend veel over mezelf geleerd, wat ik anders waarschijnlijk niet had ontdekt. Mijn belangrijkste les? Niet alles hoeft een succes te zijn voor de buitenwereld, wanneer jij jouw lessen leert en jezelf ontwikkelt – is het al een succes.

Veel mensen hebben een onwijs goed idee in hun hoofd zitten en willen dit omzetten tot een bedrijf. Ik zeg: doen! Naast het hebben van dit goede idee zien ze vaak ook veel beren op de weg. Ze zijn bang voor het verliezen van hun gevoel van zekerheid, ze hebben een omgeving die eerder demotiverend dan motiverend reageert of ze hebben niet genoeg vertrouwen dat hun idee tot een succes kan uitgroeien.

De angst om te falen is eigenlijk ongegrond, want door bang te zijn neem je vaak niet het risico dat je diep vanuit je hart wel verlangt. We zijn vaak niet eens bang om te falen voor onszelf, maar vooral bang om wat onze omgeving daar mogelijk van kan denken. Door jezelf in deze comfortzone te houden, ontneem je jezelf een pad met hele waardevolle lessen en geweldige avonturen.

Ondernemen gaat namelijk niet om te laten zien hoe goed je bent of om mee te doen met een opkomende hype: ondernemen kun je vooral inzetten om jezelf te ontwikkelen. Sommige van jullie weten hoe ik tegen ondernemen aankeek en dat ik dankzij één van mijn eigen business rolmodellen Charlotte van ‘t Wout tot inzicht werd gebracht dat je ondernemen als een grote personal development game mag zien.

Voordat ik dat inzicht kreeg keek ik er nooit zo tegenaan. Maar na dit inzicht, veranderde mijn visie compleet. Ik heb namelijk vaak genoeg iets willen starten of ben het daadwerkelijk gestart om er vervolgens achter te komen dat het toch niet mijn ding, of in ieder geval mijn moment was. Voelde ik me dan ongelooflijk rot als ik stopte? Ja, absoluut – maar vooral omdat ik bang was dat andere mensen mij dan een rare wispelturige snuiter zouden vinden.

Toen ik dat idee los begon te laten – realiserende dat dit niet het leven van mijn omgeving is, maar mijn leven – ging er een wereld voor me open. Bij elk idee dat ik namelijk had en tot uitvoering bracht om er uiteindelijk tóch mee te stoppen, leerde ik van alles over mezelf én kwam ik dichter bij wat ik dan wél wilde. Dit had ik niet geleerd door op mijn broednest van angst te blijven zitten en niet vijftien keer op mijn gezicht was gegaan.

Om je hopelijk een duwtje in de goede richting te mogen geven om de sprong in het diepe te wagen of gewoon te inspireren niet te streng voor jezelf zijn, heb ik concreet bewijs meegenomen van drie plannen (of business) die ik ben gestart die uiteindelijk weinig houdbaarheidsdatum hadden.

Young Future Writers – Uitgeverij

Uitgeverij Young Future Writers was het allereerste business idee waar ik mee begon. Met dit bedrijf deed ik samen met iemand anders mee aan het project ZomerOndernemer in 2015. Met deze uitgeverij was het de bedoeling om jonge schrijvers de kans te geven hun verhaal getypt in de zolderkamer tot een boek te ontwikkelen.

We zouden boeken uitgeven maar ook workshops ontwikkelen als de stimulans van de creatieve geest van de jonge aardbewoner. Op dat moment was ik dus net van school thuis komen te zitten door een burn-out en ik wilde nog niet toegeven dat ik er eentje had. Omdat dit bedrijf voor mij voornamelijk een manier was om dus te laten zien dat ik wel iets kon, begon ik eigenlijk een beetje als een kip zonder kop met ondernemen.

Uiteindelijk had het geen kans van slagen omdat zowel mijn compagnon als ik allebei niet goed in ons vel zaten. Je kan dan ook wel begrijpen dat we na een paar maanden besloten dit bedrijf te stoppen. Op dat moment deden we het overigens niet per se omdat we er zelf niet aan toe waren, maar vooral omdat er veel mensen in onze omgeving wel hun plasje wilden doen over onze onverstandige beslissing om het pad van ondernemerschap te kiezen in plaats van de zekerheid van een studie.

