Effectief boodschappen doen? Bedenk een systeem – dit is die van mij

Als er iets is waar ik graag aandacht aanbesteed is het eten. En dan bedoel ik niet alleen het eten van voedsel, maar ook alles wat erbij komt kijken. Denk dan aan recepten bedenken, ontwikkelen en boodschappen doen. Een paar jaar geleden ontdekten mijn moeder en ik dat het ons behoorlijk wat tijd kostten om boodschappen te doen. Tijd voor verandering.

Om te beginnen wil ik graag zeggen dat iedereen op zijn eigen manier boodschappen doet. Dat is maar goed ook. Stel je voor dat we allemaal hetzelfde zouden doen. Mijn moeder en ik gingen meestal elke dag (ja, echt!) naar de winkel om boodschappen te doen. De terugkerende dingen zoals brood, (plantaardige) yoghurt, hagelslag en dat soort dingen hadden we wel in huis.

Boodschappen voor het avondeten deden we meestal op de dag zelf. Mijn moeder werkte in loondienst, ik zat op school. Dus of mijn moeder deed boodschappen als ze vrij was of we gingen aan het eind van de middag samen naar de winkel. Niet echt effectief of praktisch om dat elke dag te moeten doen als je ook nog moet koken.

Junior masterchef

Eten vond ik altijd interessant en leuk. Toen ik jonger was vond ik het gasfornuis best eng, maar op mijn veertiende besloot ik dat ik wilde leren koken. Koken is eigenlijk hartstikke tof en gezellig. Ik wilde nu weleens zelf al die recepten maken die ik altijd voorbij zag komen. Mijn moeder vond het een goed idee (;)) en leerde me de basis van koken.

Mijn liefde voor eten groeide en mijn drang om te experimenteren met gerechten ook. Terwijl ik op school zat kon ik niet elke dag koken, maar ik vond het wel leuk om in het weekend iets te maken en actief mee te denken over wat we gingen eten. Toen ik in een burn-out belandde werd koken voor mij een soort ontspanning, dus uiteindelijk ging ik steeds vaker koken en me bemoeien met de boodschappen.

Systeem ontdekt

Inmiddels zijn we aangekomen in 2020. Dat betekent dat we al heel wat systemen hebben getest. Ik denk dat we nu een systeem hebben dat goed voor ons werkt. Sinds 2018 bestelden we bij Picnic. Picnic is een online boodschappenservice, die met van die schattige wagentjes je boodschappen bezorgt. De wagentjes rijden volledig elektrisch en de tasjes die Picnic gebruikt zijn bijvoorbeeld van bio-plastic.

Picnic had echter niet alles wat we in de week nodig hadden. We hebben een aantal specifieke producten die niet elke winkel heeft, denk alleen al aan de vleesvervangers die we eten omdat ik veganist ben en mijn moeder flexitariër. Daarom moesten we nadat Picnic was geweest wel bij een (aantal) winkel(s) boodschappen doen.

Sinds de uitbraak van Corona in Nederland wilden we bij Picnic bestellen, maar was het eerst volgende blok dat beschikbaar was over anderhalve week. We besloten meteen te schakelen en hadden ook geen zin om elke keer zo ver vooruit boodschappen te doen. Oplossing? Gewoon zelf naar de winkel.

Eigenlijk bevalt ons dat behoorlijk goed. Meestal zijn we hooguit twee uur bezig om drie winkels te bezoeken, dus vaak zijn we ook nog sneller dan wanneer we online moeten bestellen én daarna nog winkels moeten bezoeken. Ik sluit niet uit dat we in de toekomst weer online gaan bestellen, maar dit is voor nu ons systeem:

1. Een vaste dag plannen

Alhoewel we eerst in het weekend boodschappen doen probeerden te vermijden, zijn we er nu heel blij mee. Zo valt het niet meer in je werkdag en kun je er in het weekend volledige aandacht aan besteden. Wij kiezen ervoor om zaterdag een lijstje te maken (of af te maken) en dan meteen daarna boodschappen te doen.

We zijn meestal binnen een uurtje of twee klaar. Dan hebben we boodschappen voor maar liefst zeven dagen (!) en dat scheelt ons de rest van de week gigantisch veel tijd. Door bepaalde taken in een batch te bundelen, kun je veel effectiever en gerichter werken.

2. Eén plek voor inspiratie én boodschappen

Wij hebben een lijstje. Op dit lijstje komen de boodschappen te staan die we moeten halen en hebben we een overzicht van de gerechten die we willen eten. Ik kwam erachter dat ik op het moment van het maken van ons lijstje bijna nooit inspiratie heb. De vraag: wat gaan we eten? kwam mijn neus uit.

Tijd voor een andere benadering. De hele week door komen er dus ideeën in me op van wat we kunnen eten. Daarom schrijf ik dat meteen op ons lijstje voor inspiratie voor de komende week. We hebben het lijstje op een centrale plek liggen die we beiden snel kunnen bereiken, dus dat scheelt zoeken.

Ditzelfde doen we met losse boodschappen. Schiet ons iets te binnen? Dan schrijven we het meteen op. Als we zaterdag gaan zitten voor het afmaken van het lijstje, lopen we alles nog een keer na. We duiken de kasten in en kijken zo of we alle losse boodschappen die we nodig hebben opgeschreven hebben.

Omdat we ook al een aantal recepten hebben, hoeven we alleen maar de ingrediënten uit te schrijven en wat recepten toe te voegen. Zo zijn we ook met het maken van een lijstje relatief weinig tijd kwijt.

3. Boodschappen doen

Zodra de lijstjes klaar zijn en het duidelijk is wat we moeten hebben is het een kwestie van gaan met die banaan. We gaan naar de winkel, pakken netjes een karretje en het shoppen kan beginnen. Uiteraard kunnen we niet bij elke winkel met z’n twee naar binnen, maar dan gaat gewoon een van ons. Ook geen probleem.

Omdat we nu alweer een paar weken al onze boodschappen fysiek halen, weten we inmiddels de indeling van de winkels die we bezoeken uit ons hoofd. Hierdoor is het ook geen kwestie van uren de winkel doorslenteren, maar heel gericht boodschappen doen. Ik heb zelden dat ik bij het laatste gangpad nog terug moet voor een komkommer.

Ik ken dit inmiddels uit mijn hoofd, dus ik schrijf de boodschappen niet op volgorde van het gangpad op. Dat zou mij uiteindelijk meer tijd kosten dan opleveren. Maar het kan dus wel een hele handige tool zijn. Je begint bijvoorbeeld met de groenten, gaat daarna door naar de vleesvervangers (sorry not sorry, no meat for me) enzovoort.

Wat mij betreft is boodschappen doen een zegen en enorm leuk. Ik heb het niet altijd zo gezien, maar probeer dat altijd te doen. Als ik merk dat ik denk: mweh, boodschappen – shift ik mijn gedachten naar: dankbaar dat ik boodschappen kan en mag doen.

Zelf heb ik ook eens overwogen om te gaan meal preppen, waarbij je maaltijden voor de hele week voorbereid op één dag. Ondanks dat het heel effectief schijnt te werken, heb ik ook begrepen dat er wat haken en ogen aan zitten. Ik heb me er echter nog niet genoeg in verdiept om er een mening over te hebben.

Daarnaast vind ik koken ook gewoon heel leuk om te doen. Dus ik kook graag. Het is voor mij een ontspannende afsluiter van de dag. Gezond en vers eten is voor mij belangrijk dus ik maak daar graag tijd voor vrij!

Dit is mijn systeem dat mij helpt om effectief boodschappen te doen. Heb jij ook zo’n systeem dat jou helpt? Leuk als je dat met ons deelt! Daar kunnen we allemaal inspiratie uit opdoen.

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *