3 x tips voor multi-passionates

Mensen die meerdere passies hebben in plaats van eentje. Die mensen noemen we multi-passionates of multipotentialisten, geef het beestje maar een naam. De persoon die dit artikel schrijft ziet zichzelf ook absoluut als een multi-passionate en bundelde daarom drie tips die het makkelijker maken voor je om je passies te combineren zonder overzicht te verliezen.

Voordat je denkt: ho-ho, wat is dat eigenlijk, multi-passionate? Dan verwijs ik je graag naar dit artikel dat ik in juli 2019 schreef. Ik kreeg talloze reacties via social media over mensen die het hebben van meerdere passies herkennen en niet wisten dat deze term bestaat.

Sinds ik de term mulit-passionate ontdekte werd het veel makkelijker om alle passies die ik heb en ideeën die daaruit voortkomen te filteren. Check in dit artikel een aantal van mijn tips om met het zijn van een multi-passionate om te gaan en er het allerbeste uit te halen:

1. Het is een positieve eigenschap

Als multi-passionate startte ik regelmatig met projecten om er dan halverwege toch mee te stoppen. Dan was ik verveeld of kwam ik erachter dat het toch niet helemaal mijn ding was. Wanneer ik dan ergens mee stopte en met iets nieuws begon, zeiden mensen vaak dingen als: ‘Oh, maar jij was toch met dit bezig?’ of ‘Ben je nu alweer met iets nieuws begonnen?’

Mensen hebben vaak niet door wat voor impact dat op iemand kan hebben, maar dat heeft het dus zeker. Ik kreeg er namelijk vaak het gevoel van dat ik wispelturig was en dat ik gewoon wat meer door moest zetten. Ondanks dat ik nu niet meer na elke impuls iets nieuws start, doe ik nog steeds meerdere dingen.

Mijn week bestaat uit schrijven, spreken en trainen. Dat zijn wel drie dingen die in het verlengde van elkaar liggen en elkaar aanvullen, maar toch ook alle drie een vak apart zijn. Soms komt daar iets bij en gaat daar iets af, omdat ik nog steeds van experimenteren binnen ondernemen houd.

In de tweede helft van 2019 ontdekte ik voornamelijk de positieve kanten van mijn multi-passionate zijn, waardoor ik veel meer kan genieten van wat ik leuk vind om te doen. Daarbij leer ik nu ook de eigenschappen die vaak bij multi-passionates horen zoals oog voor het grote geheel, probleem oplossend denken, innovatief zijn en creativiteit enorm koesteren.

Mijn eerste tip is dan ook: onthoud dat multi-passionate zijn hartstikke positief is, maar deze maatschappij is gericht op eentonig denken en daarmee dus het hebben van één passie. Omdat dat (nu nog) de norm is, wil niet zeggen dat alles wat buiten die maatschappelijke norm valt negatief is.

2. Start met creatie uurtjes

Multi-passionates beschikken vaak over een ontembare creativiteit waardoor hun gedachtes overlopen van nieuwe ideeën. Dit is voor mij een blessing, maar soms kan het er ook voor zorgen dat ik niet stop met het bedenken van nieuwe dingen.

Voor mijn blog en boeken vind ik dat super, want daardoor kan ik makkelijk content maken. Maar het zorgt er ook voor dat mijn hersenen andere plannen en projecten bedenken, waardoor ik mijn prioriteiten helder moet hebben: ik kan nu eenmaal niet alles tegelijkertijd uitvoeren.

Als je dit herkent kan het helpen om één of twee momenten in de week te plannen waarbij je je creatieve ideeën de vrije loop geeft. Je kan dan alles uitwerken wat je op dat moment in gedachten hebt. Na dat uurtje en het uitwerken van een idee kun je in plaats van direct door te pakken het idee een paar dagen of een week links laten liggen.

Blijft het na die tijd nog steeds aan je trekken of was het een eenmalige ingeving? Als het dat eerste is kun je ervoor kiezen om het idee verder uit te werken. Bij een eenmalige ingeving kun je het op een stapel met ideeën laten liggen, zodat je een voorraad hebt van allerlei goede ideeën waar je later nog iets mee kan doen.

3. Ordenen volgens het kapstokmodel

Het kapstokmodel is een perfecte manier om mijn eigen systeem van orde en structuur te omschrijven. Een kapstok bestaat meestal uit één plankje of stang. Daaronder hangen nog meerdere haakjes om je jas aan op te hangen – en het aantal haakjes kun je zelf bepalen.

Zie die bovenste plank of stang als jouw missie: heb je deze helder? Mocht je dat nog vinden, check dan zeker dit artikel waarin je meer leest over het vinden van je missie. Het helder hebben van mijn persoonlijke missie maakt het voor mij makkelijker om keuzes te maken van wat ik wel of niet oppak nadat ik een idee krijg.

Ik heb ontdekt dat mijn focus bij maximaal drie dingen kan liggen. Dat betekent in dit geval: schrijven, spreken en trainen. Dit zijn de dingen die ik op dit moment het leukst vindt om te doen en waar ik iets mee opbouw. Ik weet dat ik met drie verschillende dingen prima kan voorzien in mijn behoeftes om meerdere dingen te doen en dan ook nog tijd, energie en focus heb.

Ontdek dus voor jezelf hoeveel haakjes jij aan je kapstok kan hangen. Het kan ook makkelijk zijn dat je meerdere passies hebt maar wel maar één project tegelijkertijd aankan. Het kan ook zijn dat je met gemak vijf haakjes aankan en daar ook vervulling en focus bij hebt. Het kapstokmodel biedt focus en richting voor multi-passionates.

Ben jij bekend met de term multipotentialisme? En ben je zelf een multipassionate of multipotentialist? Check ook zeker eens de community Tribe of Multipassionates, waar mensen met meerdere passies bij elkaar komen. Hoe ga jij om met multi-passionate zijn?

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *