5 x redenen waarom je op LinkedIn wilt zijn als (kennis)ondernemer

Instagram, Facebook, TikTok, Twitter… en ga zo nog maar eventjes door. Al deze platformen worden gebruikt voor én door ondernemers. Ondernemers die willen bouwen aan hun persoonlijke merk, zijn negen van de tien keer op deze socialemediaplatformen aanwezig om hun content te maken en doelgroep te bereiken. Veel van die ondernemers kijken nog met een argusoog naar LinkedIn. Terwijl dat een gemiste kans is, zeker als kennisondernemer. LinkedIn draait namelijk om kennis.

Sinds ik ondernemer ben, maak ik graag gebruik van LinkedIn. In 2018 publiceerde ik mijn eerste boek De wijze lessen van een twintiger. Ik had nog geen carrière opgebouwd, laat staan een netwerk of groep van potentiële leads. Daar moest direct iets in veranderen. Ik maakte een LinkedIn-profiel en begreep dat hier verborgen goud was. Veel professionals maken gebruik van LinkedIn (actief of niet-actief), dat blijkt wel uit cijfers van het jaarlijkse onderzoek van Newcom Research & Consultancy.

Het is niet altijd makkelijk om binnen te komen bij bedrijven, onderwijsinstellingen of overheden. Maar bij die laatste twee, zat tijdens de uitgave van mijn boek, wél een zeer belangrijke doelgroep voor mij. Door slim te zoeken op de organisaties waar ik bekend wilde raken, stuurde ik tal van mensen een connectieverzoek. Het waren andere tijden dan nu, maar bijna iedereen accepteerde mijn verzoek en zo had ik direct een kring van mensen waarvoor mijn content en bedrijf interessant waren.

1. Bouwen aan je netwerk

Dat brengt me dan ook direct bij mijn eerste reden van waarom ik vind dat je als (kennis)ondernemer LinkedIn moet gebruiken. Je bouwt met LinkedIn actief aan je zakelijke netwerk. Door relevante connecties toe te voegen, kom je met mensen in contact die allemaal een zeer overeenkomend doel hebben: zakendoen. Je kunt niet iedereen in jouw netwerk persoonlijk op de hoogte houden van waar je mee bezig bent.

Op LinkedIn kun je content plaatsen, delen en op de content van anderen reageren. Hiermee blijf je snel on top of mind voor jouw netwerk, warme leads én potentiële leads. Dat is toch echt veel makkelijker dan wanneer je iedereen in jouw netwerk persoonlijk een app moet sturen als je iets nieuws hebt gedaan, geleerd of gelanceerd. Dit punt brengt me ook direct bij het volgende punt…

2. Je persoonlijke merk positioneren

Je hebt via LinkedIn niet alleen de mogelijkheid om goed in contact te blijven met jouw netwerk, je laat ook je netwerk groeien door een goede positionering. Stel je voor je bent vitaliteitscoach en werkt voor hr-afdelingen van verschillende organisaties. Op LinkedIn reageer je niet alleen zo nu en dan op een berichtje, je maakt ook actief content over je eigen kennis en ervaring. Resultaat? Je positioneert met jouw content jezelf steeds scherper als expert, waardoor ook jouw netwerk dit actief meekrijgt. Een dikke win-win, dus.

3. Prima algoritme op LinkedIn

Je maakt je content niet voor de kat z’n viool. Met jouw content wil je jouw gewenste doelgroep bereiken, indruk maken, opvallen en leads genereren. Zo laat je je business groeien. Op Instagram en Facebook wordt het maken van organische content steeds moeilijker, want het algoritme is zodanig veranderd dat degenen die betalen, bepalen. Wil je een gaaf bereik opbouwen met Instagram of Facebook, dan is de situatie vaak dat je je portemonnee moet trekken. Op LinkedIn werkt het anders.

Het algoritme van LinkedIn is prima, omdat je in een vrij korte periode viraal kunt gaan. Voor mijn klanten en voor mezelf, heb ik posts geschreven en geplaatst die in de duizenden weergaven liepen. Met veel inhoudelijke comments, persoonlijke berichten en connectieverzoeken als gevolg. Benieuwd hoe het algoritme van LinkedIn werkt? In mijn spiksplinternieuwe cursus vertel ik je er veel meer over.

4. Waarde gedreven verkopen

Wat ik ironisch vind, is het volgende: LinkedIn is een sociaal-zakelijk platform waar zakendoen centraal staat. Maar, het plat verkopen van jouw aanbod met inhoud en tarief erbij, gebeurt op LinkedIn veel minder. Op Instagram of Facebook kun je zonder schroom jouw aanbod inclusief inhoud en prijs delen zonder dat daar iemand naar kraait. Op LinkedIn is dat toch ietsje anders. Je kunt op dit platform zeker verkopen, maar de waarde gedreven content trekt de meeste aandacht.

Een mooie note voor de ondernemer die op zoek is naar lange, duurzame relaties met leads en klanten. Door jouw kennis en expertise te delen in sterke content, bouw je aan je persoonlijke merk. Het is de kunst dat jouw persoonlijke merk in zoveel waarde voorziet, dat het kopen van jouw diensten of producten een logisch gevolg is. Op LinkedIn is hier veel ruimte voor.

5. Nieuwe kansen

LinkedIn biedt veel nieuwe kansen. Het valt me op dat Instagram en Facebook (voor mij) soms verzadigd voelen. Alsof alles al een keer gezegd en gedaan is. Terwijl dat bij LinkedIn niet het geval is. Er zijn veel gebruikers, zoals ook bleek uit het onderzoek van Newcom, maar er zijn veel minder actieve gebruikers. Dat betekent dat veel ondernemers hier hun kans kunnen pakken om die toppositie in hun branche te winnen. LinkedIn biedt dus niet alleen mogelijkheden voor content, jouw netwerk en leads, maar ook voor iets anders.

Veel journalisten zoeken namelijk op LinkedIn naar nieuwe experts die zij kunnen interviewen. Op LinkedIn is het makkelijker om zo’n expert te bereiken en je bij verschillende platformen in de kijker te spelen. Dat is echt vet. Ik heb zelf o.a. een publicatie in BN DeStem gekregen over jongvolwassenen en duurzaamheid, waar dan weer andere publicaties en aanvragen uit voortkomen. Wil je als ondernemer jouw pr-strategie eindelijk eens ontwikkelen of verbeteren? Dan is LinkedIn eigenlijk een beetje onmisbaar.

Wat me ook opvalt, is dat het op LinkedIn makkelijker lijkt te werken om sprekersklussen te krijgen. Op LinkedIn zijn veel professionals aanwezig, die bijvoorbeeld zelf de keuze kunnen maken of ze binnen hun bedrijf jou inschakelen als spreker / trainer. Daarnaast vind je ook professionals die jou aan hun manager / werkgever kunnen koppelen, zodat je op die manier een klus binnenhaalt. LinkedIn biedt dus ook kansen op het gebied van media-aandacht en het binnenhalen van sprekersklussen.

Ben jij ondernemer en toe aan een volgende stap met jouw merk? Dan is mijn online LinkedIn cursus iets voor jou. In 5 modules leer je het platform beter kennen, een strak profiel in te richten, opvallende content te schrijven en de fijne functies van LinkedIn inzetten. Gebruik maken van een fijne instapprijs en leuke bonussen? Schrijf je direct in voor de wachtlijst.

Over Nikki

Ik help ondernemers en mkb’ers met het bouwen van een geweldig merk waardoor klanten gillend voor je in de rij staan en personeel het liefst bij jou werkt. Door te ontdekken waarmee jij anders bent in jouw branche en opvalt, gaan we aan de slag met strategische groei. Jij bent niet langer een muurbloempje maar wordt de paarse koe van jouw branche.

Geef een antwoord