Oordelen over een ander of over jezelf is de makkelijkste manier om jezelf in een lagere vibratie te trekken. Ik ga niet verkondigen dat oordelen slecht, lelijk of raar is – want dan zou ik oordelen over het oordelen. Nee, ik wil in dit artikel graag met je delen hoe mijn weg binnen het stoppen met oordelen is verlopen en hoe jij dat ook kan doen.

Gericht op de buitenwereld

Wanneer je oordeelt ben je naar buiten gericht. Je let op andere mensen. Op wat ze doen, op hoe ze zich voelen en op hoe ze zich gedragen. Dagelijks schieten er ongeveer zestigduizend gedachtes door ons hoofd en dat betekent dat je over een heel groot deel van die gedachtes geen controle hebt. Daarom kan het wel eens zijn dat je in de vluchtigheid iets vervelends over een ander denkt.

Dat is niet erg – maar menselijk. Je kan niet controleren of in toom houden wat er qua gedachtes in je opkomt. Wat je echter wel kan doen is beslissen hoe die gedachte een vervolg krijgt. Kies jij ervoor om op deze gedachte in te gaan en bijvoorbeeld met iemand over deze gedachte te gaan praten? Of kies je ervoor om iemand in je hoofd nog verder naar beneden te halen – om wat voor reden dan ook?

Je kan er ook voor kiezen om te accepteren dat je op dat moment zo’n gedachte had, om er vervolgens niks mee te doen. Er is niks mis met het hebben van gedachtes, maar je kan wel actief kiezen om die gedachtes niet binnen je handelen te integreren.

Oordelen leert je iets bijzonders

Een paar jaar geleden zat ik vol oordelen. Ondanks dat ik mezelf als ‘goed’ mens zag. lette ik veelal op anderen. Ik merkte dat het een gewoonte en daarom begon ik er steeds actiever op te letten. Er is namelijk een heel belangrijk inzicht dat ik binnen oordelen opdeed: oordelen over een ander zegt niks over die persoon, maar alles over jezelf. En wanneer je door iemand anders zo wordt getriggerd dat je toch in het oordelen schiet – spiegelt die andere persoon iets dat nog in jou speelt.

Verschillende vormen

Ik ga een voorbeeld noemen. Stel je voor dat ik in de supermarkt ben en iemand in mijn ruimte komt staan omdat deze persoon geen oog voor mij heeft. Ik ben helemaal over de rooie en storm van woede weg. Mijn hoofd vult zich met negatieve gedachtes over deze persoon en ik breek deze persoon mentaal af. Dat zegt niks over die persoon, maar alles over mij.

Waarom zou ik iemand zo af moeten breken? Ik kan deze persoon juist dankbaar zijn – want die persoon laat mij iets zien. Ik focus op dat moment namelijk mijn woede op deze persoon, terwijl ik eigenlijk naar mezelf mag kijken. Zie ik mezelf wel staan? Heb ik wel oog voor mijn eigen noden en behoeftes? Inmiddels gelukkig wel. Ik leerde dat dankzij dit soort situaties.

Situaties waarbij ik oordeelde over een ander omdat ik in mezelf nog emoties mocht helen. Als je het zo bekijkt, kun je uit de oordelen die je richting anderen hebt de beste vorm van groei halen – omdat het je van alles over jezelf leert.

Oordelen over een ander en oordelen over jezelf

Er is nog een vorm van oordelen: oordelen over een ander omdat je oordeelt over jezelf. Wanneer je alles wat je voelt, denkt en ervaart binnen in jezelf veroordeeld met je ego of verstand – kan het goed zijn dat je precies datzelfde oordeel over jezelf projecteert op een ander.

Bijvoorbeeld wanneer je enorm kritisch bent en vindt dat je niks goed kan doen, bestaat er een grote kans dat wanneer iemand anders een fout maakt – je ook vindt dat die persoon compleet waardeloos is. Opnieuw vertelt deze vorm van oordelen je ook alles over jezelf. Het laat namelijk zien waar jij nog emoties hebt om te helen en mindset-overtuigingen hebt om om te buigen.

Jezelf beter voelen door te oordelen

Ik had me voorgenomen om maar twee vormen van oordelen op te schrijven in dit artikel: maar er is nog een derde vorm. Ik herken deze misschien wel het meest van mezelf. Oordelen over een ander om jezelf beter te voelen. Wanneer iemand super gestresst en onbeschoft is had ik nog wel eens de neiging om het volgende te denken: pfff, kijk die persoon eens onbeschoft zijn – gelukkig ben ik zo niet.

Wat maakt het uit dat deze persoon onbeschoft is en ik niet? Ik ben misschien wel net zo onbeschoft als ik zo over anderen denk om mezelf beter te voelen, omdat ik mezelf niet boven iemand hoef te plaatsen. Het maakt niet uit wat die persoon doet – ik hoef alleen te kijken wat zijn/haar gedrag in mij triggert. In de spiegel kijken noem ik dat. Het meest confronterende dat er is, maar wanneer je er doorheen gaat geeft het je ‘t meest vrije gevoel ooit.

Om het artikel af te sluiten: drie praktische tips om te stoppen met oordelen.

Wat spiegelt dit in mij?

Op het moment dat je over iemand oordeelt, vraag jezelf dan actief af wat de les hierachter is. Wat wil iemand jou laten zien? Wat speelt er nog in jouw binnenwereld (denk aan emoties en overtuigingen) dat deze persoon bij jou triggert? Als je dat gevonden hebt, kun je er doorheen voelen en groeien, zodat het je niet meer tegen hoeft te houden in de toekomst.

Maak een andere keuze

Oordelen brengt je dichterbij jezelf als je durft te erkennen wat erachter zit. Voor veel mensen is het een aangeleerde gewoonte geworden om bij het minst geringste een oordeel klaar te hebben. Wanneer dit weer gebeurt: maak een andere keuze. Kies er bewust voor om niet in een oordeel te blijven hangen, maar kijk wat je kan doen om hiermee te stoppen. Stoppen met oordelen doe je voor jezelf. Omdat het jou vrijer laat voelen.

Wat zou liefde doen?

Wanneer ik in oordelen of woede zit vraag ik mezelf altijd af: wat zou liefde doen? Als ik alleen maar liefdevol zou kijken naar mezelf en mijn medemens – zou ik dan zo blijven hangen in een oordeel? Nee. Dan zou ik accepteren dat ik deze gedachte voor een momentje de leidraad liet nemen, maar vervolgens zou ik ervoor kiezen om mijn liefde te sturen.

Natuurlijk zijn er mensen die je uitdagen, triggeren en het er wel om lijken te doen. Maar juist die mensen hebben liefde het hardst nodig – omdat zij in de grootste emotionele pijn verkeren. En dat betekent niet dat je tegen iemand die jou pijn doet of naar tegen je doet alleen maar leuk moet doen, maar door oordelen los te laten ben je al liefdevol.

Op zoek naar de leukste tips op het gebied van persoonlijke groei en ondernemerschap? Ontvang één keer per week gratis de SAY NIK guide in je inbox. Voor vrijheid, betekenis en geluk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *