In 4 stappen je missie concreet maken

De guru’s praten er regelmatig over, TED-talks zitten er vol mee en wanneer je er voor jezelf niet over mee kan praten kun je er best onzeker van worden: ik heb het over het hebben van een persoonlijke missie. Nadat ik van school ging liep ik vooral rond met vragen als waar gaat het leven nu echt om? en hoe vind ik geluk? Tijdens mijn zoektocht kwam ik het concept van een missie hebben tegen. Het hebben van een persoonlijke missie voegt betekenis toe aan je leven. Een reden om op te staan. Een reden waarom je doet wat je doet. Maar het geeft je leven naast betekenis, vooral heel veel richting.

VIER VRAGEN

Tijdens een rondje scrollen op Instagram kwam ik terecht bij een filmpje van Jay Shetty – storyteller en voormalig monnik, die op social media dagelijks miljoenen mensen bereikt mijn zijn wijsheid. In dit filmpje had Shetty het over het concreet maken van je persoonlijke missie – door middel van jezelf vier simpele vragen te stellen.

1. WAAR BEN IK GOED IN?

Dit is de makkelijkste vraag van dit artikel. Vraag jezelf hardop af waar je goed in bent en neem dan alles mee waar je aan kan denken. Dit kan variëren van goed kunnen koken tot het hebben van groene vingers of een technisch inzicht. Misschien kun je wel heel goed jongleren of kun je een knoop leggen in het steeltje van een kers met je tong. I don’t know.

Het kan echt van alles zijn en houd daarbij in je achterhoofd dan ook dat je wat je goed kan niet per se leuk hoeft te vinden. Ik hoor dat ik goed nagels kan lakken, maar ik zou er niet aan moeten denken om dit vaker te doen dan het maandelijkse rondje tenen van mijn moeder in de zomer.

2. WAAR HOUD IK VAN?

Wat is hetgeen waarvoor ze jou ‘s nachts mogen wakker maken? Wat is een activiteit (of activiteiten) waardoor je vergeet hoe laat het is? Schrijf. Het. Op. Dit zijn de dingen die je hoogstwaarschijnlijk een glimlach van oor tot oor bezorgen en dit zijn dan waarschijnlijk ook dingen die nauw in verbinding staan met jouw persoonlijke missie.

Probeer deze vraag oprecht te beantwoorden zonder de stemmetjes in je hoofd ook maar enigszins toestemming te geven om zich met deze vraag te bemoeien. Kijk naar de wens van je hart en volg deze stem als antwoord.

De reden dat ik dat laatste advies toevoeg is omdat ik zelf nog wel eens op deze vraag mezelf wist voor te liegen. Het stemmetje in mijn hoofd maakte me dan wijs dat ik van andere dingen hield dan wat mijn hart me ingaf, zodat ik kon rechtvaardigen dat ik er niet helemaal voor in.

3. WAT HEEFT DE WERELD NODIG?

Your passion is for you, your purpose is for others.

Jay Shetty

Wat is het waar de wereld volgens jouw visie behoefte aan heeft? Dit kan natuurlijk van alles zijn – maar houd als uitgangspunt bij deze vraag dat je puur kijkt naar wat JIJ vindt dat de wereld nodig heeft.

Ik vind dat de wereld meer bewustzijn nodig heeft. Voor mijn gevoel heeft de wereld behoefte aan inspirerende leiders en voorbeelden die laten zien dat het ook anders kan. Er zijn sowieso nog veel meer dingen die ik zou kunnen noemen, maar als ik spreek vanuit mijn eigen visie zegt mijn gevoel dat alles valt en staat met bewustzijn.

Wanneer we als mensen bewuster gaan leven, bewuster om zullen gaan met onszelf – zullen we dat automatisch ook met onze medemens en aarde doen. Hopelijk kun je met mijn voorbeeld deze vraag voor jezelf beantwoorden. Wat vind jij dat de wereld nodig?

4. HOE VERDIEN IK DAAR GELD MEE?

Laten we allemaal even stoppen met doen alsof geld een taboe is, alsjeblieft. De realiteit is namelijk dat geld wel degelijk je leven leuker, mooier en gezelliger maakt! Het gaat er echter om hoe je met dat geld omgaat. Net zoals dat met seks, drank of drugs is.

Voordat we terugkeren naar dit topic wil ik heel graag nog één klein dingetje zeggen over geld. Het is niet raar om geld te verdienen met je passie. Sterker nog: als er nou heel veel meer mensen geld zouden verdienen met hun passie – dan zou 75% van de bevolking ‘s ochtends niet zo boos in de file staan.

Goed – nu het beantwoorden van deze vraag. Hoe kun je geld verdienen met de combinatie van de vorige drie vragen? Ik ga je een random voorbeeld geven – oké sluit redelijk aan, komt ‘ie: ik ben creatief, ik hou van muziek en schrijven en ik geloof dat de wereld meer bewustzijn nodig heeft. Ik schreef een boek, ik blog en ik kan natuurlijk nog veel meer doen om geld te verdienen.

Het kan ook zijn dat je je persoonlijke missie vindt in het doen van vrijwilligerswerk of door een specifieke hobby uit te voeren. Deze laatste vraag kun je dus vooral inzetten wanneer je graag met je passie je geld zou willen verdienen.

Met wat ik hierboven schrijf kom ik ook meteen tot het vormen van een persoonlijke missie. Leg alle antwoorden die je hebt gegeven naast elkaar en voel na wat voor jou het beste resoneert.

Mijn missie? Bijdragen aan het vergroten van het collectieve bewustzijn door middel van creativiteit. Laten zien hoe het ook anders kan.

Nikki

EASY PEASY LEMON SQUIZY?

Met het lezen van mijn eigen artikel realiseer ik me pas hoe simpel dit klinkt. En eigenlijk is het ook zo simpel om je missie te achterhalen. Het deel wat pittiger is, is het daadwerkelijk leven van je missie – omdat de stemmetjes in ons hoofd ons daar vaak van weerhouden.

Dat komt omdat we zo aangeleerd krijgen dat het volgen van je hart vaak risico’s met zich mee brengt – dat we de stem van ons hart niet durven te volgen.

Het hoeft uiteraard niet zo te zijn hè – het kan namelijk ook heel makkelijk gaan en vanzelf stromen, dat is het mooiste dat er kan gebeuren. Het vinden van een antwoord op je persoonlijke missie is het makkelijkste gedeelte als je in volledige kwetsbaarheid eerlijk tegen jezelf durft te zijn.

Heb je hulp nodig om jouw persoonlijke missie om te zetten naar een concreet project, bedrijf of concept? Klik dan hier.

Op zoek naar de leukste tips op het gebied van persoonlijke groei en ondernemerschap? Ontvang één keer per week gratis de SAY NIK guide in je inbox. Voor vrijheid, betekenis en geluk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *