Bang om te netwerken? Niet meer met deze 3 tips

Foto gemaakt door Maaike Kooiman

Netwerken: één van de leukste dingen die er is. Ondanks mijn introverte karakter, ga ik met veel plezier naar gelegenheden waarbij ik nieuwe mensen leer kennen. Dat was een paar jaar geleden wel anders: bij het woord netwerken of sociaal doen kroop ik weg. In dit artikel lees je een aantal tips om door je netwerkangst heen te komen.

Vraag jezelf af wat de angst achter de angst is

Wanneer je bang bent om te netwerken, zit daar iets achter. Het is voor sommige mensen écht zo dat ze het gewoon niet leuk vinden – dat is oké. Dan is daar de kous mee af. Echter zit er vaak een andere reden achter de angst om te netwerken.

Ik vond netwerken namelijk eng omdat ik heel bang was wat mensen mogelijk van mij zouden denken. Direct zeg ik iets stoms of wellicht vindt iemand mij niet leuk. So what? Iedereen zegt wel eens iets wat bij een ander niet lekker kan vallen en niet iedereen hoeft jou leuk te vinden. Jij vindt ook niet iedereen leuk.

Het zijn twee veelvoorkomende gedachtes en dus ook helemaal niet gek, maar ze zijn niet nodig. Iedereen is uniek en iedereen heeft de wereld iets te bieden. Toen ik mezelf actief ging vragen wat er achter mijn angst om te netwerken zat, ontstond er ruimte. Omdat ik deze angst toeliet en aankeek, merkte ik meteen dat ik heel anders tegen netwerken ging aankijken. Sindsdien is er een wereld voor me open gegaan.

Zoek de juiste bijeenkomst

Netwerken hoeft natuurlijk niet alleen op een typische borrel met wijn, bitterballen en nette schoenen te zijn. Kan ook met wijn, (vegan) bitterballen én sneakers. Het kan zijn tijdens een picknick, rondvaart of iets anders. Ik ga zelf bijvoorbeeld met heel veel plezier naar de events van Lisa Jansen (one of ma besties). Lisa organiseert Big Vegan Sister events: met elke keer een net ietsje andere insteek.

Centraal staat echter veganisme, body positivity en inclusiviteit. Lisa is er een kei in om iedereen zich welkom te laten voelen tijdens haar events. Ze focust zich erop dat niemand zich buiten gesloten voelt en daardoor zijn haar events keer op keer uitverkocht! Ik ben mega trots op haar.

Daarnaast organiseert Ellen Huizenga geregeld events voor onderneemsters, bijvoorbeeld Business Babes at the Park (er zijn nog kaartjes!) ;). Ellen weet er net zo goed voor te zorgen dat mensen zich welkom voelen en dat iedereen tijdens een event aan de praat raakt met iemand anders.

Dit zijn twee types events waar ik dan ook graag kom. Om nieuwe mensen te leren kennen, om andere contacten weer te ontmoeten en vooral om veel plezier te hebben. Ik weet bij welke types events ik graag kom. Een netwerkbijeenkomst die niet echt voor jouw gevoel bij jou aansluit kan een goede stap uit je comfortzone zijn, maar hoeft niet per se gezellig te zijn.

Om in het netwerken te groeien zou ik daarom aanraden om voor jezelf een laagdrempelig doel te zetten en aan te sluiten bij netwerkbijeenkomsten of events die bij je passen.

Begin online

De meeste offline events die ik bezoek ontstaan vanuit een online community. Ik heb oprecht zoveel mensen via social media ontmoet. Soms voelt het zelfs alsof ik deze mensen al langer kennen dan de mensen die ik ooit op de basisschool heb leren kennen. Daarom: als je netwerken eng vindt, begin dan alvast online met het contact maken met mensen.

Je kunt bijvoorbeeld afspreken met iemand die je online al kent om samen naar een offline event te gaan. Zo ben je in ieder geval niet alleen en dat maakt de drempel al een stuk lager. Ik vind het geweldig wat je via online netwerken wel niet kan manifesteren aan contacten en vriendschappen.

Sinds ik vol op netwerk merk ik pas hoe mijn kansen en mogelijkheden gegroeid zijn. Of je nu introvert, ambivert of extravert bent: er is altijd iets wat je uit een netwerkbijeenkomst of event kan halen. Wanneer je netwerken na dit artikel nog steeds best eng vindt, stuur mij dan gerust een berichtje!

Ik kan je misschien een tof event adviseren om mee te beginnen en daarnaast hoor ik heel graag van je waar je dan precies tegenaan loopt met het netwerken. Dan kan ik daar in een volgend artikel nog meer op in duiken.

Op zoek naar de leukste tips op het gebied van persoonlijke groei en ondernemerschap? Ontvang één keer per week gratis de SAY NIK guide in je inbox. Voor vrijheid, betekenis en geluk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *