Geluk is geen einddoel – 3 x misvattingen over geluk

Koning Willem-Alexander houdt elk jaar een speech om het jaar af te sluiten. In 2019 richtte hij zich vooral tot de jongere generatie, waarin hij vertelt dat streven naar geluk geen obsessie mag worden. Ik denk zelf dat het streven of het werken naar geluk niet het probleem is, maar onze maatschappelijk geaccepteerde visie op geluk wel. In mijn blog deel ik over 3 aangenomen misvattingen over geluk.

Je kan het met me eens zijn of niet: maar we leven nu eenmaal in een systeem dat door de ‘bovenste lagen’ van de maatschappij gecreëerd wordt. Dat systeem is vooral gefocust op financieel gewin, in plaats van ontplooiing van de mens. Dat bewuste systeem kijkt overigens ook niet te nauw om naar dier en natuur – maar gelukkig zijn daar veel veranderingen in opkomst.

Hoe het systeem in elkaar zit

Een belangrijk onderdeel in ons systeem is dan ook het zoveel mogelijk willen bereiken en regelmatig de schone schijn naar de buitenwereld op willen houden. Ik heb het dan over het typische pad van: geboren worden, naar de basisschool gaan, naar het voortgezet onderwijs, studeren, fulltime werken tot je zevenenzestigste levensjaar en met pensioen. Daarna is het klaar.

Er is overigens niks mis met zo te leven, als jij voelt dat die manier goed voor jou is en bij jou past. Echter is deze manier van leven voor veel mensen juist iets wat niet bij ze past, en door alle verplichtingen voelen zij zich gevangen in hoe ze denken dat hun leven moet zijn. Dit gaat ten koste van hun eigen dromen, wensen en verlangens.

In dat systeem is streven naar geluk voor velen ook een obsessie geworden, en tegelijkertijd de oorzaak van een heleboel (mentale) problemen. Waarom? Omdat streven naar geluk alle misvattingen hierover voedt. Er zijn verschillende maatschappelijke overtuigingen over geluk die niks met geluk te maken hebben, maar juist met het in stand houden van de illusie. Daarom deel ik graag drie van die overtuigingen met je, met bijbehorende inzichten om je de werkelijke betekenis van geluk te laten zien.

1. Als ik gelukkig ben, is alles goed in mijn leven

Nieuwe overtuiging: als ik gelukkig ben accepteer ik wat zich aandient

Stel je voor dat iedereen in de wereld constant vrolijk zou zijn en dat niemand ooit een donkere emotie zou voelen. Denk je dat dat haalbaar is? Nee. Het zou ons streven niet moeten zijn om alleen maar lichte emoties te voelen, want juist door het ervaren van donkere emoties weten we hoe die lichte emoties eruitzien.

Dat gezegd hebbende: elke emotie heeft dus een functie. Het gaat niet om zoveel mogelijk lichte emoties voelen en daarmee de donkere onderdrukken. Het gaat om het feit dat je weet dat er een balans is. Je kan nu eenmaal niet altijd blij, vrolijk of enthousiast zijn – en dat hoeft dus ook niet.

Deze onjuiste overtuiging maakt het streven naar geluk onnodig moeilijk en zwaar. Door jezelf te verbieden donkere emoties zoals verdriet, pijn en woede te voelen leg je er een lading op waardoor alles zwaarder wordt. Je zegt daarmee ook indirect dat een deel van wat jij voelt er niet mag zijn, waardoor je ook een deel van jezelf ontkend.

Hoe kun je nou gelukkig zijn als een deel van jou er niet mag zijn? Nee, geluk gaat er niet om dat alles rozengeur en maneschijn is. Geluk gaat om genieten van het positieve, goede en vreugdevolle gevoel. En weten dat wanneer dat niet zo is, betere tijden komen en alles wat zich aandient doorvoeld en ervaren mag worden.

Geluk draait om het omarmen en accepteren van the good, the bad and the ugly. Heb je moeite met het accepteren en toelaten van emoties en gedachtes? Check dan zeker dit artikel.

2. Geluk is maakbaar door externe factoren

Nieuwe overtuiging: geluk komt vanbinnen en daarmee trek ik positieve externe factoren aan

Laten we het idee dat een compliment van iemand waarvan je houdt, financiële vrijheid en een leuk dagje uit je niks doen alsjeblieft laten. Mij doen ze heel veel. Ik ben dol op die drie dingen. Wat ik echter óók weet, is dat deze factoren voor mij geen leidraad zijn voor mijn eigen geluk.

Happiness is an inside job

– Unknown

Pas voordat factoren van buitenaf bij kunnen dragen aan jouw geluk is het de kunst dat je dat geluk in jezelf kan ervaren. Dat doe je door je innerlijke werk te doen. Over de weg naar geluk kan ik een boek schrijven, grappig genoeg heb ik dat ook gedaan, dat vind je hier.

Een korte samenvatting over hoe mijn eigen geluk eruitziet: dankbaar, in het moment leven, opgewonden over alles wat het leven mij kan brengen, de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen en vrijheid. Vanuit mijn eigen geluk creëer ik meer positieve externe factoren.

Daarnaast weet ik heel goed dat het om balans draait. Ik kan nu eenmaal niet altijd vrolijk zijn. En omdat ik daar ook helemaal niet naar streef, wordt het veel makkelijker om gelukkig te zijn. Ik ontken geen deel van mezelf omdat alleen maar lichte emoties er mogen zijn. Als deze nog even moet inzinken, lees dan zeker eventjes het eerste fabel.

Wederom gaat het bij dit fabel ook over balans. Je hoeft niet zwart/wit te denken over externe factoren. Ik word intens blij wanneer er boeken verkocht worden, nieuwe klanten aankloppen en ik iets kan kopen dat ik graag wilde hebben. Tegelijkertijd hang ik mijn geluk niet van deze factoren af. Ik ben gelukkig op zichzelf – en vanuit dat gelukkige gevoel trek ik automatisch deze fijne externe factoren naar me toe.

3. Geluk is een doel, een bekende misvatting over geluk

Nieuwe overtuiging: geluk is het begin, geluk is een staat van zijn

Wanneer je geluk als doel ziet en je koste wat kost dit doel na wilt streven wordt het inderdaad een pittige opgave. Je kan geluk dan vergelijken met een recept, waarvoor je een boodschappenlijstje met ingrediënten hebt. Vervolgens ga je naar de winkel en pas als je alle ingrediënten hebt kun je het gerecht maken.

Dat zou dus weer betekenen dat geluk voorwaarden kent, en dat is precies met liefde, juist niet zo. Geluk kent geen voorwaarden. Het is niet zo:

  • Dat je gelukkig bent als je tien kilo afvalt
  • Of dat je je beter voelt als je meer geld hebt
  • Dat je gelukkig bent met een nieuwe relatie

Vul het lijstje maar aan met overtuigingen die je jezelf hebt aangeleerd dat als je dat hebt – je dan echt gelukkig bent. Geluk is geen einddoel, het is een begin van zoveel meer. Wanneer je jezelf gelukkig prijst en ook zo voelt (of steeds vaker) wordt je leven makkelijker.

Denk er maar eens over na: wanneer jij ’s morgens begint met het stoten van je teen is de kans groot dat de hele dag vervelend verloopt. Wanneer jij de dag goed start, trekt meestal dat humeur de hele dag door goede dingen aan. Stop met voorwaarden aan geluk hangen door het als een doel te zien waarvoor je taken kan aftikken.

Een staat van zijn

Geluk is een staat van zijn, een manier van hoe je je voelt en hoe je in het leven staat. Geluk is balans, geluk is genieten van de goede momenten en weten dat wanneer dingen minder goed zijn – betere tijden komen. Ook wanneer je gelukkig bent kun je aan jezelf werken, júist wanneer je gelukkig bent. Een gelukkig mens weet namelijk dat je als mens altijd in ontwikkeling blijft. Daarom zijn deze misvattingen over geluk een mens niet vreemd, maar zij weten wel dat bepaalde situaties tijdelijk zijn.

Zie gelukkig zijn daarom ook als een staat van zijn en niet als een einddoel dat je moet behalen – want dan schuif je het gelukkig zijn alleen maar vooruit. En dat maakt op haar beurt alleen maar ongelukkig.

Wat is voor jou een overtuiging over geluk die jou eigenlijk helemaal niet zo gelukkig maakt?

Geef een antwoord