3 x tips als je bedrijf niet loopt zoals je wilt

Mijn eigen ondernemersreis was allesbehalve een direct succes. Veel falen, ontdekken en leren gingen eraan vooraf. Dat is prima. De weg naar succes wordt wat mij betreft nog te vaak eenzijdig weergegeven. Ik ben er dan ook trots op dat ik mocht leren van alles wat ik heb geleerd – en nog steeds doe. In dit artikel deel ik drie tips die je kunnen helpen als je bedrijf niet zo loopt als je wil.

Stel je voor dat je omzet tegenvalt, klanten niet bij je komen zoals je zou willen of producten met tegenvallende cijfers worden verkocht. Onze eerste reactie is meestal harder werken, meer doorduwen en innovatiever zijn. Het is logisch, want in onze maatschappij wordt harder werken verheerlijkt en stapjes terug nemen nog te vaak als lui en onproductief gezien.

1. Harder werken lost niet altijd het probleem op

Sterker nog: met harder werken loop je het risico dat niet alleen jouw bedrijf er nog meer onder gaat lijden, maar jijzelf ook. Als je me een beetje kent weet je wellicht al dat ik probeer af te rekenen met het idee dat hard werken loont. Ik geloof wel in toewijding, passie en inzet.

Door je aandacht nog meer naar buiten te richten, dus harder te trekken aan klanten, doe je meer schade dan goeds. De reden dat je bedrijf niet loopt zoals je wil heeft negen van de tien keer een oorzaak binnenin het bedrijf – zelden buitenaf. Het is dus veel meer aan te raden om eens in je bedrijf te duiken. Welke processen gaan niet vanzelf? Waar kan je vooruitgang boeken?

Gezien je als eenmanszaak ook meestal alleen bent – is het interessant om je eigen gedachtes en mindset eens onder de loep te nemen. Zijn er gedachtes en overtuigingen waar jij jezelf tegenhoudt? Hoe sta je erin? Heb je vertrouwen in je eigen concept en durf je voor jouw diensten en producten ook daadwerkelijk geld te ontvangen? Geld is immers de drijvende motor van je bedrijf. Je hebt geld nodig om je bedrijf in leven te houden, dus het is enorm belangrijk.

In plaats van harder aan dingen te gaan trekken, verleg je focus naar de drijfveer achter je bedrijf: jijzelf! Door stapjes terug te doen en tot jezelf te komen, komen oplossingen veel makkelijker tot je dan wanneer je maar wil doorduwen.

2. Neem je tarieven onder de loep

Ik ben helemaal voor geld verdienen als ondernemer. Toch zie ik ook vaak starters die een gigantisch hoog tarief vragen, zonder dat ze daadwerkelijk een track record hebben opgebouwd. Toen ik begon met een nieuwe set diensten was mijn uurprijs ook behoorlijk, terwijl ik binnen het specifieke werkgebied nog niet perse een track record had.

Het resultaat was een vicieuze cirkel want ik durfde met moeite deze uurprijs te vragen. Omdat ik het moeilijk vond ging ik ook niet actief op zoek naar klanten en de leads die bij me kwamen wist ik op bepaalde wijze wel af te wijzen door zelf sabotage.

Uiteindelijk heb ik besloten om juist mijn tarief lager te leggen. Een tarief waar ik me echt comfortabel bij voelde, omdat ik het eigenlijk zelfs een beetje te laag vond. Zo kon ik er echter wél in komen en met vertrouwen ook mijn tarieven verhogen. Nu noem ik dat hogere tarief met veel meer vertrouwen. Sterker nog: ik heb in de afgelopen twee maanden twee keer mijn uurtarief verhoogd – en daar ben ik trots op.

3. Less = more

Vanuit het gevoel van altijd meer willen hebben en moeten overtuigen kan het nog wel eens gebeuren dat je een shitload aan diensten gaat lanceren. Hoe meer, hoe beter toch? Nee, niet altijd. Ik geloof in multi-passionate zijn en dus meerdere passies met elkaar combineren, maar raad het zeker niet aan om ineens heel veel diensten aan te bieden.

Zo wil ik heel graag mijn presenteren weer oppakken, maar wist ik ook dat ik mezelf eerst als spreker moest profileren. Als dat op poten staat kan ik mezelf ook als presentator/dagvoorzitter gaan brengen. First things first! Dit heb ik trouwens echt op de op-je-plaat-gaan manier moeten leren voordat het kwartje viel.

Als dingen niet liepen zoals ik wilde, wilde ik nog wel eens vanuit angst voor tekort een heleboel nieuwe dingen lanceren. Het resultaat is dat je uiteindelijk losse flodders gaat schieten. Pas op het moment dat ik besloot om diensten te schrappen en van bepaalde dingen afstand te nemen toen het niet helemaal naar mijn zin liep, creëerde ik een doorbraak.

Deze drie tips kunnen je helpen met je bedrijf weer in de richting brengen die je ambieert. Het allerbelangrijkste wat ik mee wil geven is echter dat je in jezelf mag blijven geloven, ook al lopen dingen niet helemaal als gewenst. Er is voor iedereen ruimte en plek, dus ook voor jou!

Geef een antwoord