Pommers Publishing – Uitgeverij

Back in the publishing business! In het voorjaar van 2016 kreeg ik een heldere ingeving waarom ik voornamelijk met de uitgeverij was gestopt en dat kwam dus mede door alle kritiek die ik vanuit mijn eigen omgeving kreeg – waardoor ik alleen maar onzeker werd.

Iedereen vond er wel iets van. Er waren gelukkig ook een paar mensen die onwijs supportive waren, maar dat woog uiteindelijk niet op tegen de kritische meningen – omdat ik niet genoeg in mijn kracht stond om dat van me af te laten glijden op dat moment.

Tijdens die heldere ingeving in het voorjaar realiseerde ik me echter wel dat het toch niet de bedoeling kon zijn dat ik iets niet deed omdat een ander zijn mening daarover had? Op dat moment besloot ik de uitgeverij een nieuwe leven in te blazen – op eigen houtje – en schreef ik er een berichtje over op Facebook.

Op dat moment kwam er een overvloed aan positieve reacties. Ik ben ervan overtuigd dat die reacties zo positief waren omdat ik op dat moment in mijn kracht stond en ik me niet liet tegenhouden, wat iemand ook vond. Les geleerd.

Ik deed opnieuw mee aan het project ZomerOndernemer, overtuigd dat ik weer opnieuw kon leren van het project en dat was ook zo. Ditmaal won ik zelfs de editie in deze regio. Supertof! Het was vooral een beloning van hoe ik mezelf had ontwikkeld en door het jaar heen zowel als persoon en ondernemer uit mijn comfortzone was gestapt.

Uiteindelijk duurde het een paar maanden maar kwam ik er gewoon achter dat het opzetten van een uitgeverij niet mijn ding was voor dat moment. Ik wilde zelf schrijven en uitgeven en ik was op deze manier alleen maar met andermans verhalen bezig.

Het was een makkelijke manier geweest om mijn eigen behoefte om te schrijven te onderdrukken, waar ik toen mega onzeker over was. Daarom besloot ik na zes maanden toch de stop eruit te trekken.

De Spreekfabriek – Marketing

Het ondernemen op zich vond ik wel heel leuk en in het voorjaar van 2017 was ik vooral actief bezig als promotor van het project ZomerOndernemer. Ik realiseerde me toen dat het promoten van een idee, bedrijf of product in combinatie met een stukje allround communicatie mij enorm lag en ik wilde me hier verder in ontwikkelen.

Daarom veranderde ik Pommers Publishing in De Spreekfabriek, de slogan was dan ook: laat je bedrijf spreken (beetje cliché, was wel trots). Ik gooide mijn website om. Ondertussen met de ontwikkeling begon nog iets mij te interesseren: persoonlijke groei.

Persoonlijke groei

Ik besloot er dieper in te duiken en kwam er snel achter dat ik onwijs veel overtuigingen in mijn mindset had die mij tegenhielden. Dat was ook het moment dat ik veel beter stilstond bij alles wat er gebeurd was die jaren daarvoor.

Dus voordat De Spreekfabriek daadwerkelijk van start ging besloot ik me uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel om me voor het eerst in tijden gewon eens op de ontwikkeling van mezelf als persoon te focussen.

Uiteindelijk ben ik met die beslissing gewoon hartstikke blij, want het heeft mij geholpen om te ontdekken wat ik wel wil – juist door dingen te doen die ik eigenlijk op lange termijn niet wilde. Ik ben dan ook een ongelooflijk voorstander van gewoon proberen en vanzelf ontdekken of het iets is of niet.

We leren van jongs af aan al dat we één pad moeten kiezen voor de rest van ons leven – maar wanneer je erover nadenkt is dit zo onlogisch. Je bent mens en je hebt wensen, passies en dromen die je wilt ontdekken en je bent hier om deze dromen tot ontplooiing te brengen. Niet om een leven te leiden wat in essentie niet jouw leven is dat maar van een ander. Mocht je nou een zetje kunnen gebruiken, dan help ik je graag. 😉

Ben je benieuwd naar de reis die ik afgelegd heb van burn-out naar beter? Hoe ik van overleven naar leven ging? Klik dan hier voor nieuwe inzichten en levenslessen die mijn pad naar geluk hebben gecreëerd.

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *