5 tips om de hitte draaglijker te maken

Mijn tijdlijn stroomt er vol mee: help, het wordt warm! Komende week kunnen we een ware hittegolf verwachten – op zijn piekpunt wordt het maar liefst 38 graden! Een paar jaar geleden kon ik slecht tegen de hitte. Zodra het ook maar boven de 22 graden was, begon voor mij het drama al. Ik zeg niet dat ik nog productief ben bij 38 graden, maar inmiddels kan ik zelfs die hitte goed verdragen. In dit artikel vind je mijn tips.

Ga niet in verzet

Voor je frustratiegevoel helpt het vast om om de vijf minuten uit te spreken hoe warm het is, maar emotioneel gezien wordt het daardoor juist warmer. Zodra je namelijk constant benoemd hoe warm het is terwijl je volop tegen die hitte in verzet bent, leg je er een emotionele lading op.

Die lading zorgt er op zijn beurt weer voor dat de hitte nog ondraaglijker wordt. Sinds ik begonnen ben met accepteren dat het heet is en ik er niks aan kan veranderen – heb ik er veel minder last van. Mocht het nu niet lukken om de hitte te accepteren, kun je natuurlijk altijd die weerstand accepteren – dat doet al wonderen.

Sinds ik helder in mijn achterhoofd heb zitten dat ik het met klagen alleen maar warmer krijg en mijn plezier daardoor beperkt wordt – is mijn focus verlegd naar de positieve kanten van de hitte. In de volgende tip lees je daar meer over.

Wat is er wel positief?

Ik moet altijd wel een beetje lachen als ik mensen zo hoor klagen over het warme weer, maar ze vervolgens wel een ticket naar Spanje of een ander warm land boeken. Daar is het ook warm. Het enige verschil met hier en het buitenland, is dat je op het buitenland op vakantie bent en ervoor kiest om die hitte te genieten.

Je hebt geen verplichtingen en geeft je daarom over aan de hitte. Thuis, in Nederland, is dat anders: je hebt je dagelijkse taken en werkzaamheden die je gedaan wilt hebben – maar moeilijker zijn met de hitte. Daarom daag ik je uit om jezelf af te vragen: wat kan je wél doen met deze hitte?

Als je dan toch lekker in de vibe zit: probeer voor jezelf eens in kaart te brengen wat er wel positief is aan deze hitte. Ik doe ‘m voor: chillmodus, lekker kleurtje, zwembad, coole drankjes, ontspanning, bbq’s (vegan in mijn geval) en vooral genieten.

Verander je agenda

Voor de ondernemers is dit wellicht wat makkelijker: maar verander je agenda. Zorg bijvoorbeeld dat je jouw belangrijkste to-do’s uitvoert op een tijdstip waarop de temperatuur lager is. Dat kan ‘s ochtends zijn, maar ook makkelijk ‘s avonds.

Ik sta wat eerder op zodat ik om 13.00 uur siësta kan vieren. Vervolgens is de middag voor mij fun & chill. Als er dan nog dingen zijn die ik niet heb kunnen doen, doe ik het ‘s avonds.

Focus op je voeten

Wanneer je om wat voor redenen dan ook niet in staat bent om de hele dag in een zwembad te liggen voor verkoeling, breng je het zwembad toch naar jou? Wel in miniversie dan.

Je voeten beïnvloeden een groot deel van jouw lichaamstemperatuur. Waarom denk je dat sommige mensen zonder sokken niet kunnen slapen in de winter omdat ze het dan te koud hebben?

Als je dus bijvoorbeeld op kantoor bent of binnen zit, doe je voeten dan in een ijsbadje. Je pakt gewoon een teiltje waar je voeten in passen, vult het met koud water en ijsblokjes – of alleen ijsblokjes, en duwen maar met die voeten! Wedden dat jouw lichaamstemperatuur zakt?

Sleep like a baby

Zelf kan ik niet met airco slapen, want dan word ik verkouden. Ik merk overigens dat het slapen met de hitte mij verrassend goed afgaat. Een tip die kan helpen om beter te slapen is heel praktisch.

Je vriest een paar liter flessen water in, denk aan een stuk of vier. ‘s Avonds zet je een bak in jouw kamer, met die flessen. Vervolgens zet je er een ventilator achter en zorg je ervoor dat die de gewenste richting in waait.

Doordat de flessen ontdooien, komt er enorm veel koude damp vanaf. Met de ventilator waai je dat je kamer in – zodat er een verkoelend briesje ontstaat. Omdat er zoveel koude damp afkomt heb je de bak nodig, zodat je ‘s ochtends niet in een beekje stapt.

Dit zijn de vijf tips die mij helpen de hitte draaglijker te maken. Daar staat bovenaan dat ik altijd in mijn hoofd heb dat het maar een paar keer per jaar zo warm is. Hoe tof is het dat ik niet naar het buitenland moet voor deze tropische temperaturen – maar het vakantiegevoel ook gewoon ervaar in mijn eigen achtertuin?

Op zoek naar de leukste tips op het gebied van persoonlijke groei en ondernemerschap? Ontvang één keer per week gratis de SAY NIK guide in je inbox. Voor vrijheid, betekenis en geluk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *