Het kapstokmodel: een handige tool voor multi-passionates

Foto gemaakt door Femke Meijboom

Mijn blogs over multipotentialisten, ook wel multi-passionates genoemd, worden goed gelezen. De termen worden steeds populairder, en mensen ontdekken steeds sneller dat ze meerdere passies hebben. Zelf ben ik ook een multi-passionate en die zoektocht had behoorlijk wat voeten in de aarde. Ik ontwikkelde mijn eigen model om richting te geven aan al die ideeën, en die deel ik dan ook graag met jullie.

Mensen met meerdere passies worden dus multipotentialisten of multi-passionates genoemd. Kies welke naam jij het leukst vindt en gebruik die, zou ik zeggen! Toen ik de term multipotentialisme ontdekte, kon ik mijn geluk niet op: het dus helemaal niet raar om meerdere passies te hebben.

Onderzoek

Sterker nog: uit een onderzoek van Stanford University uit 2018 blijkt dat het hebben van meerdere interesses héél goed voor je eigen ontwikkeling is. Het zou volgens de onderzoekers makkelijker zijn om met tegenslagen om te gaan en het helpt je met het ontwikkelen van kwaliteiten.

Het hebben van meerdere ideeën is dus tevens een fijne kwaliteit, maar kan ook je valkuil zijn. Dat bleek wel toen ik zelf een klein onderzoek deed onder multi-passionates. Zij gaven aan dat het hebben van de vele ideeën fijn was, maar wanneer kies je om wat uit te werken? En hoe houd je die focus dan vast om een idee te voltooien?

Dat waren vragen waar ik tot aan een jaar geleden – en nu soms nog steeds – ook mee rondliep. Voordat we verder gaan en je denkt: huh, multi-passionate? Wat is dat? Dan raad ik je aan om je kennis op te frissen met dit artikel dat ik in 2019 publiceerde. Daar vind je de basisinformatie van wat je moet weten over dit indrukwekkende begrip.

Tips voor multi-passionates: het kapstokmodel

Goed – het hebben van meerdere passies en daarmee ook veel ideeën is super. Maar hoe geef je nou richting aan die ideeën? Hoe zorg je ervoor dat je niet compleet overprikkeld het weekend ingaat? Ik kwam tot het kapstokmodel: een model dat ik heb bedacht om die ideeën en passies te structureren. Het gaf me een hoop rust.

Een kapstok kent vaak één haakje waar meerdere haakjes onder hangen. Die bovenste haak, de allerhoogste, is de haak waar je jouw missie formuleert. Je reden voor bestaan. Hetgeen waar je ’s ochtends je bed voor uitkomt. Dat is het uitgangspunt van jouw kapstok. Heb je moeite om die missie te formuleren? Ik schreef er in deze blog een stappenplan over.

Onder een kapstok komen meerdere haakjes te hangen. Die haakjes kun je zien als jouw ideeën. Alhoewel ik er zelf van overtuigd ben dat ik meerdere dingen tegelijkertijd kan doen, weet ik ook dat ik gewoon niet alles kan doen. Dat betekent dat sommige ideeën gelaten worden voor wat ze zijn of op de plank voor later terechtkomen.

Ik weet inmiddels goed waar ik energie van krijg en waarvan niet. Omdat ik me daar bewust van ben, weet ik ook hoeveel haakjes eraan mijn kapstok kunnen hangen met activiteiten. Ik zou je dus altijd willen adviseren goed op je energiepijl te letten: wat zijn dingen waarvan je energie krijgt en bij welke activiteiten daalt jouw energie?

Oké dat gezegd hebbende, weet ik ook steeds beter hoeveel ik kan handelen. Ik heb besloten dat ik geen meerdere bedrijven wil runnen. Mijn interesse ligt niet bij het opbouwen van bedrijven om er vervolgens weer uit te stappen. Ik ben het ondernemerstype: de artiest. Vervulling vind ik in het maken en creëren van dingen.

SAY NIK

Daarom weet ik ook dat ik mijn meerdere passies onder één noemer wil combineren: SAY NIK. Dat is mijn bedrijf waar al mijn creativiteit samenkomt om mijn missie te vervullen: mensen inspireren bewuster in het leven te staan. Dat doe ik door mijn creativiteit in te zetten. Creativiteit die altijd een dieperliggende boodschap heeft.

Inmiddels heb ik ontdekt dat mijn focus gaat versplijten als ik meer dan drie dingen doe. Dat betekent dat mijn kapstok er als volgt uitziet: het bovenste haakje met mijn missie, en daaronder drie haakjes met mijn activiteiten: schrijven, spreken en coachen.

Schrijven in de vorm van boeken, e-books en artikelen voor mijn blog. Spreken in de vorm van keynotes & trainingen. En coachen op het gebied van het schrijven van je boek en het uitgeven daarvan. Uiteindelijk genoeg variatie, toch? ;P Maar wel op een manier die voor mij overzichtelijk blijft.

Een nieuw idee

Wanneer ik nieuwe ideeën heb is het voor mij dus de uitdaging: oké – prima, kan ik dit idee ergens onderbrengen? Is het een jas die bij een van de haakjes past? Of moet ik voor dit idee een haakje vervangen? Wat het antwoord ook is: ik heb inmiddels ondervonden dat drie haakjes de maximale capaciteit van mijn kapstok is. Dus dan zal ik keuzes moeten maken om het nieuwe idee ergens onder te passen, het te vervangen voor een haakje óf het te laten gaan. Misschien is het dan voor later iets. Niet alles hoef je meteen nu op dit moment uit te werken.

Jouw kapstok ontwikkelen

Nu ik over het kapstokmodel heb uitgelegd wordt het tijd om aan het werk te gaan. Jij kan als multi-passionate namelijk ook jouw eigen kapstok ontwikkelen voor meer focus, structuur en richting. Maar, waar begin je?

  1. Wat is het bovenste haakje van jouw kapstok? Heb jij jouw missie al helder? Zo ja, super! Dan kun je bepalen wat jouw grotere plaatje is. Door dat te bepalen kun je jouw dagelijks leven meer richting geven. Heb je deze missie nog niet ontdekt? Dat is ook niet erg! Je kan relevante vragen beantwoorden met dit artikel. Mocht je daarna nog niet tot je missie gekomen zijn, geef jezelf dan de tijd om dit te ontdekken door gewoon te doen.
  2. Nu je het bovenste haakje van de kapstok hebt, kun je gaan achterhalen hoeveel activiteiten jij kan handelen. Er zit uiteindelijk – voor iedereen – maar vierentwintig uur in een dag. Ik weet bijvoorbeeld dat ik maximaal drie ‘focuspunten’ kan hebben. Een ander kan er misschien vijf of twee hebben. Dat is volledig aan jou en voor iedereen anders. Daarom adviseer ik om eens te achterhalen hoe dat voor jou is.
  3. Heb je inzicht in hoeveel haakjes jij aan jouw kapstok kan hangen? Super. Dan kun je deze haakjes gaan inkleden naar behoefte. Heb jij één bedrijf met daaronder meerdere takken? Of heb jij meerdere bedrijven? Het is jouw kapstok – dus volledig gebaseerd op jouw keuzes, wensen en behoeftes. Maak daar gebruik van!

Op deze manier heb je in drie simpele stappen jouw kapstok vormgegeven. Voor meer focus en structuur als multi-passionate. Komt er een idee in je op? Dan weet je of dit een idee is dat bij jouw kapstok past of kan gaan passen, of dat je het idee naast je neer kan leggen. Ik heb zelf vaak gehad dat ik dan alsnog een idee (zonder een andere activiteit ervoor in te ruilen) wilde neerzetten. Maar dan merkte ik hoe mijn focus eronder leidde.

Mocht je dit systeem gaan gebruiken, dan wil ik je één ding op het hart drukken: vergeet niet dat het mij vier jaar kostte om dit systeem te ontdekken. Het kan dus best zijn dat je met dit aan de slag gaat en het niet voor je werkt. Het kan ook zijn dat je ermee aan de slag gaat en je nog aan het ontdekken bent in hoe het voor jou werkt. Misschien heb je wel een kapstok met één of acht haakjes. Het is allemaal mogelijk.

Ontdek wat voor jou werkt.

Ben jij een multi-passionate? En hoe kwam je daarachter? Voer je op dit moment meerdere ideeën uit of heb je de focus op één ding?

Geef een antwoord