Mijn 9 non-fictie boekentips voor deze zomer

Als er iets is waar ik mezelf elk jaar in uitdaag is het wel het lezen van boeken. Op de app Goodreads kun je voor jezelf een reading challenge instellen. Met zo’n challenge daag je jezelf uit om een specifiek aantal boeken te lezen in een jaar tijd. Voor 2020 koos ik voor het symbolische getal van twintig boeken. Inmiddels hebben mijn ogen zich door zes boeken gewaand. Volgens Goodreads loop ik dus minimaal vijf boeken achter – maar dat komt wel goed. 😉 In dit artikel deel ik graag negen non-fictie boekentips voor deze zomer.

Het zou niet waar zijn als ik zou zeggen dat ik altijd ergens met een boek te vinden ben. Echter ben ik wel dol op lezen. Ik doe het graag, maar moet mezelf er soms wel toe zetten om een boek op te pakken. Misschien komt dat omdat ik ze liever schrijf… 😉 Nee geintje, ik vind zowel lezen als schrijven heel bijzonder – en doe dus graag inzichten, inspiratie & kennis op uit een non-fictieboek. De zomer is natuurlijk hét perfecte moment om een boek te lezen. Lekker onder een parasol, met een cocktail op het tafeltje naast je en de geur van het water om je heen.

Ook weer een grapje.

Het is altijd perfect weer om te lezen.

Of het nu zomer, winter, herfst en lente is.

Anyway, over die boeken dus. Ik heb in dit artikel negen boeken voor je op een rijtje gezet waarvan ik écht vind dat je ze deze zomer moet lezen. Hier komen ze:

1. Start with why – Simon Sinek

Voordat je met je ogen rolt wil ik je vragen om mijn uitleg een kans te geven. Sinek legt in zijn boek uit dat we niet in actie komen door het ‘wat’ maar door de ‘waarom’. Leiders die hun waarom duidelijk kunnen uitspreken en communiceren tegen hun personeel of klanten, hebben een hogere gunfactor en inspireren ons veel meer dan leiders, personen en bedrijven die hun waarom (nog) niet hebben en niet communiceren.

Het is me opgevallen dat het vinden van je waarom een containerbegrip is geworden en dat vind ik eeuwig zonde. Tegenstanders zouden beweren dat het je juist zou tegenhouden met ondernemen of het volgen van je dromen, omdat je ‘nog niet zeker weet wat je waarom is’. Eerst kon ik me in die mening behoorlijk goed vinden – want ik denk dat je nooit echt klaar bent voor iets, maar juist mentale drempels overwint door bepaalde dingen gewoon te doen.

Drijfveren en geloof

Totdat ik dit boek las was ik dus overtuigd van het standpunt zoals hierboven omschreven – maar het ding is, het vinden van je waarom gaat niet over het hebben van een perfecte marketing slogan dat mooi staat aan de voorkant van je bedrijf. Het hebben van een waarom geeft niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen aan wat jouw drijfveren zijn als persoon en waar je in gelooft. Daarnaast is het ook het perfecte uitgangspunt om te bepalen waar je naartoe wil. Waarvoor je hier op aarde bent. Klinkt heel spiritueel, is heel logische eigenlijk – want we hebben toch allemaal een missie?

Het ontdekken van je waarom gaat over zingeving en betekenis ervaren. Ik heb het boek nog niet uit, maar ik ben inmiddels een groot voorstander van op zoek gaan naar je waarom en dit ook duidelijk naar de buitenwereld communiceren. Maar, er is een gezonde nuance voor de voor- en tegenstanders. Een gulden middenweg: het ontdekken van je waarom is belangrijk, maar die ontdek je juist door in beweging te komen en gewoon te starten met het uitwerken en uitvoeren van de ideeën die je hebt. Dat is het begin.

Geef het een kans

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je je waarom ontdekt op het moment dat je prei aan het snijden bent, staat te zingen in de douche of de tuin aan het harken bent – of als je in bed ligt, kan ook nog, maar de kans is groot dat je waarom steeds meer vorm krijgt op het moment dat je aan de knoppen van je bedrijf of ideeën draait. Dus ik zou zeggen: geef dit boek een kans en ontdek wat het voor jou teweeg kan brengen.

Start with why vind je hier: paperback | e-book

2. From Blog to Brand – Laurentine van Landeghem

Dit boek las ik twee jaar geleden, net voordat ik mijn eigen boek uitgaf. Ik dacht erover na om mijn blog serieus op poten te zetten nadat ik mijn boek had uitgegeven – en zag dit als een teken. Een teken dat ik na het lezen van het boek alsnog een beetje genegeerd heb (want angst) – maar ik heb er vooral veel ondernemerslessen en motivatie uitgehaald. Ik denk dat het vooral een ‘luchtig’ boek is, waar je zo doorheen bent, maar toch de nodige wijsheid en inspiratie bevat waar je naar op zoek bent.

Ik vind het ook leuk dat auteur Laurentine van Landeghem uit België komt, om te ontdekken wat onze zuiderburen voor moois neerzetten in de wereld. Inmiddels is een groot deel van de keten die Laurentine heeft opgebouwd gestopt, omdat ze uiteindelijk besloot dat ze nieuwe dromen wilde vervullen. Dat vond ik toen een hele bijzondere keuze om te volgen, omdat je dat niet zomaar bij iedere ondernemer hoort: stoppen met je (levens)werk. Laurentine vind ik erg indrukwekkend als persoon en ondernemer, dus ik kan dit boek zeker aanraden.

Het leest makkelijk weg en bevat bruikbare tips.

From Blog to Brand vind je hier: paperback | e-book

3. Playing Big – Tara Mohr

Dit boek las ik een jaar geleden en opende voor mij een heleboel deuren. Vooral de stukken over vertrouwen leren hebben in jezelf, jezelf niet meer klein houden in communicatie richting anderen en het aanboren van je higher-self vond ik onwijs verruimend. Ik moet binnenkort weer een keer het boek oppakken, maar ik vond de schrijfstijl van Tara Mohr inspirerend en helder.

Er staat in het boek een oefening om in contact te komen met je higher-self en die zou ik eens in het Nederlands moeten uitwerken zodat ik hem vaker voor mezelf kan doen én voor anderen beschikbaar kan stellen. Playing Big is de perfecte afspiegeling van waar het boek over gaat: stop met jezelf te kleineren en start met leven en creëren. Het boek is vooral gericht op vrouwen – dus ik kan iedere vrouw die graag groter wil dromen dit boek aanraden.

Playing Big vind je hier: paperback |e-book

4. Ik wil zelfvertrouwen – Harriet Griffey

Een klein, praktisch en niet al te lang boek met fijne reminders. In principe stonden in dit boek niet per se dingen die ik nog niet wist over zelfvertrouwen, maar het was een perfect boek om al die basisinformatie op een rij te zetten. Ik denk dat het voor mensen die net hun weg zoeken in persoonlijke ontwikkeling of er he-le-maal niet mee bezig zijn dit boek een goede manier is om toch je zelfvertrouwen te vergroten. Het voordeel van boeken zoals deze vind ik vooral dat ze bepaalde informatie heel praktisch en luchtig maken. Wat ik ook interessant vond is dat je in het boek presentatietips vindt voor spreken voor publiek én bijvoorbeeld hoe lichaamstaal je zelfvertrouwen kan vergroten of afzwakken.

Kortom: een mooie manier om toch weer een boek te lezen én nuttige informatie op te doen. Je kan dit boek ook achter de hand houden op het moment dat je bijvoorbeeld in een reading slump zit, dus het moment dat je moeilijk door een boek heen komt.

Ik wil zelfvertrouwen vind je hier: hardcover | e-book

5. You are a badass at making money – Jen Sincero

Wat mij betreft is dit boek nog steeds een van de beste boeken die je kan lezen op het gebied van money mindset, oftewel de mindset die je hebt over geld. Dit boek was een van de eerste boeken die ik hierover las en heeft mijn leven veranderd. Het zorgde ervoor dat ik meer geld aantrok, maar ook in een dieper proces met mezelf terechtkwam over hoe mijn overtuigingen rondom geld waren opgebouwd en hoe ik die kon herzien.

Het heeft me na het lezen van dit boek nog zeker een paar maanden gekost om die overtuigingen te accepteren en een nieuw (geld)verhaal te schrijven. Echter had dat proces vermoedelijk nog veel langer geduurd als ik dit boek niet had gelezen. Wat mij vooral positief zint over dit boek is de schrijfstijl van Sincero – daar houd ik enorm van.

Weinig wetenschappelijke onderbouwing

Ook dit boek raad ik dus absoluut aan. Ik hoor van mensen die ‘m niet zo vonden vaak dat ze het te zweverig vonden – terwijl ik dat zelf dus niet per se vond. Het verschil met andere (geld)boeken over persoonlijke ontwikkeling is dat de wetenschappelijke of feitelijke onderbouwing in dit boek niet veel naar voren komt. Dat stoort mij zelf dan weer niet zo – want ik ben ervan overtuigd dat we af en toe wat vaker onze fantasie mogen gebruiken voor magische momenten. 😉

You are a badass at making money vind je hier: paperback | e-book

6. The Art of People – Dave Kerpen

Dit is absoluut een van mijn favoriete boeken in het genre van persoonlijke ontwikkeling, maar ook business. Het is eigenlijk een boek dat mensen dichterbij elkaar brengt – maar tegelijkertijd ook fantastische (onbewuste) sales tips geeft. Daarom vind ik dit boek onwijs tof. Een hele oprechte manier van verbinden met anderen, maar ook heel strategisch. De perfecte balans.

De schrijfstijl van Kerpen vind ik krachtig, helder en duidelijk. De theorie is goed uiteengezet en vooral gebaseerd op zijn eigen ervaringen. Die theorie en ervaringen geeft hij nog meer body door persoonlijke verhalen, anekdotes en voorbeelden uit zijn eigen leven actief te verweven door het boek heen. Ik zou dit boek iedereen aanraden die meer uit de mensen om zich heen wil halen.

Goed in netwerken

Sinds ik dit boek heb gelezen ben ik een pro in netwerken geworden, weet ik hoe ik mensen voor me kan winnen, maar weet ik bijvoorbeeld ook hoe ik mensen onvoorwaardelijk kan geven zonder er iets voor terug te willen. Dit boek is dus ideaal als je je relaties met mensen wil versterken en ook wil weten hoe je je netwerk voor je kan laten werken. Heel bijzonder.

Wat ik een bijzondere ervaring vind is dat Dave veel tips geeft over hoe hij mensen voor zich wint, maar die ook tips daadwerkelijk leeft. Zo zegt hij in zijn boek bijvoorbeeld dat je hem gerust op LinkedIn mag toevoegen en hij je bericht altijd beantwoordt. Ik heb het dus geprobeerd en het klopt – hij beantwoordt alle berichten met enthousiasme. Aanrader, dus!

The Art of People vind je hier: paperback | e-book | Nederlandse vertaling

6. Unf*ck Yourself – Gary John Bishop

Over dit boek schreef ik al eerder een stukje in mijn boekentips voor vorige zomer. Maar toch vind ik hem het noemen nog eens waard. Het boek en de auteur hebben ook een streepje voor gezien Gary John Bishop die boek aanzienlijk zelf op de markt heeft gebracht in eerste instantie – waarna het in meer dan veertien landen is vertaald. Het lijkt wel alsof boeken met ‘fuck’ in de titel sowieso de aandacht trekt.

Zeg eens wat vaker…

Misschien is dat een teken dat we allemaal eens wat vaker fuck mogen zeggen.

Is behoorlijk verlossend. Probeer het maar eens.

Goed – er is een inzicht in dit boek mij erg is bijgebleven en dat is vooral dat alles wat je denkt uitkomt. Dat gedachten krachten zijn wist ik wel, maar Bishop zet dat door zijn schrijven zo duidelijk uiteen dat je het ook echt voelt en er iets meedoet. Hij vertelt bijvoorbeeld dat je constant aan jezelf bewijst dat je gedachten waarheid zijn – of dat nu positieve of negatieve gedachten zijn. Ik kan er nog een heel stuk over uitwijden, maar ik vind eigenlijk gewoon dat je het boek zelf moet lezen om te ontdekken wat ik bedoel.

Het enige en laatste wat ik over dit boek zal zeggen is dat ik het een perfect boek vind om de verantwoordelijkheid over je leven te nemen. Het gaf mij een gevoel van verantwoordelijkheid, maar ook controle. Dat ondanks dat het leven niet maakbaar is, het wél stuurbaar is.

Unf*ck Yourself vind je hier: hardcover | e-book | Nederlandse vertaling

7. Bloei – Elske Doets

Dit is een boek dat ik op dit moment lees. Ik ben er heel positief verrast over. Elske Doets is directrice van Doets Reizen en werd in 2017 uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. Daarnaast is Elske ook oprichter van de Young Lady Business Academy, waarbij ze jonge vrouwen helpt met het uitspreken en verwezenlijken van hun dromen en ambities. Leuke toevoeging: ik mag meedoen met de zesde editie van de academy en daar ben ik natuurlijk helemaal in mijn nopjes over.

Alle vrouwen die zich hadden aangemeld kregen het nieuwe boek van Elske: Bloei. Een onwijs leuke verrassing, want ik was enorm geïnteresseerd in het boek. Zoals ik al zei – ik ben echt heel erg positief verrast. Van tevoren wist ik niet per se wat ik ervan kon verwachten, maar na het lezen is mijn kijk op het volledige economische systeem waar we in leven en de manier hoe ik daaraan bij wil dragen veranderd.

Afstappen van cijfermatige groei

Het kernprincipe van dit boek en gedachtegoed is dus dat we meer mogen afstappen van cijfermatige groei in bedrijven, organisaties en de economie in zijn algemeenheid – en onze focus mogen verplaatsen naar bloei: hoe kunnen bedrijven en organisaties bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen én wat voor (sociale) impact maken zij?

Ik ben als persoonlijke groei-fanaat gericht op het ontwikkelen van mezelf, maar dit boek heeft mij toch ook doen beseffen dat ik mijn bedrijf op bepaalde manieren absoluut anders mag inrichten. De belangrijkste vraag die ik mezelf begon te stellen na het lezen van de eerste hoofdstukken was: hoe kom ik optimaal tot bloei in wat ik doe?

Bloei vind je hier: paperback | e-book

8. Think and Grow Rich – Napoleon Hill

Het is een klassieker, maar ik las hem dit jaar pas voor het eerst. Ik moet toegeven dat ik er behoorlijk moeilijk doorheen kwam. Maar ik denk dat dat met het kleine lettertype en behoorlijk aantal pagina’s te maken had. Mijn leessnelheid wil niet per se iets over de inhoud van het boek zeggen, want ik bleef dus wel terugkomen en las het boek uit.

Dit boek bracht mij constant in een euforische staat van zijn en daardoor heb ik ook echt bepaalde wonderen aangetrokken. Betaalde opdrachten, media-publicaties en vooral een aantal doorbraken in mijn money mindset. Ook heeft het mijn ‘gewone’ mindset veel gebracht.

Dit boek gaat dus voornamelijk over hoe je geld aantrekt. Eigenlijk vind ik de Law of Attraction hier ook goed in terugkomen, maar Hill maakt het heel praktisch en toegankelijk – waardoor tegenstanders van LOA dit boek sneller op zullen pakken dan bijvoorbeeld een You are a badass at making money.

Omdat ik er qua inhoud veel aan heb gehad zou ik het boek dus toch aanraden. Al wil ik je wel voorbereiden op een ietwat bittere pil als in kleine letters en veel pagina’s. Voor de mensen die Engels lezen helemaal niks vinden, probeer dan eens de Nederlandse versie.

Think and Grow Rich vind je hier: paperback | e-book | Nederlandse vertaling

9. De wijze lessen van een twintiger – Nikki Pommer

Hmm… die naam klinkt bekend! Ik heb er vaak over gehoord, maar ik kan de auteur nog niet helemaal in kaart brengen. Volgens mij is het een schrijver van rond de één meter vijfenzestig, met een bril en altijd dezelfde blouse aan op foto’s. Aha, nu rinkelt er een belletje! Ja, die auteur ken ik wel. Grappig, je weet nog niet wie het is?

Dat ben ik!

Heb je nou daadwerkelijk je eigen boek genoemd? Uhu, I did it and you can’t tell me otherwise. Ik tip inderdaad mijn eigen boek in dit non-fictie zomerboekenlijstje. Waarom? Omdat dit de perfecte read is waarbij inzichten samenkomen met humor en luchtigheid. Dat is dus eigenlijk precies wat je wil op het moment dat je lichaam niet zo luchtig voelt vanwege de warmte. 😉

Mijn eigen proces

In mijn boek neem ik je mee in mijn ontdekkingsreis hoe ik van vooral denken en overleven naar voelen en leven ging. Spoiler alert: het is een never ending process, maar dankzij de lessen die ik leerde en in dit boek bundel kon ik wél richting de essentie bewegen. Dat is ook precies waarom ik dit boek heb geschreven – omdat ik wil dat mensen hun zelfbewustzijn vergroten door middel van persoonlijke ontwikkeling. En dat is precies wat je van mijn boek mag verwachten – hetgeen dat je op school of van je ouders had willen leren.

Mijn boek bestel je overigens hier: paperback | e-book

Update: dit artikel verscheen in 2020. Op dit moment is het 2022 en is mijn boek niet voor verkoop beschikbaar. Dit komt omdat ik het boek aan het herschrijven ben. Op de hoogte blijven?

Eerlijk gezegd vond ik het behoorlijk moeilijk om tot negen tips te komen, omdat ik veel boeken aan kan raden om te lezen. Misschien is het leuk om een lijstje voor elk seizoen te maken vanaf nu, met recente updates toegevoegd van wat ik heb gelezen. Of, ik introduceer weer een leuke rubriek op mijn blog met boekenpraat: de belangrijkste inzichten uit boeken gebundeld en direct toepasbaar. Ja, laten we daar eventjes over nadenken. Welke boeken lees jij deze zomer?

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een affiliate link, krijg ik een deel van de opbrengst. Je betaalt hier zelf niks extra’s voor.

Geef een antwoord