5 x lessen die ik leerde na het schrijven én uitgeven van boeken

Het leren van lessen en daar dan weer over schrijven begint een beetje mijn ding te worden – dus huts, weer een blog met lessen! Nee, maar even zonder grapjes, ik geloof erin dat het leven een grote leerschool is. Het is dus logisch dat we constant in ontwikkeling zijn. Daarbij hoort het leren van lessen – en als je dat realiseert kan het enorm waardevol zijn. Het schrijven en uitgeven van twee boeken is niet altijd zonder uitdaging, dus ik neem je heel graag mee in de belangrijkste lessen die ik tijdens die processen heb geleerd.

Voor de mensen die pas net om de hoek komen kijken: ik heb dus twee boeken geschreven en in eigen beheer uitgegeven. Het eerste boek De wijze lessen van een twintiger gaat over mijn bewustwordingsproces en de belangrijkste lessen die ik leerde op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, nadat ik op zeventienjarige leeftijd een burn-out kreeg.

Ik koos ervoor omdat boek uit te geven in eigen beheer. Vervolgens gaf ik over dat proces – hoe dat werkt en zo – ook nog een boek uit. Met mijn tweede titel Indie vertel ik je alles over wat ik hebt ontdekt over uitgeven in eigen beheer. Daarnaast interview ik zeven experts uit het werkveld, met de meest waardevolle input om jouw boek naar een hoger plan te tillen.

1. Je bent eindverantwoordelijke

Je zou misschien denken: goh, dat is logisch als je in eigen beheer je boek uitgeeft. Nou, het kostte me toch eventjes om daar aan te wennen als twintigjarige auteur. Pas op het moment dat er dingen krap op de deadline aangepast moesten worden en er dingen niet helemaal goed liepen, kwam ik er ineens achter dat ik degene was die dat in goede banen moest leiden.

Het uitgeven van een boek is eigenlijk gewoon een bedrijf starten. Je moet ineens mensen opdracht geven. Je moet je eigen sales & marketing doen. Oh ja, vergeet ook persaanvragen behandelen en boekhouding bijhouden niet. In het begin kwam er behoorlijk wat op me af met al die nieuwe verantwoordelijkheden, maar ik had er vertrouwen in dat ik het aankon.

Uiteindelijk bleek dat ook zo – want voor een groot deel ben ik heel erg tevreden over hoe het proces met mijn eerste boek is verlopen. Ik merkte dat ik de kennis, ervaring én verantwoordelijkheden dragen meenam naar mijn tweede boek. Daar durfde ik veel zelfverzekerder te zijn, mensen aan te sturen en het proces in goede banen te leiden.

2. Het juiste team kiezen kost tijd en inspanning

Twee jaar geleden was mensen inhuren voor mij een compleet nieuw concept. Hoe werkt dat eigenlijk? Het voelde voor mij alsof je gewoon een dienst kocht bij Bol.com kocht en er dan vanuit mocht gaan dat het kwalitatief was en op je wensen aansloot. Haha, zo werkt het natuurlijk niet.

Uit de samenwerkingen van mijn eerste boek heb ik gigantisch veel geleerd. Over grenzen aangeven, aanwijzingen geven en ontdekken hoe je écht een goede match bent. Twee jaar geleden hoefde je alleen maar aardig tegen mij te zijn en ik ging meteen een zakelijke samenwerking aan. Dat doe ik niet meer.

Ik ben veel beter en concreter geworden in het vinden van de juiste samenwerkingen. Zo start bij mij een samenwerking meestal met een telefoontje waarin we kennismaken. Vervolgens luister ik naar mijn intuïtie en doe ik mijn uitzoek werk. Ik bekijk websites, check referenties en kijk welke persoon het allerbeste aansluit op mijn wensen.

Twee jaar geleden was ik heel goed van vertrouwen en nu ben ik dat nog steeds – mijn proces van iemand een opdracht geven is echter wel langer geworden. Ik heb echt geleerd dat mijn onderbuikgevoel juist is en ik hier dan ook meteen op moet anticiperen. Het kost me nu meer tijd en inspanning om de juiste mensen om me heen te verzamelen, maar dat levert me dus ook meer plezier en duurzame samenwerkingen op.

3. Er is voor elk boek plek

Deze tip geef ik ook in mijn nieuwe boek Indie, maar ik wil hem hier nog eens benadrukken. Als ik me had laten tegenhouden door het idee dat er geen plek voor mij zou zijn – was ik nu niet waar ik ben. Het uitgeven van een boek heeft voor mij zoveel deuren geopend. Omdat een boek tijdloos is, gaan er twee jaar na dato nog gigantisch veel deuren voor me open.

Hierdoor realiseer ik me goed dat er dus voor elk boek gewoon plek is. In essentie is elk idee wel uitgewerkt, maar nooit door jou. Ik kan zo een aantal boeken noemen die in dezelfde categorie passen van mijn boek – en toch zijn ze allemaal op hun eigen manier verschillend en uniek.

4. Een boek biedt eindeloze mogelijkheden

Het schrijven en uitgeven van boeken is nog steeds booming business. Het biedt je namelijk eindeloze mogelijkheden als schrijver en ondernemer. Ik denk dat er wel een verschil zit tussen fictie en non-fictie, maar met een boek kun je op non-fictie gebied jezelf echt onderscheiden.

Er zijn genoeg mensen die over burn-outs, stress en persoonlijke ontwikkeling spreken – maar niet al die mensen hebben er een boek over geschreven. Klanten die mij boeken voor een lezing of training boeken mij vaak omdat ze ‘weten dat ik een boek heb geschreven’. Dat boek is negen van de tien keer de opening voor een gesprek, boeking of persaanvraag.

Ik stop dus absoluut niet met het schrijven en uitgeven van boeken. 😉

5. Het is gewoon f*cking leuk

Het is ook echt zo. Dit is niet perse een diepgaande les die mijn leven veranderde, maar elke keer als ik weer begin met schrijven en pakketjes op de post mag doen – word ik zo blij. Omdat ik uitgeef in eigen beheer kan ik mijn eigen boeken verzenden en dat vind ik zo tof.

Daarnaast krijg ik regelmatig lieve berichtjes van lezers en dat doet je echt goed. Zeker als schrijver. Veel auteurs missen die berichten als ze via een uitgeverij worden verstuurd. Door uit te geven in eigen beheer krijg ik alles mee en kan ik op alles reageren.

Er zijn in het digitale tijdperk zó gigantisch veel mogelijkheden om je boek aan de man te brengen – en dat ook succesvol te doen. Het idee dat je als self-publisher nooit groots kan worden is echt de grootste onzin ooit. Kost het langer de tijd? Meestal wel. Maar als je geduld hebt, is het absoluut een optie die je wil overwegen.

Geef een antwoord