5 x handige persoonlijkheidstesten voor meer zelfinzicht

Foto door Femke Meijboom

Zelfinzicht helpt je groeien. Het helpt je om bewuster in het leven te staan, te ontdekken waar je valkuilen en kwaliteiten liggen – en geef toe: die testjes waarin je ontdekt wat voor persoonlijkheid je hebt zijn gewoon leuk. Je krijgt bevestigd wat je al wist, maar doet ook aha-momenten op: o, daarom doe ik dit of dat. Vanaf dat moment kun je ook anticiperen op wat je ontdekt en is groei een natuurlijk gevolg.

In dit artikel heb ik mijn persoonlijke favorieten gebundeld, maar ook de tips van mijn fijne Instagram community toegevoegd.

1. 16 Personalities

Deze persoonlijkheidstest was een van de eerste testen die ik deed op het gebied van zelfkennis. Deze test gaat – zoals de naam het al zegt – uit van zestien type persoonlijkheden waar de mens in te verdelen is. Met deze test ontdek je wie je bent en waarom je dingen doet zoals je doet. Dit omschrijf ik trouwens niet zelf zo direct, het staat op de homepage van de website.

De beschrijvingen van de verschillende persoonlijkheden zijn vaak accuraat en zelfs een beetje eng. Nou, dat kan ik wel bevestigen. Het grappige is: ik heb de test nu drie keer gedaan en er kwamen twee verschillende types uit. Met de Advocate voel ik me echter het meest verbonden, en die uitkomst kwam tot twee keer toe ook naar voren.

De Advocate is in twee groepen te verdelen, namelijk: INFJ-A en INFJ-J. Ik ben er nog niet uit welk type het beste bij mij past, want daar moet ik nog verder research naar doen. Ik heb overeenkomsten met beide groepen. Maar goed – daar kom ik later op terug. Eerst de redenen opnoemen waarom ik vind dat jij deze test ook moet doen.

Wat mij aan 16 Personalities bevalt is dat het accuraat en concreet is. Daardoor krijg je direct inzichten waar je in de praktijk meteen op kan anticiperen. Ik kreeg door deze test meer begrip voor mijn standpunten en inzicht in mijn karakter.

Een ander bijkomend voordeel is dat de test heel uitgebreid is: alle persoonlijkheidstypes wordt uitgebreid beschreven, valkuilen en kwaliteiten worden uitgelicht en er wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je in relaties bent. Daarnaast worden er bij elk type ook mensen uitgelicht die ook deze persoonlijkheid hebben. Voor mijn type (de Advocate) zijn dat o.a. Martin Luther King, Nelson Mandela en Moeder Teresa.

16 Personalities | Doe de test hier

2. Human Design

Deze test ontdekte ik in de zomer van 2019 en wordt als een revolutionair systeem beschouwd. Het ontstond in de jaren tachtig en is een combinatie van esoterische en reguliere wetenschappen. Aan de hand van je geboortedatum, -tijd en -plaats krijg je een handleiding voor het dagelijks leven. Het systeem kent vier persoonlijkheidstypes.

Je ontdekt met dit systeem meer over je eigen persoonlijkheid en hoe je keuzes kan maken. Dit systeem heeft mij ook opnieuw inzicht gegeven in mijn eigen persoonlijkheid. Ik ben een Manifesting Generator: volgens het systeem het persoonlijkheidstype met de meeste energie en hier om zaadjes tot bloei te laten komen.

Een van de belangrijkste inzichten die ik hier uit opdeed was dat mijn belangrijkste strategie mijn intuïtie is – en dat klopt behoorlijk goed. Ik moet toegeven dat me hier beter in verdiepen nog steeds hoog op mijn lijstje staat, zodat ik er meer over kan vertellen.

De test kun je online doen, en vereist geen waslijst aan vragen maar alleen de dingen die ik aan het begin van dit kopje noemde. Vanuit daar krijg je je eigen type én een human design chart (die ik nog niet kan lezen, maar iemand anders vast wel ;)).

Human Design | Doe de test hier | Bestel het boek hier

3. Career Explorer

Had je vroeger op de middelbare school ook zo weinig aan die beroepskeuzetesten? Join the club. Ik vond er geen zak aan en kreeg er uiteindelijk meer stress van dan dat het me vrijheid opleverde. Toen ik deze tip van een contact kreeg was ik zeer benieuwd. Haar kennende zou het iets serieus zijn, al deed die naam me wel een beetje herinneren aan die middelbare school testen, hihi.

Ik schoof al mijn werk opzij om een tabblad te openen en deze test te doen. Resultaat: accuraat boven verwachting. De test gaat diep in op je interesses en vanuit daar doet het relevante suggesties van beroepen/carrières die bij je passen. De test is ook niet binnen vijf minuten klaar, volgens mij heb ik twintig tot dertig minuutjes aan de test gezeten.

Maar zoals ik al zei, met een enorm satisfying gevoel: de resultaten die uit de test kwamen klopten als een bus. Mijn ideale beroepen waren o.a. blogger (accuraat), muziekproducer (accuraat) en schrijver (o, wat accuraat). Naast deze drie voorstellen kreeg ik er nog zo’n tien – dus genoeg keuze!

Ik ben niet alleen fan van deze test omdat ze accurate suggesties doen, maar ze dit onderbouwen met eigenschappen en kwaliteiten die bij je persoonlijkheid horen. Daardoor voelen de resultaten niet uit de lucht gegrepen, maar concreet en relevant.

Career Explorer | Doe de test hier

4. Kolbe Test

Deze test was ook een tip, en ik hoor er veel goede verhalen over. Ik ben er zelf nog niet aan toegekomen om deze test te doen – maar ik vind hem zeker interessant. Kolbe zelf omschrijft de test als de enige test die instinctieve kwaliteiten begrijpt en daarop verder bouwt.

Het bedrijf dat de test heeft ontwikkeld werkt voor indrukwekkende klanten zoals Nestle, Intel en Alaska Airlines – dus ze zullen iets goed doen als deze organisaties met plezier de testen gebruiken. Op de website valt ook te lezen dat de test niet uitgaat van intelligentie, persoonlijkheid of sociale interactie – maar de instinctieve manier waarop je actie onderneemt.

Het doen van de test is gratis, het resultaat kost je vijfenvijftig dollar.

Kolbe Test | Doe de test hier

5. The Four Tendencies

Dit systeem is ook als boek te lezen. Ik heb het al een tijdje in mijn kast staan en wil er binnenkort aan beginnen.

Het uitgangspunt van dit systeem is hoe we met verwachtingen en gewoontes omgaan. Denk dan aan de verwachtingen van buiten jezelf zoals sociale gelegenheden of werk, maar ook innerlijke verwachtingen zoals het schrijven van een boek of starten met sporten.

De schrijver van het gelijknamige boek – Gretchen Ruben – heeft voor dit systeem vier gedragstypes geïntroduceerd om antwoord te geven op relevante vragen. Het boek staat hoog aangeschreven en schijnt de ideale manier te zijn om nieuwe gewoontes te ontwikkelen, en afscheid te nemen van oude gewoontes. Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar deze test en het boek. Ik zal jullie op de hoogte houden van de resultaten en inzichten.

The Four Tendencies | Doe de test hier | Bestel het boek hier

BONUS: In welk Hogwarts-house hoor jij thuis?

Als we het over persoonlijkheidstesten hebben kan deze natuurlijk niet ontbreken. Misschien wel de belangrijkste vraag: in welk Hogwarts-house hoor jij? Ben je dapper zoals een Gryffindor, ambitieus zoals een Slytherin, integer als een Hufflepuff of intelligent als een Ravenclaw?

Dit zijn natuurlijk de belangrijke vragen in het leven. Om heel eerlijk te zijn kan ik mezelf in elk huis wel plaatsen. Maar uiteindelijk heeft Pottermore besloten dat ik in Gryffindor thuishoor – de laatste keer dat ik deze test deed. Dat is volgens mij vier of vijf jaar geleden. Dus tijd voor een nieuw rondje. Ik hou jullie op de hoogte van het resultaat. 😉

Pottermore | Doe de test hier

Welke testen heb jij al eens gedaan? En wat kwam daar uit? Kwam het resultaat overeen met je eigen ideeën en verwachtingen? Let me know!

*Dit artikel bevat meerdere affiliate links. Dat betekent dat wanneer jij via deze link iets koopt, ik een deel van de opbrengt ontvang. Je betaalt hier niks extra’s voor.

Geef een antwoord