6 manieren om uit je comfortzone te komen

De gevreesde comfortzone: wat is het soms toch heerlijk om er in te blijven zitten – maar indien je wil groeien, zal je toch bereid moeten zijn deze zone te verlaten. Er wordt vaak geschreven dat het najagen van je dromen, het bereiken van een doel of het volgen van een passie alles koek en ei is. Ik ben het eens dat als je deze dingen doet er een bepaalde flow ontstaat waar je in komt, maar tóch is het verlaten van je comfortzone alles behalve makkelijk. In dit artikel zes manieren om jezelf te trainen uit je comfortzone te komen.

Zeg ‘ja’ tegen dingen waar je normaal eerst lang over nadenkt

Ik bedoel niet dat je constant ja tegen alles moet zeggen, maar probeer tegen specifieke kansen waarvan jezelf weet dat je er nee tegen zegt omdat iets je tegenhoudt gewoon ja te zeggen. Wat ik bijvoorbeeld zelf doe is constant ja zeggen op aanvragen voor podcasts. Waarom?

Omdat het mij zelfvertrouwen geeft als ik een inhoudelijk kwalitatief gesprek met iemand heb – waar anderen ook weer veel uit kunnen halen. Ik krijg van de interviewers vaak complimenten over hoe de podcast bevalt en dat doet mijn zelfvertrouwen goed.

Ik heb veel moeite gehad om mezelf zichtbaar te maken en mezelf dan niet tegen te houden met allerlei beperkende overtuigingen dat het niet waardevol genoeg was. Daarom zijn podcastverzoeken voor mij standaard een ja, omdat ik daardoor mijn comfortzone verlaat en mezelf veel meer als expert profileer. (Lees: ik zeg natuurlijk alleen ja als het bij mijn merk past. ;))

Start een nieuwe hobby

Er is niks makkelijker om het verlaten van je comfortzone te trainen wanneer je een nieuwe hobby start. Mijn nieuwe hobby van de afgelopen tijd? Sporten en lezen. Het zijn geen extreme hobby’s, toch hebben ze mij gigantisch uit mijn comfortzone geholpen.

Allebei met hetzelfde uitgangspunt: het stretchen van mijn mindset. Door het sporten daag ik mezelf lichamelijk uit wat mij ook mentaal versterkt. Ik was het zat om bijna 24/7 te zitten en ik beschik over best wat lichaamskracht, dus ik wilde daar iets mee doen.

Het was eerst enorm buiten mijn comfortzone om dus alleen naar de sportschool te gaan en daar een work-out te doen, terwijl ik nu niet anders meer kan wensen. Daarnaast is lezen ook een manier waarop ik constant mijn comfortzone verlaat.

Het is zo verleidelijk om na een lange dag Neftlix erbij te pakken. Maar is het echt ontspannend? Ik dacht altijd van wel, maar daar ben ik toch van mening veranderd. Ik vind series kijken af en toe nog steeds leuk – maar als ik al zoveel naar schermen kijk is het niet goed voor me om dan ’s avonds ook nog twee uur achter een scherm te vertoeven.

Met lezen train ik mijn brein en leer ik nieuwe dingen. Daarnaast stimuleert het mijn creatief denkend vermogen, wanneer ik een fictief boek lees. Een nieuwe hobby hoeft geen extreme hobby te zijn (al mag dat wel natuurlijk) – maar door een nieuwe hobby te zoeken kom je al uit wat je gewend bent.

Unplug van elektronische apparaten voor een dag

De kracht van bijvoorbeeld social media probeer ik meestal positief te zien, omdat ik het ook positief ervaar. Toch kan het wel eens fijn zijn om los te koppelen van alle vormen van elektronica. Het beïnvloedt ons namelijk ook vaak genoeg onbewust – en dat kan dan weer gigantisch doorwerken op ons gedrag.

Ik heb zelf een tijd gehad dat ik heel gevoelig was voor wat ik op social media las, dus voor mij was het belangrijk om daar een sterk filter in aan te brengen. Uiteraard is het niet mogelijk om ALLES te filteren, maar ik mijd heel bewust accounts die nieuws verspreiden omdat ik dat mega negatief vindt en het mij juist IN mijn comfortzone houdt. Het is enorm fear-based.

Door voor een dag alle elektronica uit te zetten, ben je in staat om bij je eigen stem terecht te komen vanwege de stilte. Hierdoor kun je goed nadenken en tot jezelf komen – want daar vind je de antwoorden die je nodig hebt.

Focus je alleen op de eerste stap

Ik ben er zelf goed in – het hele plaatje zien. Dat biedt me veel voordelen, maar het omvat ook een valkuil. Omdat ik het hele plaatje zie, vind ik het moeilijk om in kleine stapjes te denken. Hierdoor blijf ik wel eens hangen in het controle willen uitoefenen op het grote geheel. Onnodig, want daardoor blijf ik juist in mijn comfortzone hangen.

Door je te focussen op de eerste stap maak je het voor jezelf een minder grote opgave om uit je comfortzone te komen. Het maakt het hele proces makkelijker en meer behapbaar. Sterker nog: deze tip ga ik vandaag meteen voor mezelf toepassen.

Verander je omgeving

Door je omgeving te veranderen kom je meteen uit je comfortzone. Je opgebouwde omgeving qua locatie, werk of mensen is wat je gewend bent. Wanneer je daar uit stapt verander je dat natuurlijk, waardoor je meteen uit je comfortzone komt.

Het kan eerst wat onwennig voelen om iets dat je gewend bent te veranderen, maar wanneer je door dat stuk fear-based gedachtes heen bent biedt het je ongekende vrijheid. Kom je er uiteindelijk toch achter dat de nieuwe omgeving je niet bevalt kun je altijd nog van omgeving wisselen.

Dan heb je in ieder geval toch weer het verlaten van je comfortzone getraind.

Boek een reis naar het buitenland

Dit is één van de grootste bucketlist items voor 2020: een reis naar het buitenland maken. In m’n uppie. Ik ben zelf pro uit je comfortzone komen, maar tot 2017 was met de trein reizen voor mij nog een uitdaging (iets als in gewend aan de moederstaxi). Daarom wil ik in 2020 een reis naar Amerika maken.

Je treedt met reizen zo uit je comfortzone: een andere taal, een ander land en een andere cultuur dan je gewend bent. Ik kijk er zelf in ieder geval enorm naar uit om deze stap te gaan maken – want ik weet zeker dat deze reis mijn ziel en geest gaat verrijken.

Om je comfortzone te verlaten heb je een dosis moed en motivatie nodig. Maar wanneer je eenmaal op dat punt bent, wordt het uiteindelijk makkelijker om het te doen. Net zoals met trainen voor een specifieke sport of oefenen voor een concert: je wordt beter door het te doen. Kun je nog wat moed gebruiken? In dit artikel vind je 7 tips om je moed te stimuleren. Hoe treed jij buiten je comfortzone?

Op zoek naar de leukste tips op het gebied van persoonlijke groei en ondernemerschap? Ontvang één keer per week gratis de SAY NIK guide in je inbox. Voor vrijheid, betekenis en geluk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *