5 x tips voor het vinden van een coach

Coaching is een veelbesproken onderwerp en komt regelmatig aan bod: de een is er helemaal weg van en de ander vindt het onzin. Nederland kent volgens beroepsverenigingen zoals NOBCO en LVSC ongeveer veertigduizend coaches – maar definitieve getallen zijn er niet. Jezelf coach noemen is een vrije titel en daarmee dus voor iedereen te gebruiken. Zelf ben ik wel fan van coaching.

Inmiddels heb ik zelf ook van coaching genoten voor zowel mijn persoonlijke als zakelijke ontwikkeling. Ik moet ook eerlijk zeggen: dit blijf ik altijd doen. Ik vind het fantastisch dat er hulp voor ons beschikbaar is, en daarnaast vind ik het ook geweldig dat we met z’n allen andere mensen willen helpen.

Zelf krijg ik ook steeds vaker de vraag of mensen mij in kunnen huren als coach, dus ja – dat kan zeker. Ik ondersteun je bij het schrijven en uitgeven van je boek. Klik hier voor meer informatie.

Goed – nu ik mezelf eventjes gepromoot heb kunnen we verder naar de inhoud van dit artikel. ;p Ik ben dus fan van coaches, omdat een aantal van de coaches die ik heb gehad me dus enorm goed verder hebben geholpen.

Dat gezegd hebbende, heb ik ook coaches gehad die me niet verder brachten maar waar het niet helemaal lekker bij liep. Wat mij betreft is dat ook helemaal niet erg. Je kan niet met iedereen een klik hebben en soms werken bepaalde mensen dan niet met elkaar.

1. Ontdek waar je ondersteuning bij nodig hebt

Mijn eerste tip is dan ook: wees concreet in waar je ondersteuning bij nodig hebt. Mijn coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling is Marlon Brammer van Inner Self Training en daar ga ik inmiddels al een kleine drie jaar met veel plezier naartoe. Meestal heb ik een specifieke hulpvraag waar ik mee rondloop en dan boek ik een sessie om daarover te spreken.

In het land van de coaches zijn enorm veel niches beschikbaar, dus dat betekent dat je genoeg specifieke ondersteuning kan vinden. Als jij bijvoorbeeld net ontdekt hebt dat je hooggevoelig bent, zou ik aanraden om een hsp-coach te zoeken. Ditzelfde geldt voor andere vragen. Wees echter niet te streng voor jezelf – want ik denk dat je niet per se altijd een hulpvraag moet hebben voordat je start.

Ik geloof erin dat een coach je kan helpen om een goede hulpvraag te formuleren, maar door te ontdekken op welk gebied je ondersteuning wil, ben je al een heel eind.

2. Doe je research

Ik heb zelf behoorlijk geïnvesteerd in mijn persoonlijke ontwikkeling. Boeken, coaches of cursussen – ik heb het ervoor over, want ik ontwikkel mezelf graag. Echter heb ik wel geleerd dat ik niet meer bij de eerste de beste coach overstag ga: dat heeft nu een veel langere aanloopperiode.

Goed je research doen voordat je met iemand in zee gaat raad ik dan ook echt aan. Maak gebruik van bijvoorbeeld een gratis intake of e-book. Neem de tijd om iemand op te zoeken op social media, te lezen wat zij plaatsen en bekijk de websites. Spreekt hun content je aan? Super.

Echter is content niet het enige wat belangrijk is bij je zoektocht naar een coach. Mensen kunnen online natuurlijk de mooiste teksten plaatsen, het gaat alsnog over de persoonlijke verbinding die je met iemand hebt. Daarom raad ik een telefoontje of videocall al-tijd aan.

Op die manier kun je aftasten of jullie ook fysiek een match zijn en of deze persoon jou kan begeleiden bij het proces waar je inzit. Zoals ik zelf al zei heb ik tijden gehad waarin ik heel snel tot de koop-fase overging, en soms heb ik daar achteraf spijt van gehad. Dat maakt niet uit – want ook het hele proces van coaching is een ontdekkingsreis, maar daarom wil ik je graag adviseren om je research te doen.

3. Voelen, voelen en voelen

Het vinden van een coach is geen beslissing die je over één nacht ijs zou moeten maken, denk ik zelf. Ik heb dat soms wel gedaan en daar heb ik leergeld voor betaald. Natuurlijk heb ik van bepaalde coaches zeker geleerd, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat de match niet helemaal daar was. Wat ik dan vaak had was dat ik het eigenlijk intuïtief al wist.

Daarom is mijn derde tip: luister naar je intuïtie. Kan deze persoon jou écht verder helpen of is het een beslissing gebaseerd op paniek omdat je bepaalde keuzes niet durft te maken? Ontdek dit voor jezelf en wees er eerlijk over. Er is geen oordeel in dit geval, alleen een ontdekkingsreis. Als je namelijk keuzes maakt die écht vanuit je hart komen, maak je andere keuzes dan wanneer ze gebaseerd zijn op paniek.

En wanneer je de coach vindt die bij jou past, geloof ik erin dat die intuïtie dat idee alleen maar zal bevestigen.

4. Laat je adviseren door ambassadeurs

Omdat coaches zo populair zijn is er een grote kans dat je in je eigen netwerk de juiste coach kan vinden. Vraag eens aan contacten welke ervaringen zij met een bepaalde coach hebben en hoe dat hen bevalt.

Daag jezelf dan ook meteen uit om verdere vragen te stellen. Heb je iemand die een coach aanraadt? Neem dat dan niet zomaar aan, maar vraag ook waarom deze persoon een specifieke coach aanraadt. Hoe zijn zij gegroeid door deze coach? Welke inzichten hebben zij opgedaan door deze coach? Kunnen ze vertellen over de transformatie die ze hebben doorgemaakt? Antwoord op dit soort vragen geeft jou een breed scala aan informatie waardoor je meer inzicht opdoet of deze coach ook voor jou interessant is.

De ambassadeurs die een coach heeft zegt veel over de kwaliteit van hun dienst. Veel coaches hebben recensies op hun website staan, maar ik probeer zelf altijd direct met iemand te praten. Ik heb zelf weleens meegemaakt dat mijn recensie nog ergens op een website stond, terwijl ik allang geen coaching meer bij deze persoon volgde.

Met mensen praten en vragen stellen over de coaching helpt je dus altijd een beter en transparanter beeld te krijgen van wat je mag verwachten.

5. Maak een overzicht van jouw verwachtingen

Omdat coaching geen beschermde titel is, kan iedereen in principe zijn eigen betekenis aan het begrip coaching geven. Door een overzicht te maken van wat jij verwacht kan een coach, word je al specifieker – waardoor je gerichter de juiste keuze kan maken.

Voor mij is het heel belangrijk dat een coach mij niet gaat overtuigen van zijn eigen ideeën en percepties, maar mij juist helpt bij het ontwikkelen van mijn eigen karakter, persoonlijkheid en visie. Om een voorbeeld te geven: ik ondersteun schrijvers bij het schrijven van hun boek. Er zijn heel veel manieren om een boek te schrijven. Er is er eigenlijk niet eentje.

Daarom zal ik de auteurs die ik ondersteun ook nooit ‘mijn manier’ van schrijven opleggen, maar begeleid ik ze bij het ontdekken van hun eigen manier. Vervolgens gaan we die manier ontwikkelen. Dat vind ik belangrijk aan een coach.

Daarnaast vind ik het zelf belangrijk dat een coach eerlijk is en mij durft te confronteren, maar wel op een liefdevolle manier. Ik geloof niet zo in dat hard zijn om doorbraken te creëren – dat stoot mij gigantisch af.

Mijn vraag aan jou is dus: wat verwacht jij van een coach?

Ik ben dus dol op coaching. Ik geloof dat het je echt verder kan helpen in je ontwikkeling. Heb jij weleens een coach gehad? En hoe is dat bevallen? Op basis van welke afwegingen heb jij toen voor deze coach gekozen?

Geef een antwoord